2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Kāds laiks gaidāms decembrī  - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesī

Kāds laiks gaidāms decembrī - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesī

Decembris ir Adventa laiks. Tas ir laiks, kad izvairās trokšņot un līksmot, bet gaida Kristus piedzimšanu Sirdī un Saules atgriešanos Dabā. Decembris ir Ziemas cepure, janvāris – kažoks, bet februāris – Ziemas zābaki. Ja decembris sauss – pavasaris un vasara būs sausa. Auksts, sniegains, ar sarmu un vējiem bagāts decembris paredz bagātu ražu nākošgad, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Kāds laiks gaidāms decembrī

Novembris aiziet ar mainīgiem laika apstākļiem. Ja novembra pirmajā pusē Austrumlatvijā pārsvarā sniga un noturējās neliels sals, tad novembra otrajā pusē līdz Adventa sākumam (27. novembris) lielākoties bez sniega un temperatūras plusos. Rudens zīmes dabā un nozīmīgajās dienās rāda, ka novembra beigās Austrumlatvijā ziema atnāks uz palikšanu. Decembris paies neliela un daždien arī krietna sala un jauka baltuma zīmē. Ticējumi par pirmo sniegu (šogad 25. oktobrī), kas uzkrīt sešas nedēļas pirms ragavu ceļa un 7. augusts, kas paredz ziemu, liecina, ka ziema būs gara.

Decembra pirmā puse ar mainīgiem laika apstākļiem. Vilku mēneša sākumā neliels sals un pārsvarā sauss. Vēlāk sals īslaicīgi mazināsies un daudzviet nelieli un dažādi nokrišņi. Tuvāk jūrai lietus, Latvijas austrumos sniegs, atkala. Uz ceļiem apledojums. Decembra vidū, pēc Lūcijām (13. decembris), sals pastiprināsies un dažviet naktīs temperatūra var sasniegt mīnus 20 grādu atzīmi. Mēneša otrajā pusē laika apstākļi mainīgi. Ap ziemas saulgriežiem (21. decembris) neliels atkusnis, vējains, biežāk snigs, Latvijas rietumos arī lietus. Ziemassvētku laikā bez būtiskiem nokrišņiem un Latvijas austrumos saglabāsies gan sniega sega, gan neliels līdz mērens sals. Decembra beigās iespējams neliels atkusnis, dažādi nokrišņi, ceļi slideni. Līdzīgi laika apstākļi turpināsies arī janvāra sākumā un līdz Zvaigznes dienai (6. janvāris) bez lielām izmaiņām.

Kopumā decembris būs drusciņ aukstāks kā parasti, bet nokrišņi, kas pārsvarā sniegs, tuvu vidējiem rādījumiem.

Ticējumi par decembri

1. decembris – pirmā ziemas mēneša pirmā diena.

Ticējumi. Kāds 1. decembris, tāda ziema. Ja 1. decembra rīts silts – ziemas sākums būs ar atkušņiem. Ja dienas vidū sals – ziemas vidū stiprs aukstums. Ja 1. decembra vakarā sniegputenis – ziema būs gara un pavasaris vēls.

4. decembrī ir Bārbala. Tā ir Aitu diena un vienīgā decembra diena pirms Ziemassvētkiem, kad iet budēļos. Ticējums saka, ka Bārbiņa atved Ziemu un pār ūdeņiem taisa ledus tiltus.

Ticējumi. Ja šajā dienā ir ledus, tad Bārbiņa to lauž (atkusnis). Ja nav, tad Bārbiņa to taisa. Ja 4. decembrī sals – tad visos turpmākās ziemas svētkos būs sals. Ja atkusnis – tad arī svētkos būs atkušņi.

Niklāva (Nikolaja) jeb Zirgu diena ir 6. decembrī. Šajā dienā dzimis Ziemassvētku vecītis. Šī ir svētku diena mājas kustoņiem, bet īpaši zirgiem. Kurš šo dienu nesvētī, tam nepadodas ne zirgi, ne mājputni, ne aitas.

Ticējumi. Ja Zirgu dienā zirgiem muguras noberž ar sniegu, tad tie neslimos un arī mošķi neēdīs. Šajā dienā sākas ragavu ceļš. Ja 6. decembrī ziemeļvējš un sniegs, vasara būs auksta un lietaina.
Vilku mēnesī ir trīs dienas, kur katra no dienām veltīta zvēriem, putniem un zivīm. 9. decembris ir Vilku diena. Ja vilki gaudo un klīst tuvu mājām – būs sals. 10. decembris ir diena, kad zivis nolaižas ūdeņu dibenā un aizmieg. Arī lācis migā aizmieg ziemas miegā, bet alnis atbrīvojas no veciem ragiem. 11. decembrī ir Žagatas un Sīļa diena. Ja žagata vai sīlis sauc, tad jāiet līdz, jo tevi gaida laimīgs pārsteigums.

13. decembrī ir Lūcijas. Sākot ar Lūciju, diena kļūst par vienu vistas nagu garāka. Citviet, par gaiļa dziedājuma laiku. Arī vilkači uz sapulci ellē dodas trīsreiz gadā – Vasarsvētkos, Jāņos un Lūcijās.
Ticējumi. Ja Lūcijās rīts skaidrs – atlikušais decembris būs sauss. Ja snieg un putina, līdz Ziemassvētkiem vēl snigs un putinās.

Ziemas saulgriežu svētki ir Ziemassvētki un līdz ar to arī decembra galvenie svētki. Dažādām tradīcijām, ticējumiem un izdarībām bagātākie svētki ziemā un ilgst no 21. decembra līdz 27. decembrim vai pat ilgāk. Ziemassvētku dienās Saule nokāpj no saviem debesu augstumiem un ar lūpām pieskaroties Zemei, sāk savu ceļu augšup, pretī Ziemeļzvaigznei. Līgo naktī Visuma dzīlēs Saule apgriežas un steidz atpakaļ pie Zemes... Lai kopīgi auklētu jaunu Dzīvību.

Ticējumi. Ja 22. decembrī saulains un skaidrs – 31. decembrī būs skaidrs un sals. Ja apmācies un sarma – Jaungadā būs atkusnis. Kāds vējš iepūš 25. decembrī, tāds pārsvarā pūtīs līdz Pavasara Mārai (25. martam).

Vecgada vakara (31. decembris) tradīcijās ievijušās Jaungada ieražas un tas ir sākums jaunam gadskārtu gredzenam.

Ticējumi. Ja Vecgada vakarā snieg, bites labi spietos un būs laba ābolu raža. Ja zvaigznes dzied, būs jauka vasara.

Atstājiet komentāru