2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Brīdina par ilgstošu sausumu

Brīdina par ilgstošu sausumu

Virs Eiropas austrumiem un ziemeļiem izveidojies plašs anticiklons, kas noteiks laika apstākļus mūsu reģionā līdz augusta beigām, nesot lielu sausumu, pirmdienas rītā vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls «lsm.lv».

Šonedēļ Latvijā lietus nav gaidāms, un pastāv liela iespējamība, ka būtiski nokrišņi pie mums būs tikai mēneša pēdējās dienās, bet vietām nelīs līdz septembra sākumam.

Jau šobrīd Latvijas mežos ir paaugstināta ugunsbīstamība, bet ilgstošais sausums situāciju pasliktinās un tuvākajā laikā meža ugunsgrēku skaits var būtiski palielināties.

Visu nedēļu laiks Latvijā būs saulains un sauss. Naktīs vietām veidosies migla. Nedēļas sākumā valdošie būs lēni austrumu, ziemeļaustrumu vēji, vēlāk vējš būs mainīga virziena.

Nedēļas sākums būs vēsāks, tad naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz +5..+10 grādiem, vietām piekastē līdz +14 grādiem, bet naktī uz trešdienu un ceturtdienu dažviet Vidzemē gaidāmi tikai +3..+4 grādi un zāles augstumā iespējama salna. Nedēļas nogalē naktis kļūs mazliet siltākas - pārsvarā ap +8..+13 grādiem.

Dienās nedēļas sākumā temperatūra sasniegs +17..+22 grādus, ceturtdien Kurzemes dienvidos līdz +24 grādiem, bet nedēļas nogalē gaidāms vasarīgi silts laiks - +21..+26 grādi.

Sausumam jāgatavojas arī mazdārziņu īpašniekiem un lauksaimniekiem. Jau šobrīd dažos Latvijas reģionos mazā nokrišņu daudzuma dēļ ir zems gruntsūdens līmenis, akās ūdens ir maz. Tāpat arī vairākās upēs ūdens līmenis ir zemākais pēdējo gadu laikā, vietām augusta beigās var tikt sasniegti jauni zemākā ūdens līmeņa rekordi.

Atstājiet komentāru