2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Daugavā pie Zeļķu tilta saglabājas augsts ūdens līmenis, applūdušas pirmās mājas (FOTO)

Daugavā pie Zeļķu tilta saglabājas augsts ūdens līmenis, applūdušas pirmās mājas (FOTO)

Daugavā pie Zeļķu tilta joprojām saglabājas augsts ūdens līmenis. Krustpils novada Civilās aizsardzības speciālists Edgars Līcis sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka šobrīd ūdens līmenis ir 7,5 metri un applūst zemākās palienes, kā arī Sakas upe ir piedzīta pilna ar ledu, applūduši grāvji.

Ceļoties ūdens līmenim, Salas novadā uz Sakas salas aplūdušas divas dzīvojamās mājas, kas šobrīd ir nogrieztas no sauszemes. Līdz šīm mājām patlaban var nokļūt tikai ar traktoru, vieglajam autotransportam pievadceļi nav izbraucami. Edgars Līcis sacīja, ka cilvēki šīs mājas pametuši pirms ūdens celšanās. Viņš prognozēja, ka tuvākajā laikā turpināsies ūdens līmeņa celšanās, jo upe ir pilna ar ledu no Jēkabpils Celtnieku ielas mikrorajona līdz pat Pļaviņām. Turklāt pie Pļaviņām vēl nav sākusies ledus iešana.

Valsts ugusndzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigādes komandieris Dzintars Cvilikovskis informē, ka glābšanas dienests jau no pagājušās nedēļas nogales seko līdzi situācijai Daugavā. Ja vēl vakar Sakas upe bijusi brīva no ledus, tad jau šodien tā ir pilna piedzīta ar ledu un zemākās vietas applūst. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā jau ir saņemts pirmais zvans no kāda no sauszemes nošķirto māju iedzīvotājiem par gatavību evakuācijai. Tiklīdz šāda vajadzība radīsies, glābēji būs gatavi to sniegt.

Situācija Daugavā visā bijušā Jēkabpils rajona robežās esot atšķirīga. Atsevišķos posmos upi vēl klāj ledus, bet atsevišķos tas ir izgājis. No Dunavas līdz Jēkabpilij vietām ir applūdušas upes palienes, bet plūdu draudi neveidojas. Ūdens līmenis cēlies arī Daugavā pie Jēkabpils. Lai arī plūdu draudu pilsētai pagaidām nav, ūdens līmenis Daugavā Jēkabpilī sasniedzis 5,6 metru atzīmi un līdz kritiskajai 6.30 metru atzīmei ir atlikuši vien 70 centimetri.

Krustpils novada Krutpils pagasta pārvaldniece Andra Munce sarunā ar Radio1.lv apstiprināja, ka situācija pie Zeļķu tilta ir draudīga, taču pagaidām neviena no mājām vai vietējās nozīmes ceļiem Krustpils pagastā neesot applūduši.

Šobrīd viskritiskākā situācija ir Daugavā pie Zeļķu tilta. Tāpēc gan civilās aizsardzības, gan glābšanas dienesta darbinieki turpinās pastiprināti sekot līdzi situācijai upē, lai nepieciešamības gadījumā operatīvi sniegtu palīdzību iedzīvotājiem.

Pēdējie lielākie pali Daugavā Jēkabpils apkaimē, kad ūdens līmenis upē bija pietuvojies kritiskajai 6,3 metru atzīmei, reģistrēti 2013.gadā.

Kritiska situācija Daugavā šajās brīvdienās bija izveidojusies arī pie Daugavpils. Jaunākā informācija liecina, ka šodien priekšpusdienā Daugavā pie Daugavpils ūdens līmenis sāka pazemināties, un plkst.12 tas bija gandrīz metru zemāks nekā no rīta. Lielā ledus un ūdens masa dodas lejup pa upi. Straujš ūdens līmeņa kāpums novērots pie Vaikuļāniem, Daugavpils novada Līksnas pagastā. Šajā vietā ūdens līmenis īsā laikā cēlies par aptuveni metru, sākušas applūst palienes.

Tuvākajā laikā ūdens līmeņa paaugstināšanās gaidāma Daugavas posmā no Līksnas līdz Pļaviņām, vietām applūdīs palienes. Starp Jēkabpili un Pļaviņām ir ledus sastrēgums, tam tuvojas jaunas ledus masas no daugavpils, kas palielinās plūdu risku.

Foto; Atis Caune-Zalāns

Komentāri (0-1/1)

  • vietjais :D
    02.07.2018 18:33
    kaut ka neatceros ka pie zelku tilta butu brugis un ka vins ir domats masinam :d un ka maju tik daudz apkart :D PEDEJAS BILDES TOTALS FEIKS

Atstājiet komentāru