2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Ūdens līmenis Daugavā krities, ledus krāvumi saglabājas

Ūdens līmenis Daugavā krities, ledus krāvumi saglabājas

Šobrīd ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils nokrities līdz piecu metru 50 centimetru atzīmei, informē civilās aizsardzības speciālists Edgars Līcis.

 

Viņš stāsta, ka pēc pusdienlaika izkustējies ledus sablīvējums pie Sakas tilta, tādēļ arī ūdens līmenis, kas Daugavā pie Jēkabpils šorīt tikai par 10-20 centimetriem atpalika no kritiskās 6,30 metru atzīmes, ir pazeminājies vairāk nekā par metru. Savukārt Gravānos un Sakā ūdens līmenis joprojām ir augsts, jo saglabājas ledus "korķis" pie Prižu krasta. Aiviekstē ap pusdienlaiku sablīvējās ledus un ūdens līmenis ievērojami paaugstinājās burtiski dažās minūtēs, taču pēc tam straume sarāva ledus krāvumus, un līmenis tikpat ātri pazeminājās.

 

Daugavā pie Pļaviņām ap pulksten diviem pēcpusdienā ledus vēl nebija izkustējies, tāpat joprojām nav notikusi ledus kustība Daugavā posmā no Līvāniem līdz Nicgalei.

 

Šorīt Jēkabpilī pie tilta ūdens bija sasniedzis dambja pamatni, daļēji pārplūdusi bija Krustpils saliņa, kā arī mototreks un lielākā daļa dārziņu daugavsalā, bet Sakas salā palu ūdeņi plūda pāri pārgāznei. Kā sacīja kāds Sakas salas iedzīvotājs, ūdens salā sācies ieplūst ap pieciem no rīta vai pat vēl agrāk. Viņš jau laikus izbraucis ar auto no mājām, jo pēc tam ūdens ātri vien appludinājis visu mājas pagalmu un no rīta bija līdz mājas pamatiem.

 

Kāda cita Sakas salas iedzīvotāja stāstīja, ka šorīt krietni nokavējusi darbu un tur ieradusies pusotru srundu vēlāk, jo vajadzēja tikt pāri pārgāznei, kur jau plūda ūdens. Daži salas iedzīvotrāji arī bija prasījuši palīdzību salas novada pašvaldībai, taču tur šorīt atbildēts, ka laivu pagaidām vēl nav, tās centīšoties sagādāt šīs dienas laikā.

 

Māra Grīnberga, autores foto

 

Augšējā attēlā: Ledus krāvumi pie Prižu krasta

 

Fotogalerijā ievietoti attēli gan no Prižu krasta, gan Sakas un Daugavsalas. Applūdušie dārza namiņi un siltumnīcas fiksētas Daugavsalā, kur tālumā redzams ledus sastrēgums. Tāpat no Daugavsalas fiksēts Prižu krasts, bet ledus krāvumi vērojami pie Prižu krasta.

 

 

 

Atstājiet komentāru