2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpilī aukstajā laikā Nakts patversme atvērta visu diennakti, slimnīcā nonākuši cilvēki ar apsaldējumiem

Jēkabpilī aukstajā laikā Nakts patversme atvērta visu diennakti, slimnīcā nonākuši cilvēki ar apsaldējumiem

Latvijā šīs dienas ir atnesušas lielu aukstumu. Vēl tagad atsevišķos reģionos ir spēkā brīdinājums par stipru salu, kas nozīmē, ka draudus veselībai tas var radīt īpaši jau vecākiem cilvēkiem, zīdaiņiem, kā arī bezpajumtniekiem. Lai nodrošinātu patvērumu no sala cilvēkiem bez noteiktas dzīves vietas, Jēkabpils Sociālā dienesta Nakts patversmē šajās dienās ir atļauts uzturēties visu diennakti.

Sarunā ar Radio1.lv patversmes vadītāja Janīna Smirnova stāsta, ka patlaban Jēkabpils patversmē ir apmēram 15 patstāvīgi klienti, taču iespēju patverties telpās no aukstā laika arī dienā, ne visi izmantojot, piemēram, trešdien to izmantoja deviņi bezpajumtnieki. Pārējie, arī aukstajā laikā, dienā turpinot klaiņošanu. Patlaban visi klienti jeb personas bez noteiktas dzīvesvietas ir vīrieši.

Janīna Smirnova stāsta, ka patversmes klientiem tiek nodrošinātas brokastis un vakariņas, silta tēja.

Jēkabpils patversmes pakalpojumus pamatā izmantojot Jēkabpils novada iedzīvotāji jeb klienti, kuru pēdējā deklarētā dzīvesvieta bijusi Jēkabpils novadā. Taču ik pa laikam gadoties arī personas, kas ieklīdušas šeit no citām pašvaldībām un meklē patvērumu.

Jēkabpils slimnīcā pēdējo dienu laikā ievietoti divi no sala cietuši vīrieši. SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētājs Ervīns Keišs sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka pēdējo divu dienu laikā uz slimnīcu atvesti divi jauni vīrieši – 27 un 45 gadus veci, kas cietuši no apsaldējumiem. Vīrieši uz slimnīcu atvesti jau bezsamaņas stāvoklī, apsaldējumi esot smagi un viņi ārstējas reanimācijas nodaļā.

Valsts apdegumu centra mediķi norāda, ka visbiežāk cilvēkiem apsalst plaukstas un pēdas, taču šādā laikā esot iespējams apsaldēt arī seju.

Sākotnēji konkrētās ķermeņa daļas ir nejutīgas, cilvēki maldīgi mēdz domāt, ka viss ir pārgājis un ir kārtībā, taču realitātē problēma jau ir aizgājusi tālāk, un apsaldējuma dēļ ir skarti nervu gali.

Pirmajā dienā apsaldētās vietas ir baltas un nejutīgas, nākamajās pāris dienā jau kļūst pietūkušas, apsārtušas un sarkanīgas nokrāsas, taču tālāk jau pamazām krāsa kļūstot violeta un uz apsaldētajām vietām parādās pūšļi.

Valsts apdegumu centrā uzsver, ka visbiežāk iedzīvotāji iegūst apsaldējumus alkohola reibumā, tostarp arī ļoti šādā laikā jāuzmanās tiem cilvēkiem, kuriem ir dažādi jušanas traucējumi. 

Valsts apdeguma centra mediķi norāda: “Tā kā Latvijā ir mitra vide, tad mums ātri aukstumu pievelk. Ja klausāmies, ka kontinentālajā klimatā ir –45 grādi, tad viņi pat dažreiz mazāk salst nekā mēs šeit ar saviem –20 grādiem. Pirmais un galvenais – novērtēt, vai ir jāiet ārā. Ja tomēr ir jāiet, tad kārtīgi un silti apģērbties, un novērtēt savu veselības stāvokli.

Ja tomēr kaut kas noticis, vērsties pie ārsta, drošs paliek drošs, tomēr labāk paskatīties, vai problēma nav aizgājusi dziļāk, jo reāli trīs diennaktis apsaldējuma vietu mediķi vēl var glābt." 

Taču, domājot par līdzcilvēkiem, mediķi uzsver, ka neatkarīgi no tā, kāpēc un kāds cilvēks tiek pamanīts ārā, guļot uz zemes, ir jāiet pie viņa klāt un jāvēršas pēc palīdzības, zvanot pašvaldības policijai vai neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, it sevišķi šobrīd, kad ārā ir ļoti auksts laiks.

Atstājiet komentāru