2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Situācija Daugavā un Sakā 10.03.2017 pēcpusdienā (VIDEO)

Situācija Daugavā un Sakā 10.03.2017 pēcpusdienā (VIDEO)

Krustpils novada Civilās aizsardzības speciālists Edgars Līcis informē, ka ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils turpina celties un patlaban ir 6,50 metri virs noteiktās atzīmes, bet pie Zeļķu tilta – 6 metri.

Daugavā ledus iešana tikpat kā ir mitējusies, vērojami tikai atsevišķi ledus gabali. Arī pie Zeļķu tilta upe brīvi plūst. Sastrēgums ir pie Pļaviņām, kur veidojas nopietni plūdu draudi. Jēkabpilī plūdu draudu nav, savukārt Salas un Krustpils pagastos plūdi jau ir sākušies. Ir applūdušas daudzdzīvokļu mājas Gravānos un pie tām patlaban nevar piekļūt. Pašās mājās ūdens nav, bet ūdenī ir ap tām zemākās vietas, tajā skaitā arī mazdārziņi. Joprojām no ārpasaules ar palu ūdeņiem ir nošķirtas sakas Salas sešas mājas. To iemītnieki palīdzību glābšanas vai civilajam dienestam nav lūguši un pamest mājas pagaidām negrasās.

Krustpils pagasta pārvaldniece Andra Munce sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka mājās - “Aldonas” Leinānos, kurās piektdien no rīta evakuēja kazas, patlaban palīdz sagatavoties plūdiem, ceļot mantas augstāk. Citas Krustpils pagasta mājas pagaidām neesot applūdušas, taču situācija upē esot draudīga un ūdens līmenis turpinot celties. Andra Munce uzsvēra, ka regulāri – vairākas reizes dienā - tiek apzinātas mājas, kas var ciest plūdos un informēti iedzīvotāji par rīcību plūdu gadījumā.

Tuvāko pāris stundu laikā Daugavā pie Pļaviņām paaugstināsies ūdens līmenis, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Ūdens līmenis šajā vietā paaugstināšoties līdz 73,34 metriem, kas esot 11 metrus virs stacijas nulles atzīmes. Kā skaidroja centrā, šis ir augstākais līmenis par kuru jābrīdina. Lejpus Pļaviņām izveidojies ledus sastrēgums - viss ledus, kas virzās no Jēkabpils puses ir sastājies un turpina to darīt. Pēc hodrologu prognozēm, ūdens līmenis tuvākajā laikā varētu kļūt bīstams, kas nozīmē, ka varētu tikt appludinātas teritorijas Pļaviņu pašvaldībā.

Situāciju Daugavā patlaban novēro arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki.

VIDEO: Māris Losāns

{videobox}ryOgd_V06vw{/videobox}

Komentāri (0-1/1)

  • Vizma
    02.07.2018 18:34
    nav patīkami būt plūdu ķīlniekam....

Atstājiet komentāru