2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpilī nerimst sausās zāles dedzināšanas sērga, pēdējo triju dienu laikā dzēsti 11 ugunsgrēki

Aizvadītajās trijās diennaktīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 93 izsaukumus – 79 uz ugunsgrēku dzēšanu, 11 uz glābšanas darbiem un vēl trīs izsaukumi bija maldinājums, portāla Radio1.lv redakciju informēja VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Svētdien vakarā Neretas novada Mazzalves pagastā dega šķūņa jumta konstrukcijas 10 m2 platībā un tajā esošā malka 1 m3. Savukārt, Dārza ielā Bauskā dega vieglā automašīna 1 m2 platībā. 

Svētdien pusdienlaikā Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā dega vienstāva neapsaimniekota ēka 120 m2 platībā. 

Savukārt, Jelgavas ielā Jaunjelgavā divstāvu ēkas dūmvadā dega sodrēji 1 m2 platībā. No dūmvada nākušās dzirksteles aizdedzināja blakus esošo šķūni 1 m2, siltumnīcu 10 m2, sadzīves mantas 10 m2 un sauso zāli 20 m2 platībā. 

Naktī no sestdienas uz svētdienu plkst. 01.49 VUGD saņēma informāciju, ka Ozolnieku novadā upē Iecava ir noplūdusi nezināma viela. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka upē redzami vielas plankumi un uzstādīja norobežojošās un absorbējošās bonas. Darbs turpinājās arī nākošajā rītā, kad upe tika apsekota ar drona palīdzību un uzstādītas papildus bonas. Notikuma vietā strādāja arī Valsts vides dienesta pārstāvji. 

Plkst. 02.44 Dobeles un Auces ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Tirgus laukumu Dobelē, kur dega divstāvu dzīvojamās mājas jumts 100 m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no ēkas otrā stāva evakuēja divus cilvēkus. Darbs notikuma vietā noslēdzās plkst. 05.51. 

Plkst. 03.37 Vecumnieku un Jaunjelgavas ugunsdzēsēji glābēji devās uz Vecumnieku novada Kurmenes pagastu, kur vienstāva dzīvojamā mājā dega siena 6 m2, pārsegums 3 m2 un jumts 3 m2 platībā. No ēkas pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās bija evakuējušies trīs cilvēki. Dzēšanas darbos piedalījās arī Skaistkalnes un Bārbeles pašvaldības ugunsdzēsības formējumi. 

Plkst. 04.53 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Zvejnieku ielu Jelgavā, kur divstāvu dzīvojamai mājai dega piebūve 20 m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas bija evakuējušies divi cilvēki. 

Savukārt, Jaunjelgavas novada Sunākstes pagastā dega šķūnis pilnā 35 m2 platībā.

Sestdien vakarā Iecavas novadā dega vieglā automašīna 3 m2 platībā. 

Piektdien Riekstu ceļā Jelgavā dega dārza māja pilnā 80 m2 platībā. 

Piektdien vakarā Engures novada Lapmežciema pagastā dega malkas šķūnis 80 m2 un blakus esošais šķūnis 5 m2 platībā, kā arī no šķūņa liesmām aizdegās sausā zāle ap šķūni. Dzēšanas darbos piedalījās arī Lapmežciema brīvprātīgo ugunsdzēsēju komanda. 

Aizvadītajās trijās diennaktīs reģistrēts šogad Zemgalē lielākais kūlas ugunsgrēku skaits. Līdzās tam kūlas dedzināšanas rezultātā arī degušas ēkas, meži un transportlīdzeklis. 

Nereti kūlas dedzinātāji ir pārliecināti, ka viņi spēj kontrolēt uguns liesmas, tomēr dažādu apstākļu ietekmē tas nav iespējams un kūlas ugunsgrēkā nodeg arī ēkas un transportlīdzekļi. Piektdien Tukuma novada Džūkstes pagastā dega kūla 300 m2 platībā un aizdegās arī kravas automašīnas piekabe 16 m2 platībā. Piektdien pēcpusdienā Jelgavas novada Vilces pagastā dega kūla 175 m2 platībā un tā rezultātā aizdegās arī šķūnis pilnā 75 m2 platībā. Piektdien vakarā Biržu ielā Bauskā dega kūla ar krūmājiem 400 m2 platībā un tā rezultātā aizdegās arī dārza mājiņa, kas dega 9 m2 platībā. 

Nedēļas nogalē Zemgalē dzēsti arī divi meža ugunsgrēki. Svētdien vienos naktī ugunsdzēsēji glābēji devās uz Pļaviņu novada Aiviekstes pagastu, kur dega kūla un meža zemsedze 1 hektāra platībā. Svētdien pusdienlaikā Iecavas novadā dega meža zemsedze 2000 m2 un kūla 1,8 hektāru platībā. 

Aizvadītajās trijās diennaktīs Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji dzēsa vēl 58 ugunsgrēkus, kuros dega tikai kūla, no tiem piektdien - 15, sestdien – 16 un svētdien 27 kūlas ugunsgrēkus:
•    15 hektāru platībā kūla un zari, riepas 10 m2 platībā - Jēkabpilī;
•    8 hektāru platībā – Rundāles novada Viesturu pagastā;
•    7 hektāru platībā – Jelgavas novada Vircavas pagastā;
•    3 hektāru platībā – Rundāles novada Rundāles pagastā, Viesītes novada Saukas pagastā, Krustpils novada Krustpils pagastā;
•    2 hektāru platībā – Ķieģeļu ielā Jēkabpilī, Jaunjelgavas novada Seces pagastā, kā arī kūla 2 hektāru un atkritumi 30 m2 platībā Jēkabpilī;
•    1,5 hektāra platībā – Kārklu ielā Jēkabpilī, Krustpils novada Krustpils pagastā, Jēkabpilī;
•    1 hektāra platībā – Jelgavas novada Valgundes pagastā, Jēkabpilī, Putnu ielā Jelgavā;
•    5000 m2 platībā – Meža ielā Skrīveros, Pumpuru ielā Tukumā, Salnas ielā Jelgavā, Bauskas novada Mežotnes pagastā, Vītiņu ielā Aucē, Zīles ceļā Jelgavā, Salas novada Salas pagastā;
•    4000 m2 platībā kūla un krūmi Jaunpils novada Jaunpils pagastā;
•    3000 m2 platībā – Ozolnieku novada Salgales pagastā, Ķieģeļu ielā Jēkabpilī;
•    2500 m2 platībā – Bauskas novada Mežotnes pagastā;
•    2050 m2 platībā kūla un atkritumi – Jaunjelgavas novada Seces pagastā;
•    2000 m2 platībā – Zīles ceļā Jelgavā;
•    1500 m2 platībā – 6.līnijā Jelgavā;
•    1420 m2 platībā – kūla un riepas Jelgavas novada Kalnciema pagastā;
•    2000 m2 platībā – Kokneses novada Kokneses pagastā, Dobeles novada Krimūnu pagastā;
•    1000 m2 platībā – Ozolnieku novada Salgales pagastā, Jelgavas novada Līvbērzes pagastā;
•    800 m2 platībā – Rundāles novada Rundāles pagastā;
•    505 m2 platībā kūla un zaru kaudze Bauskas novada Ceraukstes pagastā;
•    500 m2 platībā – Meža parkā Jēkabpilī, Rīgas ielā Jaunjelgavā, Ķieģeļu ielā Jēkabpilī, Jēkabpils novada Ābeļu pagastā (2 gadījumi);
•    400 m2 platībā – Ozolnieku novada Salgales pagastā, kūla un krūmi Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā;
•    300 m2 platībā – Mēmeles ielā Bauskā, Jēkabpils novada Dignājas pagastā, Salas novada Salas pagastā, Rundāles novada Rundāles pagastā;
•    200 m2 platībā – Kokneses novada Kokneses pagastā, Pļavu ielā Bauskā;
•    150 m2 platībā – Jaunceltnes ielā Aizkrauklē;
•    100 m2 platībā – Imantas ielā Bauskā;
•    30 m2 platībā – Dzelzceļmalas ielā Jēkabpilī;
•    20 m2 platībā – Jelgavas novada Platones pagastā;
•    10 m2 platībā – Pļaviņu ielā un Parka ielā Jēkabpilī.

Sadeguši kukaiņi, putni, dzīvnieki, līdz pamalei izdeguši melni lauki, ēku krāsmatas un automašīnu vraki – skarbā realitāte, ar kuru ikdienas saskaras ugunsdzēsēji glābēji, dzēšot kūlas ugunsgrēkus. VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir bīstama, jo apdraud apkārtējo vidi, cilvēku dzīvību, veselību un īpašumus! Par normatīvajos aktos noteikto ugunsdrošības prasību neievērošanu, tajā skaitā īpašuma nesakopšanu, kā rezultātā bija iespējama kūlas degšana, var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no sešām līdz piecdesmit sešām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no piecdesmit sešām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām. Saskaņā ar Administratīvās atbildības likumu, viena naudas vienība ir 5 euro. Tādējādi naudas sods par ugunsdrošības prasību neievērošanu fiziskajai personai ir no 30 līdz 280 euro, bet juridiskajai personai — no 280 līdz 1400 euro.

Aizvadītajās trīs diennaktīs visā Latvijā VUGD saņēma 462 izsaukumus –  370 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā 235 kūlas ugunsgrēku un 25 meža ugunsgrēku dzēšanu, 61 uz glābšanas darbiem, bet 31 izsaukums bija maldinājumi.

Attēlos: Absorbējošās bonas upē Iecava, kūlas ugunsgrēku statistika, cīņa ar kūlas ugunsgrēku.

Atstājiet komentāru