2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Janvāri - Ziemas un Jaungada mēnesi prognozē siltāku kā parasti

Janvāri - Ziemas un Jaungada mēnesi prognozē siltāku kā parasti

Laika apstākļi 1. un 14. decembrī, tāpat arī nozīmīgajās Vēja dienās Ziemas Saulgriežu laikā vērš uzmanību uz to, ka ziemas valdnieks janvāris būs ar mainīgiem laika apstākļiem un bez barga sala, savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Viņš prognozē, ka janvāra pirmajā pusē būs gan neliels līdz mērens sals, gan atkušņi. Ja mēneša sākumā bez būtiskiem nokrišņiem un neliels sals, tad laikā ap Zvaigznes dienu (6. janvāris) un vēlāk gan lietus, gan sniegs un atkala. Daudzviet atkusnis. Mēneša vidū, laikā ap Veco Jauno gadu (14.janvāris) un līdz Bašķim (20.janvāris), kļūs aukstāks un Latvijas austrumos var būt 18, 20 grādu sals. Bet tas nebūs ilgi, jo atkal atkusnis, dažādi nokrišņi, ceļi slideni.

Arī janvāra otrā puse ar mainīgiem laika apstākļiem, kad īslaicīgam neliela sala sprīdim sekos īslaicīgs atkusnis un lietus, austrumos slapjš sniegs, sniegs. Mēneša beigās pārsvarā neliels līdz mērens sals, daudzviet snigs un putinās. Tālāk sekojošais februāris un marts rādās būt salīdzinoši ziemīgi gan temperatūru gan nokrišņu ziņā.

Caurmērā janvāris būs drusciņ siltāks kā parasti, līdzīgi kā tas bija beidzamajos gados. Nokrišņu būs vairāk, paredz Vilis Bukšs.

Ticējumi par janvāri

1. janvāris - Jaungada diena. Tā ir viena no Čigānu (budēļu) dienām un diena, kad Ādams un Ieva izdzīti no Paradīzes.

Ticējumi. Ja Jaungada naktī nāk sniegs – ziemā būs daudz sniega. Ja Jaungada diena saulaina, būs slikts gads. Ja Jaungadā vējš pūš – būs daudz riekstu. Ja Jaungada naktī daudz zvaigžņu – būs bagāts meža ogu gads.

Sīmanis ir 5. janvārī.

Ticējumi. Ja Sīmanī atkusnis, Bastjānī (Bašķī) (19. vai 20. janvārī) salst un otrādi.

6. janvāris ir Zvaigznes diena jeb Triju kungu diena. Tā ir viena no Kristainēm. Tālāk sekojošās dienas veltītas Trīs kungiem. 7. janvāris – Melhioram. 8. janvāris – Baltazaram un 9. janvāris – Kasparam.

Ticējumi. Ja zvaigznes dienas naktī debesis nosētas zvaigznēm, tad būs daudz ogu un būs labs siena laiks. Ja Treju kungu dienas naktī daudz zvaigžņu – labi padosies aitas. Ja Zvaigznes dienas vakarā ābeles krata – tās atnes daudz ābolu.

14. janvāris ir Vecā Jaunā gada diena.

Ticējumi. Ja Vecā Jaunā gada vakars vējains, tad vasara būs vētraina.

Ja līdz Vecajam Jaunajam gadam bija sals, tad pēc tam būs puteņi, atkušņi un otrādi.

17. janvārī Teņa diena. Tā ir Sieviešu svētdiena un viena no Zirgu dienām. Tāpat šī diena veltīta cūku saimei. Šajā dienā nedrīkst bārties, lai cūkas neslimotu.
Ticējumi. Ja Teņa dienā migla, tad pavasarī būs plūdi. Ja Teņa dienā saulīte uzspīd tik ilgi, lai saimniece var pusdienas pasniegt, tad vasarā būs labs siena laiks. Ja Teņa dienā salst, tad Ģērdacī (Ģertrūdes dienā, 17. martā) būs silts, pavasarīgs laiks.

Bašķis (Bastjānis) 20. janvārī. Svētki visiem mājas kustoņiem, bet visvairāk govīm. Lopi jākopj un jābaro sevišķi labi. Zirgus nedrīkst nodarbināt, tiem jādod atpūta.

Ticējumi. Bašķu dienā jāvēro debesis. Ja zvaigžņota nakts – būs vēls pavasaris. Ja Bašķu dienas rītā salst deguns – būs karsta vasara.

23. janvārī Grieta. Diena atbilst Dārtas dienai 6. februārī.

Ticējumi. Ja šajā dienā augstas kupenas – vasarā tikpat augsta būs labība. Ja nav sniega – būs trūcīga siena raža.

31. janvāris - Tekla. Zīmīga diena, kas mūsdienās daudzviet aizmirsta. Tekla ir Taņa (Teņa) vecākā māsa un viņas aizbildniecībā mājputni. Ja Tenī Sieviešu svētdiena, tad Teklā – Vīriešu svētdiena.

Ticējumi. Ja Teklā gailis dzied un kūts priekšā var padzerties, tad būs labs i siena, i olu laiks. Ja Teklā miglains - pavasarī būs lieli plūdi.

Avots: Viļa Bukša blogs

Komentāri (0-1/1)

  • Arnis
    02.07.2018 18:33
    Pirmais kārtīgais sniegputenis ir klāt!

Atstājiet komentāru