2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Andrejs Gavrilovs: Kultūrvēsturiskie objekti jārestaurē un jāsaglabā nākamajām paaudzēm

Andrejs Gavrilovs: Kultūrvēsturiskie objekti jārestaurē un jāsaglabā nākamajām paaudzēm

Krustpils pilī maijā pabeigti būvdarbi un ierīkota pastāvīga ekspozīcija A korpusā, kā arī atjaunota strūklaka, Krustpils pils vēsturiskais parks un stāvlaukums. Šobrīd turpinās apstādījumu ierīkošana. Būvdarbi norisinājās Eiropas Savienības atbalstītā projektā “Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā”.

Krustpils pils A korpusa atjaunošanā piedalījās arī Jēkabpils uzņēmums SIA “Erbauer group”.

“Esmu vienmēr uzsvēris un arī šobrīd to akcentēju, ka šādi kultūrvēsturiski objekti kā Krustpils pils ir milzu vērtība, kas jāatjauno, jārestaurē un jāsaglabā nākamajām paaudzēm. Jā, tas nav lēti, bet arī darbs šādos objektos ir skurpulozs, taču rezultāts ir ieguvums visiem un priecē visus. Manis vadītajam uzņēmumam šī bija pirmā reizē, strādāt šādā objektā. Tā mums bija gan jauna pieredze, gan iespēja apgūt jaunas iemaņas un nostiprināt profesionalitāti. Strādājot šajā objektā atšķirīgais no darba citviet bija, ja tradicionāli remonta laikā visu veco met laukā un nomaina ar jaunu, tad šajā gadījumā bija jādara viss iespējamais, lai saglabātu tieši veco jeb vēsturisko.  Šobrīd turpinās būvdarbi pils C korpusā. Taču Krustpils pils teritorijā ir vēl arī citas pilij piederošas ēku, kuras vajadzētu restaurēt, lai tās būtu pieejamas apskatei plašākai publikai. Uzskatu, ka ir jārod līdzekļi un jāatjauno viss Krustpils pils ēku komplekss, jo tā ir vērtība, kas noteikti jāsaglabā, neļaujot to izpostīt laika zobam,” saka Jēkabpils domes deputāts, SIA “Erbauer group” valdes priekšsēdētājs Andrejs Gavrilovs (Saskaņa).

Patlaban Krustpils pilī norit otrs ES atbalstīts projekts “Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstīšana kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Jēkabpilī”. Ir uzsākti būvdarbi Krustpils pils C korpusā. Šeit paredzēts izveidot ekspozīciju par muižas virtuvi un bijušo klēti pārveidot par modernu klientu apkalpošanas centru ar Tūrisma informācijas centru.

Kā iepriekš informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības Attīstības un investīciju nodaļas projektu vadītāja Inese Vītola, būvdarbus abos objektos plānots pabeigt  15. oktobrī. Būvdarbu izmaksas kopā ir 789 575,62 eiro. Īstenojot šos abus projektus Jēkabpils pilsētas pašvaldība būs sakārtojusi Krustpils pils kompleksu, izveidojusi 10 jaunas ekspozīcijas, papildinājusi esošās un izstrādājusi jaunas izglītojošas programmas. Taču ar šo aktivitātes projektā vēl nebeidzas. Jau noslēdzies būvdarbu iepirkums jaunas “Amatu mājas” būvniecībai Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta” un, ja viss ieplānotais sekmīgi realizēsies, vēl papildus plānota Krustpils pils bijušās smēdes pārbūve. Projekts jāīsteno līdz 2021. gada decembrim.

Tāpat arī vēstīts, ka no 15. jūnija līdz 12. jūlijam Jēkabpils Vēstures muzejs jēkabpiliešiem un viesiem dāvina iespēju bez maksas apmeklēt jauno pilsētas vēstures ekspozīciju. Savukārt pēc 12. jūlija, Krustpils pils A korpusā (Kungu mājā) atsāksies remontdarbi, un, lai nodrošinātu apmeklētāju drošību, jaunās ekspozīcijas uz šo laiku atkal tiks slēgtas.

Sandra Mikanovska

Atstājiet komentāru