2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Aicina dalīties ar saviem Dziesmu un deju svētku stāstiem; taps tradīcijai veltīta ekspozīcija

Aicina dalīties ar saviem Dziesmu un deju svētku stāstiem; taps tradīcijai veltīta ekspozīcija

Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru, Dziesmu svētku biedrību un Pasaules brīvo latviešu apvienību aicina ikvienu interesentu piedalīties akcijā “Mani Dziesmu un deju svētki”, kuras laikā tiks vākti personiski Dziesmu svētku stāsti – topošās Dziesmu svētku ekspozīcijas sastāvdaļa, informēja Rakstniecības un mūzikas muzeja pārstāvji.

Ekspozīcijas veidotāji aicina ikvienu, kam sirdij tuva Dziesmu svētku tradīcija, kurš ir bijis vai šobrīd ir aktīvs amatiermākslas kolektīvu dalībnieks, palīdzējis svētkiem tapt, bijis brīvprātīgais, šoferis, fotogrāfs, klausītājs, līdzjutējs, vainagu pinējs, pavārs, operatīvo dienestu darbinieks, skatītājs, atbalstītājs, mecenāts, dalīties ar saviem stāstiem, piedzīvojumiem un pieredzējumiem, spilgtākajām atmiņām gan par svētku norisēm, gan par svētku sadzīvi.

“Katrs, kurš kaut reizi dzīvē ir pieredzējis Dziesmu svētkus, noteikti var dalīties ar savu, personisko stāstu – oriģinālu, krāšņu, emocionālu, smieklīgu, asprātīgu, traģikomisku, aizkustinošu un dažbrīd teju neticamu. Strādājot pie ekspozīcijas aprisēm un satura kodola, radošā komanda kā prioritāru iezīmēja šī mantojuma apzināšanu un iekļaušanu ekspozīcijā. Plānojam, ka stāsti iekļausies gan audiovizuālos risinājumos, gan arī tiks ievietoti īpašajās, visiem pieejamās digitālajās un fiziskajās krātuvēs. Akcija ir sākusies un nu – dziesmu svētku stāstu maiss ir vaļā!” norādīja RMM direktore Iveta Ruskule.

Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki ir pasaulē atzīts izcils un ilglaicīgs kultūras notikums Latvijā, būtiska latviskās identitātes daļa, 2008. gadā tos iekļāva UNESCO Reprezentatīvajā cilvēces nemateriāla kultūras mantojuma sarakstā kā Baltijas dziesmu un deju svētkus. 2023. gadā tiks atzīmēta tradīcijas 150. gadadiena, viens no būtiskākajiem notikumiem ceļā uz to ir Rakstniecības un mūzikas muzejā topošā pastāvīgā Dziesmu svētku ekspozīcija Mežaparka Lielās estrādes telpās, pastāstīja RMM pārstāvji. Ekspozīcija top sadarbībā ar Kultūras ministriju un Rīgas domi.

Paredzēts, ka ekspozīcija iekārtosies divos stāvos, tās pamatā būs četri stūrakmeņi – multimediāla instalācija “Lielākais koris pasaulē”, vizuāli un skaniski izzināma svētku norišu laika līnija, meditācijas vietas kormūzikas klausīšanās krēslos un aktivitāšu telpa, kura tiks atvēlēta tam, lai varētu satikties visi dziesmu svētku tradīcijā iesaistītie – gan dalībnieki, gan arī to veidotāji, kā arī būs iespēja rīkot seminārus, maināmās izstādes, gan arī veikt muzejpedagoģiskas nodarbības. Visiem interesentiem būs pieejami arī ar dziesmu svētku izpēti saistītie materiāli, piemēram, visi pieejamie svētku repertuāru krājumi, dalībnieku datu bāze, kā arī plašas sabiedrības iesūtītie pieredzes stāsti. Ekspozīcijā tiks apskatītas visas tradīcijas attīstībai būtiskās nozares – kora, dejas, pūtēju orķestru, simfonisko orķestru, kokļu mūzikas, tautas tērpu, folkloras ansambļu, tautas daiļamata. Izstāde būs pirmā Dziesmu un deju svētku tradīcijai veltītā pastāvīgā ekspozīcija.

Ekspozīcijas veidotāju lokā ir arhitekts Austris Mailītis, satura kuratore Iveta Ruskule, muzikālā satura kurators Juris Vaivods, režisore Kristīne Želve, RMM mākslas eksperti Ieva Ezeriete, Solvita Puķīte, Rūta Līcīte, Dzintars Gilba, izglītības un satura nodaļas vadītāja Liega Piešiņa, ekspozīcijas darba grupas vadītāja Indra Vīlipsone, dramaturģe Rasa Bugavičūte-Pēce.

Atstājiet komentāru