2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Daugavā pie Jēkabpils paaugstinās ūdens līmenis, palu ūdeņi iet pāri Sakas salas pārgāznei (FOTO)

Daugavā pie Jēkabpils paaugstinās ūdens līmenis, palu ūdeņi iet pāri Sakas salas pārgāznei (FOTO)

Jēkabpilī sestdienas pēcpusdienā sāka paaugstināties ūdens līmenis, patlaban tas ir – 6,40 metri virs noteiktās atzīmes. Daugavā pie Prižiem izveidojies pamatīgs ledus sastrēgums, savukārt Daugavas straume novirzījusies pa Sakas upi, kas nespēj caurvadīt tādu apjomu ūdens un jau vairākas stundas tas smeļas pāri Sakas salas pārgāznei.

Kāda aculieciniece sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka vairāki autovadītāji, nebaidoties no palu ūdeņu straumes, brauc pāri applūdušajai pārgāznei, pa to pastaigājas cilvēki. Viņa bija izbrīnīta, ka šajā vietā nav slēgts ceļš.

Sarunā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils daļas komandieri Dzintaru Cvilikovski noskaidrojām, ka šāda rīcība nav atbalstāma, jo apdraud autobraucēju dzīvību. Lai arī pārgāzne vēl nav dziļā ūdenī, tomēr braukt pāri tai nav droši.

Krustpils novada Civilās aizardzības speciālists Edgars Līcis skaidroja, ka pēc viņa domām, kamēr Sakas salas pārgāznei pāri smeļas tikai Daugavas ūdeņi bez ledus gabaliem, braukt var, ja šajā vietā sāksies ledus iešana, tad ceļš būs slēgts. savukārt runājot par ziņkārīgajiem, kas dodas vērot plūdus un šajās pastaigās ne vienmēr ievēro drošību, Edgars Līcis sacīja, ka tā esot ierasta lieta, jo cilvēkus piesaistot dažādas dabas parādības, tajā skaitā plūdi. Piemēram, Pļaviņās šodien esot ļoti daudz plūdu vērotāju un sajūta esot, ka pilsētas ielās un Daugavmalā  cilvēku ir vairāk kā pilsētas svētkos.

Viņš sacīja, ka speciālistus nedaudz mulsina ūdens līmeņa celšanās pie Jēkabpils, jo tam īsti neesot iemesla, tā kā situācija upē nav īpaši mainījusies kopš vakardienas. Kā viena no versijām šādai upes uzvedībai varot būt, tas, ka ledi, kas vakar un šodien nāca Daugavā ar palu ūdeņiem ir padzīti zem sastrēguma pie Prižiem un upe šajā vietā tagad, visticamāk, esot ledus pilna līdz gruntij. Savukārt iepriekšējās dienās iespējams kaut kāda straume zem lediem pa upes apkašu bijusi, līdz ar to ūdens līmenis krities un nebija applūdusi Sakas salas pārgāzne. Savukārt šobrīd Daugava pie Prižiem ir slēgta un visi upes ūdeņi iet pa Saku

Savukārt pie Zeļķu tilta ūdens līmenis esot nedaudz krities. Arī Pļaviņās, lēnu, bet ūdens līmenis krītas, taču joprojām tas ir virs kritiskās atzīmes. Pļaviņas šodien apmeklējis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, lai iepazītos ar situāciju uz vietas.

Savukārt lejpus Jēkabpils līdz pat Dunavai plūdu situācija nav izveidojusies. Dunavā ir applūdušas upes palienes un no ārpasaules nošķirtas divas dzīvojamās mājas, pašas mājas neesot ūdenī, applūduši to piebraucamie ceļi. Palu ūdeņi esot pienākuši tuvu arī autoceļam Jēkabpils-Dunava, taču tas vēl nav applūdis.

Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kraps apliecināja, lai arī Daugavā turpina celties ūdens līmenis, Jēkabpilij plūdu draudu nav.

 

Atstājiet komentāru