2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

VUGD statistika: Jēkabpilī, Pļaviņās, Aizkrauklē ēkām norauti jumti un gāzti koki (PAPILDINĀTS)

(Pievienota 2.un 3. rindkopa, papildināts ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības informāciju un foto)

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 34 izsaukumus – sešus izsaukumus uz ugunsgrēku dzēšanu, 24 izsaukumus uz glābšanas darbiem, bet četri no izsaukumiem bija maldinājumi, portālu Radio1.lv informēja VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā speciāliste Anete Strazdiņa.

Savukārt Jēkabpils pilsētas pašvaldība informē, ka ceturtdienas stiprais vējš Jēkabpilī ir nogāzis un lauzis vairākus kokus. Jēkabpils vēstures muzeja brīvdabas nodaļā "Sēļu sētā" ir nogāzts viens koks, kas krītot nav radījis papildus postījumus. Jēkabpils pilsētas kapu teritorijā vējš ir nogāzis trīs kokus, kas krītot ir bojājuši dažus kapu pieminekļus un soliņus. Speciālisti strādā, lai bojājumus novērstu.

Jēkabpils Mežaparks šogad, sākot no janvāra, jau ceturto reizi ir cietis stiprā vēja dēļ. Vakar tajā ir nogāzti un lauzti ap 40 koki. Dienesti ir veikuši Mežaparka ielas brauktuves atbrīvošanu. Nogāztās koksnes kubatūra tiks aprēķināta, un tad tiks veikta Mežaparka sakopšana un koku izvešana. Jāpiemin, ka lielo gāzto koku apjomu ir ietekmējis koku sakņu sistēmas nelabvēlīgais stāvoklis - koku saknes ir skārusi sakņu trupe, tāpēc stipra vēja ietekmē, koki tiek nogāzti.

Anete Strazdiņa informē, ka vakar plkst. 14.47 VUGD saņēma izsaukumu uz Slimnīcas ielu Jēkabpilī, kur skolas ēkai daļēji bija norauts jumts 150m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji atlūzušo jumtu noņēma un novērsa tā radīto apdraudējumu. 

Plkst. 14.56 tika saņemts izsaukums uz Spodrības ielu Dobelē, kur noliktavas ēkai daļēji bija norauts jumts - notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji norobežoja teritoriju, lai nebūtu apdraudējuma cilvēkiem. 

Plkst. 15.26 tika saņemts izsaukums uz Raiņa ielu Pļaviņās kur divstāvu dzīvojamai mājai bija atlūzusi jumta loksne un radīja apdraudējumu garāmgājējiem - ugunsdzēsēji glābēji apdraudējumu novērsa. 

Plkst. 17.00 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Lāčplēša ielu Aizkrauklē, kur ēkai bija atlūzusi jumta konstrukcija, bet plkst. 20.05 tika saņemts uz šo pašu ielu Aizkrauklē, kur no mājas bija atrauts reklāmas stends. Abos gadījumos ugunsdzēsēji glābēji novērsa apdraudējumu. 

Spēcīgā vēja rezultātā, aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji Zemgalē 14 reizes devušies atbrīvot brauktuves no nolūzušiem kokiem:

Jēkabpilī uz autoceļa Jēkabpils – Dignāja;
Jelgavas novada Vilces pagastā;
Krustpils novada Atašienes pagastā uz autoceļa Jēkabpils – Rēzekne;
Krišjāņa Barona ielā Dobelē;
Tirgus ielā Aknīstē;
Engures novada Smārdes pagastā uz autoceļa Tukums – Smārde;
Jelgavas novada Kalnciema pagastā uz autoceļa Rīga – Liepāja;
Zaļajā ielā Jēkabpilī;
A.Pumpura ielā Skrīveros;
Gatves ielā Jelgavā;
Tukuma novada Zentes pagastā uz autoceļa Sloka – Talsi;
Progresa ielā Tetelē;
Tukuma novada Sēmes pagastā;
Krustpils novada Kūku pagastā.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devušies arī  uz izsaukumiem, kur Brīvības ielā Jēkabpilī divstāvu dzīvojamās mājas otrā stāva dzīvoklī bija piededzis ēdiens, Dobeles Annenieku pagastā dega pirts 20m2 platībā, Draudzības ielā Jauncodē trīsstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva balkonā dega sadzīves mantas 1m2 platībā, Dobeles novada Auru pagastā divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji, bet Andreja Pormaļa ielā Jēkabpilī dega vieglā automašīna 5m2 platībā. 

Vakar palīdzība bija nepieciešama arī nelaimē nonākušam dzīvniekam - Maldavas ielā Dobelē ugunsdzēsēji glābēji izcēla akā iekritušu ezi. 

    Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji Zemgalē steigušies dzēst divus kūlas ugunsgrēkus – Jaunjelgavas Staburaga pagastā, kur dega kūla 300m2 platībā un Salas novada Sēlpils pagastā, kur dega kūla 200m2 platībā. 

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta, sodāma un bīstama! Kūlas dedzināšanas rezultātā iet bojā kukaiņi, putni un dzīvnieki, sadeg ēkas un automašīnas, kā arī cieš un dzīvību zaudē cilvēki!

Kopumā aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 16. aprīļa plkst. 6.30 līdz 17. aprīļa plkst. 6.30, VUGD saņēma 198 izsaukumus – 35 uz ugunsgrēku dzēšanu, 143 uz glābšanas darbiem, bet 20 izsaukumi bija maldinājumi.

Attēlā: Vēja gāzts koks Jēkabpilī, Zaļā ielā

Aculiecinieka foto un jekabpils.lv

Atstājiet komentāru