2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils novadā novērots virpuļviesulis (VIDEO)

Jēkabpils novadā novērots virpuļviesulis (VIDEO)

Portāls Radio1.lv saņēma Jēkabpils novada sabedrisko attiecību speciālista Kaspara Sēļa iesūtītu video, ko filmējusi Ingūna Klaucāne. Video redzams neliels virpuļviesulis, kas novērots piektdien autoceļā Zasa-Slate.


Meteorologu informācija liecina, ka virpuļviesulis jeb virpuļvētra ir spēcīga gaisa rotācija ap vertikāli orientētu asi. Ziemeļamerikā virpuļviesuli sauc par tornado, Krievijā – smerč. Latvijā virpuļviesulis tiek novērots reti.


Šāda dabas parādība rodas zema spiediena apgabala malā, kur atrodas aukstā un siltā gaisa masu saskares josla. Kad vēsais un sausais gaiss satiekas ar silto un mitro gaisu, tad rodas spēcīga virpuļveida kustība, liekot siltajam gaisam strauji celties uz augšu.


Jāatzīst, ka virpuļviesuļa rašanās mehānisms vēl arvien līdz galam nav izpētīts. Parasti spēcīgie un postošie virpuļviesuļi rodas lielu pērkona negaisu laikā, savukārt, dažkārt nelieli virpuļviesuļi „nokrīt kā no skaidrām debesīm”. Videoklipā redzēsiet negaidītu nelielu virpuļviesuli uz lauka Jēkabpils novadā.

Komentāri (0-1/1)

  • Daina
    02.07.2018 18:34
    Reku uguns tornādo:
    https://www.google.lv/search?q=google+tornado&num=100&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjTgui3nrvVAhVJJsAKHVW9B5kQ_AUICigB&biw=1467&bih=701#imgdii=ZkLFpWDhJcHnxM:&imgrc=nLCzbbXYjwwUCM:

Atstājiet komentāru