2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Arī decembris gaidāms aukstāks par normu

Arī decembris gaidāms aukstāks par normu

Šā gada decembris Latvijā, visticamāk, būs sniegots un aukstāks par normu, rāda ilgtermiņa laika prognozes.

Ja prognozes piepildīsies, decembris būs trešais aukstais mēnesis pēc kārtas. Oktobra un novembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bijusi 1-2 grādus zem ilggadējā vidējā rādītāja, novembra pirmajā dekādē gaisa temperatūra noslīdēja pat piecus grādus zem normas un tika pārspēti septiņi aukstuma rekordi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Jau tuvākajās diennaktīs Latviju sasniegs arktiskās gaisa masas, daudzviet snigs un puteņos. Gaisa temperatūra valsts austrumos var noslīdēt līdz -10 grādiem.

30.novembrī rietumu vējš atnesīs siltumu, bet decembra sākumā gaisa temperatūra pakāpeniski pazemināsies un Latvijas austrumu novados brīžiem var noslīdēt zem -10 grādiem. No jūras nākoši mākoņi vietām sagādās stipru snigšanu.

Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei 5.-9.decembrī lielā Latvijas daļā gaidāms atkusnis, tas var neskart valsts austrumus. Bagātīgi līs, snigs un puteņos. Pēc tam prognozēta sala pastiprināšanās.

Jau ziņots, ka Dānijas Meteoroloģijas institūts un vairākas citas organizācijas prognozē, ka šī ziema Eiropā būs krietni aukstāka par trim iepriekšējam ziemām. ASV kompānijas "Verisk Analytics" Atmosfēras un vides izpētes daļa skaidro, ka anomāls siltums Arktikā veicinājis ierasto atmosfēras plūsmu maiņu, tādēļ jau rudenī lielu daļu Eirāzijas skāris aukstums un plaši aukstuma viļņi prognozēti arī ziemas mēnešos.

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Atstājiet komentāru