2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Laika vērotājs: Liepu zieds prognozē rudeni un ziemu

Laika vērotājs: Liepu zieds prognozē rudeni un ziemu

Laika vērotājs Vilis Bukšs savā blogā publicējis pirmās prognozes par gaidāmo rudeni un ziemu.

Austrumu pierobežā pirms Pēterdienas (29.06.) sāka ziedēt liepas. Šogad liepzieds salīdzinoši agrs un arī laika apstākļi tam labvēlīgi. Liepu ziedēšana paredz laiku pēc Bērtuļiem (24. augusts), kā arī rudeni un ziemu, raksta Vilis Bukšs.

Viņš norāda, ka liepas zied tikai 12 dienas un ir ticējums, ka ikviena no šīm dienām pareģo laiku turpmākajiem 12 mēnešiem. Parasti liepas sāk ziedēt laikā no jaunajiem (24.06.) līdz vecajiem (07.07.) Jāņiem. Ja liepu zieds aizkavējas, tad tas liecina, ka ziema būs auksta. Atbilstoši šā gada liepu ziedēšanai, barga ziema mums nedraud.

Ja liepu zieds saulains, sauss un karsts, tad augusts, laikā līdz Linu dienai (25.08.), lielākoties silts un saulains. Parasti tādam augustam seko vējains un pārsvarā sauss rudens. Ja liepziedā debesis klāj mākoņi un bieži pērkons rūc, tad ļoti iespējams, ka rudens būs slapjš un garš.

Šogad liepu zieds sācies ar siltu laiku, kad pietiek gan saules dāsnuma, gan mitruma. Svarīgi, kāds vējš pūš liepziedam sākoties un tie bija austrumu puses vēji. Tas liecina, ka septembrī līdz Miķeļiem (29. septembris) lielākoties sauss, bet rudens kopumā mitrs, drēgns un garš. Ar jauku atvasaru septembrī un vējainām, lietainām dienām oktobrī. Savukārt tāds rudens paredz nokrišņiem bagātu, pārsvarā maigu ziemu, ar lielāku salu februārī.

Ticējumi.

Ja liepu zieds karsts un sauss – sagaidāms silts un pērkoņains augusts.
Ja liepziedā līst - būs silts un slapjš rudens.
Ja laikā, kad liepas zied zibeņo un pērkons rūc – būs labs sēņu gads.

Avots: Viļa Bukša blogs.

Atstājiet komentāru