2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jūlijā Latvijā reģistrēts lielākais nokrišņu daudzums kopš 2014.gada augusta

Jūlijā Latvijā reģistrēts lielākais nokrišņu daudzums kopš 2014.gada augusta

Pagājušajā mēnesī valstī vidēji bija 105 milimetri nokrišņu, kas ir augstākais rādītājs kopš 2014.gada augusta, kad tas sasniedza 139 milimetrus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Turklāt visa jūlija gaitā nebija neviens dienas, kurā kaut vietām Latvijā nebūtu lijis.

Kā ierasts, lietus teritoriālais sadalījums bija nevienmērīgs. Nokrišņu daudzuma rekords tika sasniegts Līvānu novada Rožupē, kur mēnesī kopumā nolija 226 litri ūdens uz kvadrātmetru, tostarp naktī no 6. uz 7.jūliju pērkona negaiss atnesa 81 milimetru lietus, kas ir arī stiprākā lietusgāze šogad Latvijā un jauns Sīļu novērojumu stacijas diennakts rekords.

Turpretī nokrišņu daudzums Salacgrīvā jūlijā bija tikai 24 milimetri – mazāk nekā puse no normas un deviņas reizes mazāk nekā Rožupē. Mazāk nekā ierasts pagājušajā mēnesī lija arī Ainažos, Rīgā, Dobelē, Kuldīgā un Ventspilī.

Jūlija vidējā gaisa temperatūra Latvijā kopumā bija +18,1 grāds jeb 0,7 grādus virs normas un 1,7 grādus virs 2015.gada rādītāja. Zemākā gaisa temperatūra bija +7,2 grādi naktī uz 20.jūliju Stendē, bet mēneša lielākais karstums bija +29,9 grādi 2.jūlijā Jelgavā un Daugavpilī.

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Saistīta ziņa: VIDEO: Jūlija nakts lietus

Atstājiet komentāru