2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Šonedēļ kļūs krietni aukstāks, ilgstoši pūtīs spēcīgs vējš

Šonedēļ kļūs krietni aukstāks, ilgstoši pūtīs spēcīgs vējš

Šonedēļ Eiropā valdīs neierasta sinoptiskā situācija, kas Latvijai izraisīs gaisa temperatūras pazemināšanos, un vairākas dienas pūtīs spēcīgs ziemeļaustrumu vējš.

Jau otrdien gaisa temperatūra būtiski pazemināsies un spēkā pieņemsies vējš. Gaisa temperatūra visu nedēļu dienās lielākoties būs +6..+11 grādi, bet nedēļas nogalē valsts austrumos būs pat vēl par kādu grādu vēsāks.

Naktīs gaiss atdzisīs līdz +3..+8 grādiem, siltāks būs Rīgas līča piekrastē Kurzemē - +9..+11 grādi, bet dažās naktīs Vidzemē un Kurzemes dienvidu daļā temperatūra pazemināsies līdz 0..+2 grādiem.

Visu darba nedēļu pūtīs neparasti noturīgs un spēcīgs ziemeļaustrumu vējš. Brāzmas bieži sasniegs 12-17 metrus sekundē, bet trešdien daudzviet Kurzemē ap 20 metriem sekundē. Spēcīgā vēja dēļ laiks šķitīs īpaši auksts, turklāt tik ilgstoši brāzmainā vējā strauji atdzisīs ēkas, tādēļ ieteicams sākt apkures sezonu.

Lai arī nokrišņu šonedēļ būs maz, ik dienas nelielas nokrišņu zonas šķērsos atsevišķas Latvijas daļas, biežāk līs Kurzemē un Vidzemes rietumos, citviet pavisam reti.

Tā kā trešdien virs Latvijas būs ieplūdušas īpaši vēsas gaisa masas un aptuveni pusotra kilometra augstumā, kur atradīsies arī nokrišņu mākoņi, gaisa temperatūra būs pazeminājusies līdz -4..-6 grādiem, pastāv iespēja, ka lietum brīžiem pievienosies arī krusa un slapjš sniegs. Tāpat neliela slapja sniega iespējamība ir arī nedēļas nogalē.

Šonedēļ virs Skandināvijas atradīsies spēcīgs anticiklons, bet virs Eiropas dienvidaustrumiem - ciklons. Baltijas atradīsies pa vidu abiem šiem atmosfēras veidojumiem, kur lielas atmosfēras spiediena atšķirības dēļ pūtīs spēcīgs vējš. Vairākās Eiropas valstīs šonedēļ tiek prognozēts pirmais sniegs. Nedēļas vidū, visticamāk, snigs vietām Polijā, Čehijā, Slovākijā un Rumānijā.

Atstājiet komentāru