2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kamēr pašvaldība meklē risinājumu, jaunlaulātie, ticot atslēgu spēkam, turpina karināt tās pie Kena parka tiltiņa margām

Kamēr pašvaldība meklē risinājumu, jaunlaulātie, ticot atslēgu spēkam, turpina karināt tās pie Kena parka tiltiņa margām

Jau pirms vairākiem gadiem Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadībai, tiekoties ar vietējo mediju žurnālistiem, tika runāts, ka pilsētā nepieciešams vides objekts, kas simbolizētu mīlestību un pie kura jaunlaulātie varētu karināt atslēgas jeb slēdzenes.

Kopš tā laika Kena parka tiltiņam nomainītas margas, vecās ar vairākiem simtiem jaunlaulāto piestiprināto slēdzeņu ir noņemtas un glabājas pašvaldības noliktavā Pils rajonā. Savukārt pie jaunajām margām jau sakrājies vairāk kā simts slēdzeņu, jo jaunlaulātie turpina tradīciju, karināt slēdzenes kā nesalaužamas mīlestības simbolus un to atslēgas iemetot ūdenī, lai nekad neviens tos neizšķirtu.

Pagājušajā nedēļā tiekoties preses konferencē domes vadībai un vietējo mediju žurnālistiem, kārtējo reizi tika uzdots jautājums, kad gaidāms kāds risinājums saistībā ar iecerēto vides objektu, kur jaunlaulātajiem piekarināt slēdzenes.

Jēkabpils mērs Aivars Kraps sacīja, ka pagaidām šis jautājums nav bijis dienas kārtībā, bet viņš varētu dot uzdevumu jaunajam pilsētas vides māksliniekam Jānim Vagoliņam padomāt par objektu jaunlaulātajiem. Aivars Kraps norādīja, ka šīgada budžetā ir plānots vides objekts Rīgas ielā, zaļā tirdziņa teritorijā, tāpat arī metu konkurss centrālajam aplim, bet pilsētas māksliniekam varētu dot uzdevumu padomāt arī par šo objektu, jo tas neprasa lielu finansējumu. 

Preses konferencē tika runāts arī par to, ko darīt ar vecajām tilta margām pie kurām ir simtiem atslēdziņu, lai arī zinatnisku pierādījumu nav, tomēr tautā iesakņojies ticējums vēsta, ka atlaužot vaļā atslēdziņas, tās noņemt nedrīkst, lai neizjuktu laulība. Preses konferencē izskanēja arī pieņēmums, ka ne visi pāri, kas reiz slēguši savu mīlestību simboliskajā atslēdziņā ir vēl kopā, iespējams daļa no tiem jau ejot šķirtus ceļus. Tomēr ticējums paliek ticējums un tāpēc droši vien vajadzētu kosmētiski sakopt vecās tilta margas un novietot kādā vietā tādā izskatā kādā tās ir ar visām atslēdziņām.

Šo ideju atbalsta Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis, sakot, ka tas ir viens no “alternatīviem risinājumiem, bet tas jāizdiskutē ar cilvēkiem, kuri nodarbojas ar ainavu plānošanu. Ja priekšlikums gūs atbalstu, meklēsim vietu un liksim vecās margas. Protams, citviet ir vides objekti – koki, bet mēs varbūt būsim oriģināli ar margām.”

Mīlestības slēdzenes ir jau ļoti sena mīlnieku, visbiežāk jaunlaulāto tradīcija, kura gan tikai pēdējās desmitgadēs ir sākusi izplatīties visā pasaulē. Jaunlaulātie vai vienkārši iemīlējušies cilvēki uzraksta uz slēdzenes savus vārdus vai iniciāļus un piekar to pie kādas dzelzs konstrukcijas, visbiežāk pie tilta margām, izmetot atslēgu un tādējādi simbolizējot mūžīgu mīlestību. Tādu pašu rituālu bieži vien veic arī tuvi draugi un radi, jo galvenais tā mērķis ir tuvības un mūžīgu saišu simbols.

Tiek uzskatīts, ka šī tradīcija ir uzsākta Ķīnā, kur ļoti seni slēdzeņtipa priekšmeti ir atrodami piestiprināti pie Lielā Ķīnas mūra, kā arī daudziem tempļiem un citām svētām vietām. Pēdējās desmitgadēs šī tradīcija ir izplatījusies visā pasaulē, kaut arī ne pārāk daudzās valstīs, aptverot tādas zemes kā Dienvidkoreja, Japāna, Guama, Itālija, Ungārija, Francija, Krievija, ASV, Latvija un citas.

Komentāri (0-1/1)

  • Rinģis
    17.02.2020 09:26
    Līvānos ir lielisks piemērs kā risināt situāciju. Speciāla vieta kur to darīt. un viss notiek. Galu galā var arī šeit pie tilta tādu objektu novietot. Māksliniekam darbs, celtniekiem darbs un domniekiem "otkati" . visiem labi

Atstājiet komentāru