2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Par piekļuves nenodrošināšanu daudzdzīvokļu mājās ierīkotam elektronisko sakaru tīklam sods līdz 7100 EUR

Par piekļuves nenodrošināšanu daudzdzīvokļu mājās ierīkotam elektronisko sakaru tīklam sods līdz 7100 EUR

Nekustamā īpašuma īpašniekiem jāņem vērā, ka Latvijas normatīvie akti paredz atbildību par piekļuves nenodrošināšanu daudzdzīvokļu mājās ierīkotam elektronisko sakaru tīklam ekspluatācijas darbu veikšanai un jaunu pakalpojumu ierīkošanai. Par pārkāpuma izdarīšanu – naudas sods līdz 7100 EUR, informē “Baltcom” sabiedrisko attiecību speciāliste Jekaterina Ivanova.

Diemžēl pat šajā laikā, kad vairākums pārorientējās uz darbu attālinātā režīmā un visi saprot, cik svarīgs ir kvalitatīvs interneta pieslēgums mājās, telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēji nereti saskaras ar situācijām, kad dažādu apstākļu dēļ tiem tiek liegta piekļuve elektronisko sakaru tīklam, kas ierīkots daudzdzīvokļu mājās. Tas apgrūtina kvalitatīvu pakalpojuma nodrošināšanu ne vien attiecīgajā mājā, bet nereti arī visā rajonā. Jāatceras, ka par šādu rīcību atbildīgajām personām var tikt piemērots sods, un par to nesen pārliecinājās telekomunikāciju uzņēmums “Baltcom”, kad pēc vēršanās kompetentajā iestādē atbildīgajai biedrībai tika piemērots diezgan ievērojams naudas sods 1400 EUR apmērā. 

Nespēja operatīvi reaģēt uz tīkla traucējumiem ir nopietna problēma, kas apgrūtina operatora darbību un spēju pildīt saistības pret klientiem. Bieži vien klienti nenojauš, ka problēma ir pašu nolīgtajā mājas pārvaldniekā, un vaino operatoru par nespēju vai nevēlēšanos risināt problēmu, kā rezultātā kompānija zaudē uzticību un klientus.

“Baltcom” vadītājs Dmitrijs Ņikitins uzskata, ka ātrs un kvalitatīvs interneta pieslēgums spēlē būtisku lomu mūsu ikdienā, īpaši šobrīd ārkārtas situācijas laikā, kad darbs un komunikācija notiek attālināti. “Būtiski apzināties, ka elektronisko sakaru komersantiem kvalitatīva un ērta pakalpojuma nodrošināšanai ir nepieciešams piekļūt daudzīvokļu māju koplietošanas telpās ierīkotajam elektronisko sakaru tīklam, ekspluatācijas darbu un avārijas novēršanas darbu veikšanai. Savukārt, šādas piekļuves nodrošināšana ir mājas īpašnieku pienākums, tāpat kā piekļuves nodrošināšana pie ūdensvada, gāzes vada vai elektrības infrastruktūras attiecīgo pakalpojumu sniedzējiem. Par šī pienākuma neizpildi var tikt piemērots administratīvais sods un mēs novērtējam, ka uzraugošās iestādes arī šobrīd ar izpratni izturas pret šādu pārkāpumu nozīmīgumu.”

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 148. pants paredz atbildību par elektronisko sakaru tīklu aizsardzības prasību pārkāpšanu, bojāšanu vai to darbības traucēšanu. Par pārkāpuma izdarīšanu fiziskajām personām tiek piemērots sods no 70 līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām –  no 1400 līdz 2900 eiro. Gadījumā, ja gada laikā pārkāpums tika konstatēts atkārtoti, sodi ir bargāki – no 350 līdz 700 eiro fiziskajām personām un no 2900 līdz 7100 eiro juridiskajām personām. Analogu atbildību paredz Elektronisko sakaru likuma 86. pants.

Foto: Ilustratīvs attēls

Komentāri (0-3/3)

  • Jancis
    13.01.2021 01:58
    Kā reiz vakar kārtējo reizi nošausminājos par to, kāds bardaks ir vadu instalācijās (ja to vispār tā var nosaukt) mūsu kāpņutelpā. Reāls sprādziens makaronu fabrikā
  • Tīlja
    12.01.2021 14:45
    Kad Baltcom nodrošinās kārtību savās kastēs un vados? Tai skaitā saņemtos mantojumā no padomju laikiem? Piekļūvi viņi prasa, pirms piekļūves uzraksties apliecinājumu ka jūsu darbības dēļ netiks sabojāts daudzidzīvokļu mājas komunikācijas un jumti.
  • peksis
    12.01.2021 13:42
    Adminisitratīvo pārkapumu kodekss beidzās 2020.gada jūlija mēnesī :)

Atstājiet komentāru