2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Kur palikusi bargā ziema? Laika vērotājs prognozē laiku janvārī

Kur palikusi bargā ziema? Laika vērotājs prognozē laiku janvārī

Vēl novembra sākumā vairākas meteorologu organizācijas prognozēja, ka 2014.-2015.gada ziema Eiropā būs aukstāka un sniegotāka nekā pērn. Tolaik daudzi sinoptiķi no dažādām valstīm prognozēja, ka siltam novembrim Eiropā sekos salta ziema. Tomēr līdz šim Latvijā bijis visai silts laiks un nekas neliecina, ka tuvākajā laikā laika apstākļi būtiski mainīsies.
 
 
Laika apstākļu vērotājs Vilis Bukšs pēc šajā gadā veiktajiem novērojumiem sagatavojis prognozi, kādi laika apstākļi gaidāmi nākamā gada pirmajā mēnesī.
 
 
Bukšs savā blogā raksta: vērojot, kādi laika apstākļi bija šā gada nozīmīgajās dienās, tad janvāris kopumā paies neliela līdz mērena sala un biežu nokrišņu zīmē.
 
 
Mēneša pirmajā pusē un vidū nereti pārejoši atkušņi. Īslaicīga sala pastiprināšanās iespējama mēneša sākumā un vairāk uz beigām, kad Austrumlatvijā sals vietām var sasniegt -20...-25 grādu atzīmi.
 
 
Lai arī nokrišņu kopumā būs daudz, dziļa sniega sega var izpalikt, jo dienās ar atkusni atkala un smidzinošs lietus darīs savu.
 
 
Bukšs prognozē, ka kopumā janvāris būs tuvu normai un ļoti iespējams, ka tuvāk jūrai tas būs siltāks, nekā ierasts, bet vienlaikus arī vējaināks.
 
 
Ticējumi par janvāri
 
 
Puteņains un dziļš janvāris vēsta slapju vasaru. Ja janvāra rītos stipras rīta blāzmas, tad vasarā gaidāmi stipri pērkona negaisi. Ja ziemas vidū zeme nesasalst un dienvidu vēji valda, tad būs daudz slimību. Atkušņi janvārī nozīmē neauglīgu vasaru un sliktas ražas dārza kokiem. Ja zāle aug janvārī, tad tā slikti aug vasarā. Ja uz kokiem bieži ir sarma, tad sagaidāma auglīga vasara.
 
 
1. janvāris – Jaungada diena. Šīs dienas pamatā ticējums: kāds Jaungads, tāds būs viss gads. Šajā dienā jāizvairās no ķildām, raudām un jāatturas no atkritumu iznešanas. Tā ir viena no Budēļu dienām un viena no dienām, kad Ādams un Ieva izdzīti no Paradīzes.
 
 
Ticējumi. Ja Jaungada naktī daudz zvaigžņu – būs bagāts meža ogu gads. Ja Jaungada rītā pirms saullēkta spīgulis (rīta zvaigzne) deg, tad ziemā būs stiprs sals.
 
 
6. janvāris ir Zvaigznes, Zvaigžņu jeb Treikumdiena. Tā ir viena no Krustdienām. Vakariņas ēd tikai tad, kad debesīs parādās pirmās zvaigznes. Tālāk, 7. janvārī ir Meļķers. 8. janvārī – Balcers. 9. janvārī – Jaspers.
 
 
Ticējumi. Ja Zvaigžņu naktī debesīs zvaigznes mirguļo, būs labs ogu gads un labs gads lopiem. Ja redzamas krītošas zvaigznes, būs vējains un vētrains laiks. Kad ir nozvaigžņojušās debesis, tad būs jauks laiks.
 
 
 
12. janvārī pēc kautas cūkas liesas zīlē atlikušo ziemu. Ja liesa vienlaidus gara un gluda, ziema būs gara un stipra. Ja liesa šajā laikā bieza, aukstums būs ziemas vidū.
 
 
14. janvāris ir Vecā Jaungada diena.
 
 
Ticējumi. Ja Vecā Jaunā gada vakarā pūš dienvidvējš – būs silta vasara un dāsns gads. Ja rietumvējš – būs labs piena un zivju gads. Ja austrumvējš – būs laba augļu raža. Ja jauns mēness (šogad jauns) pavasarī būs lieli pali.
 
 
15. janvārī jāvēro laiks. Ja mēness ragi asi un spoži, būs sniegputeņi. Ja taisni, stateniski – būs sals. Ticējums saka, ka šajā dienā no melna gaiļa kūtsmēslos izdētas olas 4. jūnijā piedzimst teiksmainais čūsku ķēniņš Bazilisks.
 
 
17. janvārī Tenis, Tanīss. Sieviešu svētdiena un viena no Zirgu dienām. Lai cūciņas un zirgi neslimotu, jāiet uz kūti un dūšīgi jādanco. Šai dienā nedrīkst rāties, jo ķengas piesauc nelabos garus.
 
 
Ticējumi. Ja Tenī snieg, tad Aleksī (30. marts) pali. Ja nakts skaidra un pilns mēness, 7. aprīlī plūdi.
 

Bastjānis jeb Bašķu diena ir 20. janvārī. Tā ir viena no govju dienām, bet svētki visiem mājas dzīvniekiem.. Lopi šajā dienā bija jākopj un jābaro sevišķi labi. Zirgus nedrīkst nodarbināt, tiem jādod atpūta.
 
 
Ticējumi. Ja Bašķī skaidrs – būs sausa vasara. Ja mākoņains un sniegains – būs labas ražas.
 
 
31. janvārī Tekla. Tekla ir Teņa (Taņa) māsa un viņas aizbildniecībā mājputni.
 
 
Ticējumi. Ja dienas vidū spīd saule – būs agrs pavasaris. Ja sniegputenis – vēls pavasaris.
 
 
Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru