2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

NVD: Paplašinātas iespējas nodot COVID-19 analīzes reģionos

NVD: Paplašinātas iespējas nodot COVID-19 analīzes reģionos

Nacionālais veselības dienests (NVD) informē, ka no pirmdienas, 23. marta, pacientiem valsts apmaksātu COVID – 19 analīžu veikšanai pēc iepriekšēja pieraksta ir iespēja  veikt arī Jēkabpilī un Ventspilī (pieraksts, zvanot pa tālruni 8303), kā arī E. Gulbja laboratorijas filiālēs Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī un Kuldīgā (pieraksts, zvanot pa tālruni 67801112).

Šobrīd ārpus Rīgas analīzes iespējams nodot piecās pilsētās – Liepājā, Ventspilī, Valmierā, Jēkabpilī un Daugavpilī. Visu analīžu nodošanas punktus iespējams aplūkot interaktīvajā kartē: http://j.mp/2xb6vtY.

Valsts apmaksātas analīzes šajos punktos tiek nodrošinātas cilvēkiem, kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās no ārzemēm vai nonākšanas kontaktā ar COVID-19 infekcijas slimnieku parādās saslimšanas simptomi (paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums), izņemot COVID-19 slimnieka tuviniekus, kuri dzīvo ar slimnieku vienā mājsaimniecībā. 

Svarīgi – uz analīžu nodošanas punktiem drīkst ierasties tikai ar savu automašīnu, iepriekš piezvanot un pierakstoties pa tālruni 8303. Lai novērstu COVID-19 infekcijas izplatīšanu, ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties aizliegts! 

Lai pieteiktos valsts apmaksātu analīžu veikšanai šajos reģionālajos punktos, pacientiem vieglu simptomu gadījumos (paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums) jāzvana pa tālruni 8303. Tālruņa darba laiks ir katru dienu plkst. 9:00-18:00. Tā darbību nodrošina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). Tālruņa operatori reģistrēs pacientus un nodos informāciju SIA “Centrālajai laboratorijai”, kas sazināsies ar pacientiem un informēs par analīžu veikšanas vietu un laiku. Bez pieraksta uz analīžu nodošanas punktiem doties nedrīkst!

Vienlaikus, ja cilvēkam ir viegli saslimšanas simptomi, ir karantīnā mājās, ārstēšanas piemērošanai nav svarīgi laboratoriski noteikt COVID-19. Tas nozīmē, ka, ja cilvēkam nav iespējas analīžu nodošanas punktos ierasties ar savu automašīnu, speciālisti uz mājām pie pacientiem nedosies, ja personai pēc atgriešanās no ārvalstīm 14 dienu laikā būs parādījušies viegli saslimšanas simptomi (izņemot gadījumus, ja izmeklējumu būs nozīmējis ģimenes ārsts). Analīzes arī neveiks, ja saslimšanas simptomi parādīsies COVID-19 slimnieka citiem mājiniekiem.

Ja personai veselības stāvoklis strauji pasliktinās, tad jāzvana uz NMPD ārkārtas tālruni 113. Uz 113 jāzvana arī tajos gadījumos, kad slimības simptomi ir smagi (ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums). Šādās situācijās pie pacienta dosies NMPD brigāde, lai paņemtu analīzes vai nogādātu pacientu slimnīcā. 
 
Ja pacientam nav simptomi, taču ir atgriezies no ārzemēm vai ir aizdomas par kontaktēšanos ar COVID-19 inficētu personu, tad analīzes iespējams nodot arī pa maksu, iepriekš piesakoties pa tālruņiem:

SIA „Centrālā laboratorija” – 20033722.
E. Gulbja laboratorija – 67801112.

Sintija Gulbe,
Nacionālā veselības dienesta 
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Atstājiet komentāru