2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

ESTOFEX izplata brīdinājumu par dzīvībai bīstamiem negaisiem Eiropā un arī Latvijā

ESTOFEX izplata brīdinājumu par dzīvībai bīstamiem negaisiem Eiropā un arī Latvijā

Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs (European Storm Forecast Experiment, ESTOFEX), kas jau daudzus gadus specializējas pērkona negaisu prognozēšanā, izplatījis līdz šim nopietnāko brīdinājumu par postošiem pērkona negaisiem piektdien plašā Eiropas austrumu daļā, tai skaitā Baltijas valstīs.

Lietuvā, Kaļiņingradas apgabalā un tuvējos Baltkrievijas un Polijas rajonos piektdien izsludināts visaugstākās – trešās – pakāpes brīdinājums par lieliem virpuļviesuļiem jeb tornado, postošu vēju, ļoti lielu krusu, kā arī īpaši intensīvām lietusgāzēm.

Latvijā un Igaunijas dienvidos atbilstoši ESTOFEX prognozei ir spēkā otrās pakāpes brīdinājums. Arī Latvijā iespējamas augstāk uzskaitītās dabas stihijas, bet ar zemāku varbūtību. Pērkona negaiss Latvijā var atnest lielu krusu, atsevišķu graudu diametrs var pārsniegt piecus centimetrus, vēju ar vētras spēku, spēcīgas lietusgāzes, kas applūdina pilsētu ielas, tāpat nav izslēgts tornado risks.

ESTOFEX norāda, ka negaisa mākoņi vietām radīs briesmas dzīvībai. Viena no postošākajām parādībām var būt stipra vēja nesti lieli krusas graudi, kas izsit logus.

Lietuvā lielākais negaisu risks gaidāms piektdienas pēcpusdienā un vakarā, Latvijā – vakarā. Pērkona lietusgāzes strauji virzīsies no dienvidiem uz ziemeļiem, ziemeļaustrumiem.

Bīstamie laikapstākļi saistīti ar vasarai neraksturīgi spēcīgu ciklonu, kas no Polijas virzās uz Baltijas jūru.

Ciklons, kas tuvojas Latvijai, sākotnēji radīs spēcīga pērkona negaisa risku, bet plašāki postījumi gaidāmi no stipra vēja naktī uz sestdienu un sestdien, brīdina sinoptiķi.

Piektdien Latviju no dienvidrietumiem šķērsos siltā atmosfēras fronte – debesis apmāksies un valsts lielākajā daļā īslaicīgi līs, vietām iespējams pērkona negaiss. Vēlāk no dienvidrietumiem virzīsies aukstā atmosfēras fronte, kas vakarā daudzviet atnesīs pērkona lietusgāzes, vietām tās būs ļoti stipras, lokāli iespējama liela krusa un vētra. Latvijas austrumos pērkona negaiss plosīsies vēlā vakarā un nakts sākumā.

Ciklona spēks visvairāk būs jūtams sestdien naktī un dienā, kad dienvidu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 17-23 metrus sekundē. Vējš lauzīs un ar saknēm gāzīs daudz lapu koku visos Latvijas reģionos. Krītošie koki daudzviet aizšķērsos ceļu un pārtrauks elektroapgādi. Vējš sāks pierimt sestdienas vakarā.

Piektdien valsts dienvidaustrumos gaisa temperatūra pakāpsies līdz pat +27 grādiem. Naktī uz sestdienu gaiss Latvijā atdzisīs līdz +12..+15 grādiem; maksimālā temperatūra dienā būs +17..+22 grādi, par grādu vēsāks pretvēja piekrastē.

Naktī uz sestdienu un sestdien līs galvenokārt Kurzemē un Vidzemes ziemeļrietumos, pārējā valstī vietām gaidāms īslaicīgs lietus, Latgalē iespējams pērkona negaiss.

Rīgā piektdien gaiss iesils līdz +24 grādiem, debesis apmāksies un uzlīs, vakarā gaidāmas pērkona lietusgāzes un iespējams spēcīgs negaiss, nav izslēgts vētras, lielas krusas un applūdušu ielu risks. Naktī uz sestdienu dienvidu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 20 metriem sekundē, sestdien pūtīs gandrīz tikpat spēcīgs dienvidrietumu vējš. Sestdien iespējams īslaicīgs lietus, gaisa temperatūra svārstīsies ap +20 grādiem.

Laikapstākļus tuvākajā diennaktī noteiks spēcīgs ciklons, kas no Polijas dosies uz Somiju. Atmosfēras spiediens ievērojami pazemināsies, naktī uz sestdienu Kurzemē noslīdot līdz 742 dzīvsudraba staba milimetriem jūras līmenī.

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Atstājiet komentāru