2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Kādu laiku prognozē martā – Sērsnu un Pavasara mēnesī?

Kādu laiku prognozē martā – Sērsnu un Pavasara mēnesī?

Meteorologi prognozē siltu marta sākumu, temperatūrām sasniedzot līdz pat +9 grādu atzīmi. Laika prognozi pavasarim izteicis arī dabas vērotājs Vilis Bukšs. Zīmes dabā liecina - marts būs mēreni silts, bet salnas naktīs gaidāmas pat līdz aprīļa vidum.

«Marts ir pirmais pavasara mēnesis un tā sākums būs salīdzinoši pavasarīgs. Mēneša sākumā gaisa temperatūra dienā dažviet var pakāpties līdz +9 grādu atzīmei. Gaidāmi arī nokrišņi, pārsvarā lietus veidā. Marta vidū laikapstākļi būs mainīgi,» prognozē Bukšs.

Tomēr siltais laiks nesaglabāsies visu marta mēnesi, ap 19. martu naktīs temperatūra var nokrist līdz -15 grādu atzīmei.

«Siltāks laiks mūs aplaimos pēc 25. marta, tad strauji kļūs siltāks, temperatūra sasniegs pat +12 grādu atzīmi. Tas būs laiks, kad strauji atgriezīsies gājputni, bērziem sāks tecēt sula,» piebilst Bukšs.

Kopumā marts būšot tuvu vidējam gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā. Niecīgā sniega sega un neaizsalstošās upes ļaus izvairīties arī no pavasara paliem. Aprīlis būs pārsvarā sauss, taču salnas neatkāpsies līdz pat Lieldienām.

Ticējumi par martu

Marts ir pirmais kalendārā pavasara mēnesis. Ticējums saka, ja marts un aprīlis ir auksts, tad maijs būs silts. Ja kaķis martā saulē sildās, tad aprīlī līdīs uz krāsns. Ja martā biežas miglas, tad vasara būs lietaina. Martā kļavām un bērziem sāk tecēt sula. Piesaulītē zied sniegpulkstenītes, bet mēneša beigās arī zilās vizbulītes, zalktenes un māllēpes. Sērsnu mēnesis ir pirmo gājputnu atgriešanās laiks. Laikā no 3. līdz 9. martam sāk atgriezties krauķi, bet ap Gregoru, 12.martu, arī lauku cīruļi un māju strazdi, bet mēneša beigās baltās cielavas un stārķi. Martā pelēkajam zaķim dzimst pirmie mazuļi, alnim aug jaunie ragi un no ziemas miega mostas lācis. Pirmais pavasara mēnesis ir laiks, kad sākas pavasara pali un laiks, kad ziema aizejot izspēlē ne vienu vien joku…

1.marts – Evdokija. Tā ir pirmā pavasara mēneša pirmā diena. Šī un turpmākās trīs dienas līdz 4. martam ir Pavasara vēju dienas. Kāds 1. marts, tāds lielākoties pavasaris. 2. marts prognozē vasaru.

3. marts - rudeni un 4. marts nākamo ziemu.Ticējumi. Ja jauka Evdokija - būs jauks pavasaris. Ja vistiņa padzersies, tad Jegorā (6. maijs) aitiņa zālīti paēdīs.

6.marts svarīga diena laika vērojumiem. No šīs dienas sākas kļavu sulu laiks. Šajā dienā pavasaris jau stāv pie durvīm un jāielaiž istabā.

12.marts – Gregors. Diena, kad āpsis izlien no alas, bet – ja laiks vēl nešķiet pietiekami silts, lien alā atpakaļ un guļ vēl divas nedēļas. Ja atlidojuši gājputni, tad būs bagāts labības gads. Ja līst lietus - būs laba vasara. Ticējumi. Ja pūpoli atveras, vai atvērušies vairāk no galotnes - laba būs agrā sēja. Ja nav atvērušies, tad laba būs vidēja sēja.

14.marts - Jevdokija (Evdokija). Kāds laiks Jevdokijā – tāds visā vasarā. Ticējumi. Ja dienvidu vējš – būs silta un mitra vasara. Ja salst un ziemeļu vējš – būs auksta vasara. Ja Jevdokijā snieg – būs labas ražas, ja līst – būs sliktas. Ja šajā dienā pavasaris smaida, tad tam ticēt nevar, tas vēl raudās.

17.martā ir Ģērdacis, Ģertrūdes diena. Diena veltīta Svētajai Ģertrūdei no Nivelles. Viena no galvenajām Kustoņu dienām. Bišu pamošanās diena. Dravnieki izslauka bišu stropus un gatavojas medus vasarai. Ticējumi. Ja ligzdās atgriezušies krauķi, pēc trīs nedēļām varēs sēt. Ja krauķi vēl nesteidz atjaunot ligzdas, pavasaris būs garš un auksts.

19.martā Jāzepa diena. Ja Jāzepa dienā dzenis kaļ, būs vēls pavasaris. Lai pasteidzinātu pavasara atnākšanu, apkārt vecai priedei vai ozolam velk melnu āzi un blēj līdz ar to.

21.martā - Benedikts jeb Bindus. Dzīvnieki, kas Ģērdacī nav pamodušies, mostas Bindus dienā. Ticējumi. Ja Bindus dienā sniegs mijas ar lietu, tāds tas būs arī Lieldienās. Silta Bindus diena uz siltu pavasari.

25.martā – Pavasara Māra. Diena, kad koki jūt sāpes, tāpēc cirvi šai dienā necilā. Šajā dienā pamostas arī meža valdnieks lācis. Uguni vakaros vairs nededz un pirmo reizi pavakariņo ar Saules gaismu. Ticējumi. Ja Māras nakts silta un miglaina – būs auglīgs gads. Ja salst, tad līdz īstajai vasarai būs 40 salnu.

30.marts - Aleksijs. Tā ir viena no Kustoņu dienām.Ticējumi. Ja Alekseja dienā pūš dienvidu vējš, būs silts pavasaris. Ja ziemeļaustrumu – būs auksts pavasaris un auksta vasara.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru