2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Uz plakāta Sēlijas novada atbalstam, kas izvietots pie pilsētas robežas, Jēkabpils domes pozīcija nodēvēta par kangariem

Aiz Jēkabpils pilsētas robežas, autoceļa Jēkabpils - Aizkraukle malā uz lauka izvietoti plakāti ar kuriem pagājušajā nedēļā novada idejas aizstāvji piedalījās protesta braucienā ar smago tehniku un kurus pilsētā neielaida. Plakāti vēsta: “Sēlijai būt!”, “Latvija sākas laukos”, “Tauta (bezgalības zīme) – Saeima 4 gadi”, “Saeimas balss – tautas balss” un “Vietējie kangari – Jēkabpils pozīcija”.

Jautājumu raisa plakāts, kur aizstāvot Sēlijas novada ideju, tiek aizskarta  Jēkabpils domes pozīcija, nodēvējot to par kangariem (Red.piez.: Kangars - nodevēja tēls Andreja Pumpura eposā “Lāčplēsis”). Kāpēc šāds sauklis, jautājām Salas novada domes priekšsēdētājai Irēnai Sproģei, jo plakāti izvietoti uz Salas novada zemes.

“Cilvēki ir sapratuši, ka Jēkabpils dome nepilda to, ko apsola, piemēram, bijām visi apkārtējie novadi uz sarunām Jēkabpils domē ar Krapa kungu un Salceviča kungu un viņi mums teica: Jūs izvēlaties, kādu ceļu gribat iet, mēs jūs atbalstīsim. Kas no tā sanāca? Pēkšņi pēc tam – nē, mēs atbalstam ministrijas variantu. Acīmredzot tas cilvēkiem ir ļoti ķēries pie sirds, jo ar vieniem vārdiem saka tā, ar otriem citādi. Jājautā: vai pilsēta iegūs, ja zaudēs lielās pilsētas statusu? Pilsētai pietrūkst tikai divi tūkstoši līdz lielās pilsētas statusam, kāpēc, lai Jēkabpils nebūtu lielā pilsēta ar tendenci attīstīties? Tas ir ļoti nekorekti, kad kāds izlemj otra likteni, piemēram, pilsēta izlemj, kur novadiem būt. Ja novadi negrib būt ar pilsētu, pilsētai tas būtu jāņem vērā. Nevis mēs tagad nobalsojām un nolēmām, ka jums jābūt ar mums, tā nevajadzētu darīt,” saka Salas novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe.

Viņa piebilda, ka pašvaldības, kas atbalsta Sēlijas novada izveidi turpina cīņu par savu ideju un negrasās padoties.

Radio1.lv jautāja arī Jēkabpils mēram Aivaram Krapam, kā viņš vērtē Jēkabpils domes pozīcijai adresēto uzrakstu uz plakāta, kur tā salīdzināta ar Kangara tēlu?

“Kas ir Jēkabpils pozīcija? Vai Jēkabpils pozīcija? Vai deputātu pozīcija? Es uzskatu, ka visas sarunas ir jāved demokrātiski komunikācijas veidā, spēka, varas parādīšana vai tamlīdzīgas akcijas man nekad nav bijušas pieņemamas. Es nekad nemudināšu politisku motīvu pēc cilvēkus iet ielās, ne arī piedalīties savādākās protesta akcijās. Ja process ir demokrātisks un legāls, tas var notikt. Zināmu iemeslu pēc mēs protesta akciju pilsētā neatļāvām, uzskatu, ka likumi jāievēro visiem Latvijas iedzīvotājiem,” saka Aivars Kraps. 

No presē pieejamās informācijas zināms, ka protestētāji pret novadu reformu Rīgā pie Saeimas galvaspilsētas pašvaldībai pieteica no rīta un saņēma atļauju dažu stundu laikā. Kāpēc Jēkabpilī tika lemts savādāk?

“Viena lieta, kā tu uzraksti iesniegumu, ko tu vēlies? Jēkabpils domē tika saņemts iesniegums par publiska pasākuma rīkošanu. Mēs taču nezinam, kas ar to domāts. Mēs visi esam likuma paklausīgi cilvēki, mums visiem jāievēro likums, kāds ir Latvijā noteikts. Ja par likuma ievērošanu nodēvē par kangariem, nezinu?”

Sēlijas novada idejas atbalstītāji uzsver, ka Jēkabpils domes vadība sarunā ar novadu pašvaldību vadītājiem esot teikusi, lai tās izvēlas, kā turpmāk strādāt – apvienojoties novadiem vai novadiem ar Jēkabpili, ka akceptēšot viņu izvēli, bet tajā pašā laikā atbalstījusi VARAM piedāvāto variantu, kas nav atbalstošs Sēlijas novada izveidei.

“Deputātu vairākums lēma šādu viedokli un mēs šādu viedokli paziņojām, bet mēs pie šī viedokļa neturamies, nerīkojam piketus un gājienus. Es Saeimas komisijā, novadu pārstāvjiem dzirdot, vairākas reizes esmu teicis, ka mēs esam gatavi, ja Sēlijas novadu apstiprina, strādāt vieni kā lielā pilsēta un sadarboties ar novadiem. Žuka kungs pirms pāris nedēļām, esot Jēkabpils domes sēdē, skaidri un gaiši pateica, ka ir tikai dažiem cilvēkiem problēmas sadarboties ar Jēkabpili, lielākajam vairumam tādu nav. Sēlijas identitāti neviens neapšauba. Ja es Saeimas komisijā būtu teicis, ka nevajag Sēlijas novadu, neko tādu es neteicu, tieši pretēji, teicu, ja Saeimas deputāti lems, ka Sēlijas novadam būt, tad pilsētai pret to nekas nav pretī. Paliekam kā lielā pilsēta, dzīvojam, strādājam un sadarbojamies. Tas, ka es nelecu tribīnē un aktīvi neaizstāvēju viņu ideju, jā, jo būtu dīvaini, ja es to darītu, taču es arī aktīvi neprotestēju. Vēl joprojām viņiem ir visas iespējas līdz trešajam lasījumam Saeimā pārliecināt deputātus par Sēlijas novada izveidi un es viņiem vēlu tikai veiksmi. Kad ar novadu pārstāvjiem tikos pašvaldībā, es piedāvāju Rēzeknes novada variantu, kur novads līdzvērtīgs mūsējam, biroja telpas ir Rēzeknē. Piedāvāju – apvienojas piecas pašvaldības ap Jēkabpili, centrs ir Krustpils pusē, kur jau tagad ir novadu pašvaldībām administrācijas ēka. Viņi pieci – sadarbības līgums ar mums, kopīgi attīstības plāni, izstrādājam kopīgu būvvaldi un citas sadarbības jomas. Ar šādu ieceri es Saeimas komisijā lektu kājās un arī sirds dziļumos aizstāvētu. Tagad, lai es, cilvēks, kas domā valstiski, domā par šī reģiona attīstību, atbalstītu novadu ar centru Viesītē, visu cieņu Viesītei, es cienu viesītiešus, bet es neredzu Viesītei kā novada centram perspektīvu. Novadu pašvaldības manu piedāvājumu neizvēlējās. Es noteikti drīzumā vēlreiz novadu pašvaldību pārstāvjus aicināšu uz sarunu. Kamēr trešais lasījums nav noticis, ir iespējams jebkas. Turpmāk nevajadzētu dzīt traktorus, bet nākt un komunicēt savā starpā,” uzskata Jēkabpils mērs Aivars Kraps.

Jau ziņots, ka likumus reformas īstenošanai Saeima grib pieņemt līdz 2020. gada maijam, gadu pirms nākamajām pašvaldību vēlēšanām. 

Sākotnēji administratīvi teritoriālajā reformā pašvaldību skaitu bija plānots samazināt no 119 līdz 35, kuru funkcijas nemainīs. Vēlāk izvēlējās izveidot vēl vienu jaunu - Ulbrokas novadu, bet pēc diskusijām koalīcija vienojās arī saglabāt Liepāju, Daugavpili un Rēzekni kā atsevišķas pašvaldības. Tāpat, bet bez lauku teritorijām plānots atstāt arī Rīgu un Jūrmalu.

Pretēji iepriekš dotiem solījumiem, patlaban lemts, ka netiks veidots jauns Sēlijas novads, bet Varakļāni paliks Vidzemē. Jaunajā novadu kartē būs tikai viena atkāpe no ministrijas rosinātā – Saulkrastu novads.

LTV zināms, ka koalīcijas deputāti arī vienojās, ka Strenču novads, kā arī Trikātas un Ēveles pagastus pievienos Valmierai, nevis Valkai, kā tas bija sākotnēji plānots un pret ko aktīvi protestēja vietējie iedzīvotāji. Līdz ar to Valkas novads paliks viens pats pašreizējās robežās. Tas gan nemainīs kopējo novadu skaitu.

Komentāri (0-9/9)

  • A
    12.03.2020 15:21
    Viesis:
    Sproģei tā kā vajadzētu iet pelnītā atpūtā. Ir jau pāri 70. Jāstrādā jaunajiem kas tik ļoti nedrebēs par savu krēslu.
    Nu gadu ir mazāk, bet naids pret tautu ir milzīgs. Pamatā protams ir materiālas dabas jautājumi, jo visas shēmas gribas turpināt, bet ar Jēkabpili tas neies cauri. Būs centralizētā grāmatvedība, centralizēti iepirkumi utt.
    Sala zaudēs daļu naudas, jo vairs netiks pie Sēlpils budžeta līdzekļiem. Zaudētāji būs centrs, jo pieraduši veģetēt uz citu rēķina
  • Cilvēks
    11.03.2020 21:32
    Var redzēt ka dažiem cilvēkiem uz vecumu aiziet ciet. Neviens nevēlas braukāt uz Viesīti.
  • No Salas
    11.03.2020 14:06
    Sproģes kundze!Beidziet tēlot nevainīgo!Sen zināms, kur šim protestam aug kājas!Jūsu izlolota ideja!Parādiet man tos Viesīti,kā centru, alkstošos cilvēkus
  • Sala
    11.03.2020 13:33
    Esmu no Salas un nepiekrītu novada domes viedoklim - manuprāt, vispareizāk būtu Salai apvienoties ar Jēkabpili. Tiešām ceru, ka Sproģei šis pēdējais termiņš - protams, ir darījusi arī daudz laba, bet par to kā viņa rīkojas pēdējā laikā man kauns....man šādu novada vadītāju nevajag - nākamajās vēlēšanas balsošu par citiem!
  • salēniete
    11.03.2020 11:32
    Sproģes kundze, šīs jūsu vadībā organizētās akcijas bez novada iedzīvotāju viedokļu aptaujas ir pretlikumīgas un tiešām izskatās neglīti.Vai tiešām neviens to jums neuzdrošinās pateikt acīs?Ja jāvienojas, tad tikai pie pilsētas, kāda vēl Viesīte!
  • No Salas
    11.03.2020 09:50
    Sproģes kundze, kas tas par apgalvojumu, ka cilvēki negrib būt kopā ar pilsētu????Jūs esiet naiva un tiešām domājiet, ka mēs gribam Viesīti kā attīstības centru?Cik nācies runāt ar līdzcilvēkiem, nevienam iedzīvotājam viedoklis par šo jautājumu nav prasīts.Kāpēc?Tāpēc, ka jums bail dzirdēt iedzīvotāju patiesās domas par jūsu piekopto politiku?Pulciniet mūs kopā sapulcēs, izmantojiet novada mājaslapu aptaujai, ja jūs patiesi gribat dzirdēt, ko Salas cilvēki par šo jautājumu domā.
  • Salas iedzīvotājs
    11.03.2020 07:38
    Sproģes kundzei vajadzētu saprast,ka nedrīkst runāt visu iedzīvotāju vārdā.Tā arī vaag reikt ,ka to teica kāds pagasts darbinieks, pietuvināts zemnieks ,radinieks.Uz tim traktorbraucieniem starp citu ir zināms ,ka bija lila daļa nodarbināto pagasts mājās un ne tikai no Salas.Piemēram dzīvojot Salā jau ilgus gadus konkrēti man Jēkabpils ir devusi stipri vairāk nekā vieta ,kur dzīvoju.Jēkabpils laikam ir tik slikti ,jo viens no iemesliem ir ,ka vairs nesponsorēja Salas peldbaseinu,piemēram.
    :)
  • Avant
    10.03.2020 23:50
    Sveicam visus un sveicam Avants Loan INC! Mēs esam finansiāla atbalsta komanda, kas nodrošina starptautiskās finanses jebkuram banku instrumentu apjomam. Mūsu pakalpojumi ir ātri un uzticami. aizdevumi tiek apstiprināti 24–48 stundu laikā pēc veiksmīgas piemērošanas. Mēs piedāvājam aizdevumus no minimālā diapazona no USD 2 000 līdz maksimāli USD 50 miljoniem ar pieejamu 3% procentu likmi aizdevuma termiņam no 1 līdz 30 gadiem, lai atmaksātu aizdevumu. Avant Group mērķis ir sniegt jums izcilus un profesionālus finanšu pakalpojumus. Pieteikšanās aizdevumam ir bez stresa, lai iegūtu vairāk informācijas par mūsu aizdevuma procesu {avants.loan@gmail.com} {av_ant@outlook.com}

    Izmantojot personisko un biznesa avansu, jūs varat paļauties uz apkalpošanas un uzticamības mantojumu, palīdzot sapņot darot. Piesakieties un ātri pieņemiet lēmumu, neuztraucoties par savu kredīta rezultātu vai finanšu krīzi, kurā esat nonācis. Sazinieties ar mums jau šodien, lai saņemtu aizdevumu. Paldies
    Nosūtiet mums e-pastu uz av_ant@outlook.com
    Nosūtiet mums e-pastu uz avants.loan@gmail.com
    Zvaniet / Whatsapp +1 (409) 2062954
    Mēs labprāt jums palīdzētu
  • Viesis
    10.03.2020 21:07
    Sproģei tā kā vajadzētu iet pelnītā atpūtā. Ir jau pāri 70. Jāstrādā jaunajiem kas tik ļoti nedrebēs par savu krēslu.

Atstājiet komentāru