2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpils slimnīcā sākusies vakcinācija pret Covid-19

Jēkabpils slimnīcā sākusies vakcinācija pret Covid-19

Jēkabpils slimnīcā vakcinācija pret Covid-19 sākās šodien, 28.decembrī pulksten 11.30 un pirmie mediķi jau ir vakcinēti. 

Sarunā ar Radio1.lv slimnīcas valdes loceklis Roberts Spručs sacīja, ka primāri vakcinācija tiek piedāvāta slimnīcas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Jēkabpils reģiona brigādes mediķiem. 

Kopumā šodien tiks vakcinēti 15 cilvēki. Katram tiek veltīta apmēram pusstunda, gan iepazīstinot ar vakcīnu un iespējamām blakusparādībām, gan pēc vakcinēšanās novērojot mediķi. Roberts Spručs piebilda, ka vakcīna pret Covid-19 ir līdzīga citām vakcinām, piemēram, gripai, kur arī pirms vakcinēšanas pacients tiek informēts gan par vakcīnu, gan iespējamām blaknēm.

Rīt, 29.decembrī paredzēts vakcinēt 25 mediķus, savukārt trešdien, 30.decembrī - 20. 

Roberts Spručs atklāja, ka pagaidām kopumā vakcinācijai ir pieteikušies 115 mediķi. Tiem, kas pirmo poti saņēma šodien, otrā tiks veikta 18.janvārī. Mediķu vakcinācija Jēkabpilī turpināsies janvāra pirmajā nedēļā. 

Roberts Spručs sacīja, ka vakcīnas tiek piegādātas nedēļai, jo tās jāuzglabā īpašā temperatūrā un izņemtas no lielā sasaluma grādiem, tās ir derīgas piecas dienas, tāpēc piegādāt ilgākam periodam nav iespējams.

Pirms vakcinācijas pret Covid-19 katram iedzīvotājam ir jāaizpilda informētā piekrišana vakcīnas veikšanai, atbildot uz 13 jautājumiem par savu veselības stāvokli.

Lai izvairītos no iespējamiem sarežģījumiem, pirms vakcīnas saņemšanas personu lūdz atbildēt uz 13 jautājumiem. Ar jā vai nē ir jāatbild uz jautājumu, vai iepriekš bijušas novērotas alerģiskas reakcijas, bijušas nevēlamas parādības pēc citu vakcīnu saņemšanas, bijušas anafilaktiskas reakcijas pēc vakcīnu vai citu injicējamu medikamentu ievades.

Tāpat tiek vaicāts, vai pēdējo 14 dienu laikā saņemta jebkāda cita vakcīna, vai šobrīd ir paaugstināta temperatūra vai citi akūtas infekcijas simptomi, vai cilvēks slimo ar kādām hroniskām kaitēm.

Jāatbild arī uz jautājumu, vai kādreiz ir veikta orgānu transplantācija, vai šobrīd (pastāvīgi vai kursa veidā) tiek lietoti imūnsupresējošie, glikokortikosteroīdie vai bioloģiskie medikamenti.
Sievietēm tiek arī jautāts, vai šobrīd ir iespējama grūtniecība, vai arī bērns tiek barots ar krūti.

Tāpat tiek vaicāts, vai iepriekš ir saņemta kāda Covid-19 vakcīna. Ja ir, tad kāda. Vai pēdējā mēneša laikā bijusi konstatēta saslimšana ar Covid-19 un, vai pēdējo 90 dienu laikā persona ir saņēmusi Covid-19 ārstēšanu ar pasīvo antivielu terapiju.

Pacientiem arī jāparakstās, ka viņi saņēmuši informāciju par to, ka zālēm tiek piemērota papildu uzraudzība. Ikviens tiek informēts, ka par blakusparādībām var ziņot tieši Zāļu valsts aģentūrai interneta vietnē "www.zva.gov.lv", vai klikšķinot uz izvēlnes "Ziņot par zāļu blaknēm" un izvēloties "Pacienta ziņojuma e-veidlapa". Tāpat var interesēties pa tālruni 67078400.

Pacientiem arī jāiepazīstas ar informāciju par vakcināciju, kas sniegta uz vienas A4 lapas puses. Tajā skaidrots, ka vakcīna stimulē imūno sistēmu ražot antivielas, kas pasargā pret Covid-19 infekciju, kā arī uzsvērts, ka vakcīna nesatur pašu vīrusu, tādēļ tā nevar izraisīt saslimšanu ar šo infekciju.

Pacienti tiek informēti, ka pilnvērtīgai imūnās atbildes iegūšanai ir jāsaņem divas vakcīnas devas ar 17 līdz 21 dienas intervālu. Ja pēc pirmās potes saņemšanas ir pagājis ilgāks laiks par noteikto, otrā deva jāievada pēc iespējas drīzāk, bet devas nav jāatkārto. Tiek uzsvērts, ka atsevišķi vienas devas efektivitāte sistemātiskās pētījumu analīzēs nav pierādīta.

Vakcinācijas saņēmēji arī uzzina, ka pēc potes saņemšanas nav nekādu ierobežojumu atgriezties ikdienas dzīvē, tostarp drīkst mazgāties, sportot un tamlīdzīgi.

Materiālā arī norādīts, ka vakcīnu nedrīkst ievadīt, ja ir bijusi anafilakse jeb alerģiska reakcija pēc iepriekšējās konkrētās vakcīnas devas saņemšanas, ir zināma anafilakse pret kādu no vakcīnas komponentēm vai ir bijusi smaga alerģiska reakcija pret kādu citu vakcīnu vai injicējamu terapiju.

Tiek skaidrots, ka tipiskās iespējamās reakcijas pēc vakcinācijas ir sāpes, pietūkums apsārtums, nieze un siltuma sajūta injekcijas vietā. Tomēr tās ir viegli noritošas un pāriet pašas no sevis.
Tāpat iespējama paaugstināta ķermeņa temperatūra, muskuļu un locītavu sāpes, galvassāpes un miega traucējumi, slikta pašsajūta, nogurums, reibonis, slikta dūša, vemšana.
Parasti šie simptomi izzūd vienas līdz trīs dienu laikā un ārstēšana nav nepieciešama, norādīts materiālā.

Pilnībā nevar izslēgt alerģiskas reakcijas, lai gan saistībā ar vakcināciju tās sastopamas reti. Tādēļ, veicot vakcināciju, būs pieejams atbilstošs neatliekamās palīdzības aprīkojums un zāles, uzsvērts pacientiem.

"Kā jebkuru zāļu ievadīšanā, nav izslēdzama nezināmu nevēlamu notikumu parādīšanās. Ja pēc imunizācijas parādās smagi simptomi vai blakusparādības, Jums nekavējoties par to jāinformē savs ārsts," izceltā drukā uzsvērts vakcīnas saņēmējiem.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru