2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

2020.gadā Zemgalē veiktas gandrīz tūkstotis ugunsdrošības pārbaužu, Jēkabpilī - 125

2020.gadā Zemgalē veiktas gandrīz tūkstotis ugunsdrošības pārbaužu, Jēkabpilī - 125

2020.gadā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes (turpmāk – VUGD ZRB) ugunsdrošības uzraudzības inspektori, daļu un posteņu komandieri veica 997 ugunsdrošības pārbaudes, no tām 765 plānotas un 221 neplānotu ugunsdrošības pārbaudi, kā arī 11 plānotas būvobjektu pārbaudes. Izsniegti arī 178 atzinumi par atbilstību ugunsdrošības prasībām un 42 atzinumi par būvobjekta atbilstību ugunsdrošības prasībām, portāla Radio1.lv redakciju informēja VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Zemgales reģionā Viktorija Gribuste. 

VUGD katru gadu veic ugunsdrošības pārbaudes noteiktās objektu grupās atbilstoši to bīstamībai un nozīmei. Papildus tiek reaģēts arī uz iesniegumiem vai citā veidā saņemto informāciju par iespējamiem ugunsdrošību prasību pārkāpumiem un tiek veiktas neplānotas pārbaudes.  

VUGD ZRB brigādes komandiera vietnieks Raimonds Kudlis skaidro: „Aizvadītajā gadā ugunsdrošības uzraudzības darbu nopietni ietekmēja Covid-19 izraisītā ārkārtējā situācija. Ierobežojumu rezultātā divus mēnešus nevarējām veikt plānotās ugunsdrošības pārbaudes, bet vairākus mēnešus tās veicām samazinātā apjomā. Neskatoties uz ierobežojumiem, šis laiks ir devis arī ieguvumus. Būtisks izrāviens ir noticis darba organizācijas un digitālo prasmju jomā. Rūpējoties par savu amatpersonu drošību, pārorganizējām darba metodes un secinājām, ka lielākoties darbu ar objektu atbildīgajām personām sekmīgi varam veikt attālināti, tā ietaupot abu pušu laiku. Attālināta kvalifikācijas paaugstināšana un sanākmes ir kļuvušas par neatņemamu darba sastāvdaļu”.  

Ugunsdrošības pārbaužu rezultāti liecina, ka Zemgalē katrā objektā ugunsdrošības uzraudzības inspektori konstatē vidēji sešus pārkāpumus. Lielāks vidējais pārkāpumu skaits fiksēts transporta un tirdzniecības nozarē. Visvairāk pārkāpumu saistīti ar ugunsaizsardzības sistēmu ekspluatācijas prasību neievērošanu, elektroinstalāciju pretestības mērījumu un elektroinstalācijas kontaktu savienojumu kvalitātes pārbaudes ar termokameru, kā arī apkures ierīču un iekārtu tehniskā stāvokļa pārbaudes neveikšanu noteiktā termiņā.

2020.gadā VUGD ZRB Aizkraukles daļas amatpersonas veica 152 ugunsdrošības pārbaudes, Bauskas daļas – 109, Dobeles daļa – 109, Jelgavas daļas – 381, Jēkabpils daļas – 125 un Tukuma daļas amatpersonas – 119 ugunsdrošības pārbaudes. 

Izvērtējot pārkāpumu bīstamību un citus apstākļus, VUGD ZRB amatpersonas pieņēma 93 lēmumus par administratīvā soda piemērošanu par kopējo summu 11 596 euro. 
2021.gadā, kad to atļaus epidemioloģiskā situācija un valstī noteiktie ierobežojumi, VUGD ZRB turpinās veikt ugunsdrošības pārbaudes. 

Pirms pārbaudes veikšanas VUGD ZRB amatpersonas sazinās ar pārbaudāmā objekta pārstāvi, lai vienotos par pārbaudes laiku. Ierodoties uz pārbaudi, amatpersonai ir jānosauc savs uzvārds, amats un jāuzrāda dienesta apliecība. Savukārt, pēc pārbaudes noslēguma amatpersona informēs par ugunsdrošību objektā atbildīgo personu par ugunsdrošības pārbaudes rezultātiem. Ja tiks konstatēti ugunsdrošības prasību pārkāpumi, kas nerada tiešus ugunsgrēka izcelšanās draudus, tad VUGD ZRB amatpersona sastādīs pārbaudes aktu, kurā tiks norādīti konstatētie pārkāpumi un termiņi to novēršanai. Savukārt, ja pārbaudē tiks konstatēti nopietni ugunsdrošības prasību pārkāpumi, kas rada tiešus ugunsgrēka izcelšanās draudus, tad amatpersona var arī pieņemt lēmumu par objekta darbības apturēšanu vai uzsākt administratīvo lietvedību.

Atstājiet komentāru