2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kāds laiks gaidāms septembrī - Silu, Miķeļu un Appļāvību mēnesī?

Kāds laiks gaidāms septembrī - Silu, Miķeļu un Appļāvību mēnesī?

Ticējums saka, ja septembra sākums silts un saulains, tad arī viss rudens būs silts un jauks. Ja septembrī daudz sausu un siltu dienu, jo vēlāk iestāsies ziema. Ja septembrī daudz miglainu dienu, martā būs daudz sniega.

Laika vērotājs Vilis Bukšs savā blogā prognozējot laika apstākļus septembrī, raksta: “Šogad pīlādži dāsni ar ogām un tas norāda uz to, ka rudens būs mitrs un nokrišņiem bagāta ziema. Bērzi sāk dzeltēt no apakšas un tā ir zīme, ka rudens būs garš un lēna ziema. Ozolos daudz zīļu un arī apiņiem laba raža, bet tas paredz nokrišņus rudens izskaņā un sniegainu ziemu.”

Viņš atgādina, ka marta un maija zīmīgajās dienās, tāpat kā Vasaras Mārā (15. augusts) un pagājušajā Bērtulī (24. augusts), laika apstākļi bija vairāk sausi nekā slapji un tas paredz jauku septembri un atvasaru. Bezdelīgas un stārķi vēl nesteidzas aizlidot un tā ir zīme, ka rudens pirmais mēnesis būs salīdzinoši silts un jauks.

Vilis Bukšs prognozē, ka septembris jeb Miķeļu mēnesis kopumā rādās būt normas robežās gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā. Līdz Mazajai Mārai (8. septembris) vēl silts un pārsvarā sauss. Mēneša vidū laika apstākļi mainīgi. Neliels lietus un vairāk dienu ar brāzmainu vēju. Salnu vietās dažviet iespējamas nelielas rudens salnas. Laikā ap Rudenājiem (21. septembris) un nedēļā pirms Miķeļiem (29. septembris) nereti lietus un dienās temperatūra ap plus 10, 14 grādiem. Naktis dzestras un debesīm skaidrojoties daudzviet nelielas rudens salnas.

Ja ielūkojas tālāk, tad arī oktobra pirmajā pusē vēl salīdzinoši jauks un pārsvarā sauss. Oktobra otrajā pusē dienas rudenīgi vēsas un vairāk nokrišņu.

Ticējumi par septembri

Septembrī zied virši, sarkst brūklenes, dzērvenes un pīlādži. Šis ir laiks, kad kokiem dzeltē lapas, lido gājputni un čūskas lien zemē. Laikā no 21. septembra līdz Miķeļiem (29. septembris) svin Rudenājus.

1. septembrī ir Egidijs. Diena, kad sakņu dārzā sāk novākt ražu.

Ticējumi. Kāds 1. septembris, tāds viss rudens. Ja sauss un saulains - arī marts būs sauss un silts, bet īpaši pirmā pavasara mēneša pirmā diena.

Nozīmīga diena laika vērojumos ir 3. septembris. Ja diena skaidra, saulaina, arī turpmākās četras nedēļas lielākoties būs jaukas un saulainas.

5. septembris – Brūkleņu diena un sākas rudens sēņu laiks. Ja brūklenes gatavas, tad arī auzas nogatavojušās.

Ticējumi. Ja dzērves lido zemu - būs silta ziema. Ja augstu – auksta.

Mazā Māra 8. septembrī. Tā ir aitu un kazu cērpamā diena. Līdz Mazajai Mārai no mārkiem izņem un uz lauka izklāj linus. Šajā dienā jāvēro pīlādži. Ja ogu daudz, rudens lietains un stipra ziema.
Ticējumi. Ja Mazās Māras rītā salna un diena auksta, tad būs agra un auksta ziema.

14. septembris. Sākas vidējā jeb īstā atvasara un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembris). Jaunākā sevi pieteica 28. augustā. Vecākajai jāsākas 29. septembrī un tā ilgst līdz vecajam Miķelim (12. oktobris).

Ticējumi. Ja atvasaras pirmā diena lietaina un apmākusies – rudens būs garš. Ja atvasara sausa – būs slapjš rudens. Ja atvasara lietaina – rudens būs sauss. Ja lido zosis – būs agra ziema.

17. septembris. Rudens Vēju diena. Tā ir viena no Vēja Mātes dienām. Šajā dienā vēro, no kuras debess puses iepūš vējš, jo tas arī būs noteicošais rudens vējš. Iet skatīties un klausīties lidojošos gājputnus. Šajā dienā aizlido pēdējās bezdelīgas.

Ticējumi. Ja pūš no dienvidiem, būs silts un garš rudens. Ja no ziemeļiem vai austrumiem, tad rudens būs nemīlīgs un ziema sniegaina.

Rudenāji jeb vecā Mazā Māra ir 21. septembrī. Ja diena jauka – būs skaists rudens. Dienu vēlāk, 22. septembrī, sākas Dzelzs nedēļa un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembrim). Tā bija sējas aizlieguma nedēļa. Rudens sēju līdz Dzelzu nedēļai vajadzētu pabeigt.

Ticējumi. Ja Dzelzs nedēļā vāc kāpostus – tie ir sūri un cieti. Ja vāc burkānus – tie būs cieti kā dzelzs. Dzelzs nedēļā vāc pīlādžogas un gatavo pīlādžu dzērienu.

29. septembrī ir Miķeļi. Sākums ziemas laikam, kas ilgs līdz Jurģim (23. aprīlis). Augiem beidzas augšanas laiks un tā ir pēdējā pļaujas diena. Miķeļi ir gada krājums un tos svin lepni. Kāva aitu vai cūku, skābēja kāpostus, cepa plāceņus, brūvēja alu, bet pirmos kumosus un pirmos malkus ziedoja Mājas kungam.

Ticējumi. Ja Miķeļos zosis lido augstu – pavasarī būs lieli pali. Ja zemu - plūdu nebūs. Jo siltāka un sausāka Miķeļdiena, jo vēlāk iestāsies ziema un bez stipra sala.

Avots: Viļa Bukša blogs

Foto: delfi.lv

 

Komentāri (0-1/1)

  • Misis
    02.07.2018 18:33
    Lietus ir gana daudz jau lijis, septembrī derētu jauka atvasara...

Atstājiet komentāru