2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Kādu laiku prognozē septembrī - Silu, Miķeļu un Appļāvību mēnesī

Kādu laiku prognozē septembrī - Silu, Miķeļu un Appļāvību mēnesī

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs prognozē agru rudens iestāšanos. Viņš savā blogā norāda, kā jau iepriekš pavasarī un vasaras vidū zīmes norādīja, ka lielākoties sauss un saulains būs līdz septembra vidum.  Tā kā pirmā vasaras puse bijusi mitrāka, tad ticējums vēsta, ka vasaras otra puse būs sausāka, kas arī piepildījies.


«Ja augusts ir sauss, tad septembra vidus arī. Šobrīd sākusies koku dzeltēšana. Parādās pirmās dzeltenās lapas. Tas arī liecina par to, ka tomēr sausums turpināsies,» raksta Bukšs.

 

Rudenīgāks laiks varētu sākties septembra otrajā pusē, lielākajā valsts teritorijā solot salnas un dzestras naktis: Pirms Miķeļiem - 29.septembrī, tad tik tiešām var strauji mainīties, kad dienās vidēji ir ap plus 10 grādiem un naktīs daudzviet ir rudenīgas salnas un nokrišņi. Arī tikai ap vidēji 10 līdz 15 grādiem. Ap Miķeļiem, tas ir ap 29.septembri, var gaidīt krusu un slapju sniegu. Ļoti, ļoti rudenīgs laiks uz septembra beigām pagaidām rādās, norāda dabas pazinējs.

 

Norises dabā liecinot par to, ka oktobris būs ļoti rudenīgs ar vējiem un nokrišņiem.

 

Šī ziema būs aukstāka par iepriekšējām

 

Bukšs norāda, ja sākumā, pavasarī vēl rādījās, ka gaidāmā ziema varētu būt tāda kā iepriekšējās - salīdzinoši maiga, silta un bez sniega, tad šogad augusta dienas parāda, ka atkal sveras uz to pusi, ka šajā ziemā aukstums neizpaliks. Protams, ne jau īpaši barga ziema, bet tomēr aukstuma viļņi sekos. Sniega arī būs vairāk. Par to liecina liepu ziedēšana, kas bija bagātīga. Katrā ziņā šī ziema būs aukstāka par divām iepriekšējām, bet ne tik barga, kā bija 2010. gadā, apgalvo laika zīmju vērotājs.

 

Ziema varētu iestāties savlaicīgi, jau novembra beigās.  Gājputni aizlido, stārķi arī agri pazūd, tāpat bezdelīgas. Ticējums vēsta, ja bezdelīgas pazūd Bērtuļos (Bērtuļa diena 24.augusts), tad ziema būs agra un auksta, norāda Bukšs.

 

Viņš norāda, ka gan lakstīgala, gan dzeguze šogad apklususi tieši ap Jāņiem. «Tā arī ir zīme, kas liecina par agru rudeni. Parasti dzeguzi un lakstīgalu dzird arī pēc Jāņiem, bet šogad burtiski kā ar lineālu nogriezts. Apklusa tieši Jāņu dienās,» novērojis Bukšs. Tāpat šogad austrumu pusē ir ļoti maz pīlādžu. Tas arī liecina, ka rudens var būt salīdzinoši sauss, bet vēss un ar nelabvēlīgiem laika apstākļiem.

 


Ticējumi par septembri

 


Septembris ir viršu, brūkleņu, dzērveņu un pīlādžu laiks. Šis ir laiks, kad kokiem dzeltē lapas, lido gājputni un čūskas lien zemē. Laikā no 21. septembra līdz Miķeļiem (29. septembris) svin Rudenājus.

 

1. septembris - Egidijs. Egidijs ir kristiešu Svētais, kazu un briežu aizbildnis. Eņģeļa Miķeļa grāmatā teikts, ka šajā dienā esot Velns no debesīm nosviests. Šī ir diena, kad sakņu dārzā sāk novākt ražu, bet dienvidvējš 1. septembrī paredz labu auzu ražu.

 

Ticējumi. Kāds 1. septembris, tāds viss rudens, bet jo īpaši tā pirmais mēnesis. Ja 1. septembris iesākas ar sliktu dienu, tad viss rudens būs slikts. Ja iesākas ar labu, tad būs labs. Ja Egidija diena sausa un saulaina - arī marts būs sauss un silts.

 

3. septembris ir nozīmīga diena, lai vērotu laiku. Ja diena skaidra, saulaina, līdz oktobrim lielākoties būs jauks un saulains.

 

5. septembris – Brūkleņu diena un sākas rudens sēņu laiks. Ja brūklenes gatavas, tad arī auzas nogatavojušās.

 

Ticējumi. Ja dzērves lido zemu - būs silta ziema. Ja augstu - auksta.

 

8. septembris ir Mazā jeb viena no rudens Mārām. Senčiem tā bija aitu cērpamā diena. Līdz Mazajai Mārai centās no mārkiem izņemt un uz lauka izklāt linus. Tā ir viena no pirmajām rudens vēju dienām. Šajā dienā čūskas lien zemē un izlīdīs 7. aprīlī – Vecajā Pavasara Mārā.

 

Ticējumi. Lietaina Mazā Māra sola lietainu rudeni. Saulains 8. septembris paredz garu un sausu rudeni. Ja vasaras beigās daudz čūsku – būs garš rudens.

 

14. septembris. Sākas vidējā jeb īstā atvasara un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembris). Jaunākā no atvasarām piesakās 28. augustā. Vecākā sākas 29. septembrī un ilgst līdz vecajam Miķelim (12. oktobris).

 

Ticējumi. Ja atvasaras pirmā diena lietaina un apmākusies – rudens būs garš. Ja atvasara sausa – būs slapjš rudens. Ja atvasara lietaina – rudens būs sauss. Ja lido zosis – būs agra ziema.

 

17. septembris. Rudens Vēju diena. Tā ir viena no Vēja Mātes dienām. Jāvēro, no kuras debess puses iepūš vējš, jo tas pārsvarā būs noteicošais rudens vējš. Šajā dienā aizlido pēdējās bezdelīgas.

 

Ticējumi. Ja vējš pūš no dienvidiem, būs silts un garš rudens. Ja no ziemeļiem vai austrumiem, tad rudens būs nemīlīgs, bet ja no rietumiem - rudens būs slapjš.

 

22. septembrī sākās un līdz 29. septembrim (Miķeļiem) turpinās Dzelzu nedēļa. Tā bija sējas aizlieguma nedēļa. Rudens sējai līdz Dzelzu nedēļai vajadzēja būt pabeigtai. Dzelzu nedēļā jaunā mēnesī sākas Veļu laiks.

 

Ticējumi. Ja Dzelzu nedēļā vējš pūš no dienvidiem – būs silta un sekla ziema; ja no vakariem vai rītiem – būs mērena ziema. Ja Dzelzs nedēļā vāc kāpostus – tie ir sūri un cieti. Arī rudzi nav jāsēj, tad lāgā neaugs.

 

29. septembrī ir Miķeļi. Ziemas laika sākuma svētki. Miķeļi ir apjumības jeb appļāvības - pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt veiksmi nākamajā gadā un iegūt Jumja labvēlību. Miķeļus senči svinēja lepni. Kāva aitu vai cūku, skābēja kāpostus, cepa plāceņus, brūvēja alu, bet pirmos kumosus un pirmo alus krūzi ziedoja Mājas kungam.

 

Ticējumi. Ja ap Miķeļiem līst – būs mīksta, silta ziema. Ja Miķeļu rītā vējš pūš no ziemeļiem – būs auksta un dziļa ziema. Ja Miķeļos ir saule – būs sātīga lopbarība. Ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina – būs laba nākamā vasara. Ja Miķeļos lido zosis, tad Mārtiņos (10. novembris) būs sniegs.

 

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru