2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils aptiekās pastiprināti izpērk sejas aizsargmaskas

Jēkabpils aptiekās pastiprināti izpērk sejas aizsargmaskas

Ar Radio1.lv sazinājās Jēkabpils iedzīvotājs Vitālijs, kas informēja, ka viņam apmeklējot vairākas Jēkabpils aptiekas nav izdevies nopirkt sejas aizsargmaskas, jo to pārdošanā neesot.

Radio1.lv sazinājās ar vairākām pilsētas aptiekām, lai noskaidrotu, kāpēc radusies šāda situācija.

“Jā, vairākas dienas nebija pārdošanā sejas aizsargmasku, bet patlaban tās ir, taču to nav daudz.  Ja agrāk cilvēki pirka vienu divas, tad tagad pērk kastēm un tāpēc tās ātri tiek izpirktas,” sacīja Jēkabpils “Vecpilsētas aptiekas” pārstāve.

“Sejas aizsargmasku nav un ne tikai pie mums, to nav aptiekās visā Latvijā, arī bāzēs un lieltirgotavās nav. Cilvēki tās pastiprināti izpērk. Kolīdz sejas maskas būs nopērkamas bāzē, tās būs arī aptiekā,” sacīja “Krustpils aptiekas” pārstāve.

“Jā tā ir, sejas aizsargmasku nav. To nav arī bāzēs un lieltirgotavās. Sacelta ažiotāža saistībā ar Ķīnas koronavīrusu un cilvēki tās izpērk lielos daudzumos. Taču, kā infektologi ir norādījuši, maska nav universāls līdzeklis un nevar ilgstoši un pilnībā pasargāt no vīrusinfekcijas,” sacīja aptiekas “Kolibri” pārstāve.

“ Jā, sejas aizsargmasku nav, tās ir izpirktas. Domāju, ka tas ir gan saistībā ar gripas epidēmu valstī, gan ažiotāžas dēļ saistībā ar Ķīnas koronavīrusa infekciju. Iepriekš gadiem maskas stāvēja, cilvēki pirka  pa vienai divām, bet te pēkšņi kastēm sāka pirkt un visi krājumi iztirgoti,” sarunā ar Radio1.lv sacīja “Benu” aptiekas pārstāve.

“Jā,aizsarg masku nebija, bet sestdien atved jaunus krājumus un masku būs pietiekami,” sacīja “Mēness aptiekas” pārstāve.

“Diemžēl sejas aizsargmaskas ir beigušās un šobrīd nav pārdošanā. Taču pirmdien maskas atvedīs. Tās izpērk gan bailēs no Ķīnas koronavīrusa, gan gripas epidēmijas dēļ, gan arī ir mainījusies cilvēku domāšana un ieradumi. Piemēram, kāds kungs iegādājās maskas visai ģimenei, jo no slimnīcas tiekot atvesta sieva un visiem esot jāsargājas, lai viņai nepieliptu kāda infekcija. Tāpat arī maskas iegādājas kundzes gados, kas stāsta, ka dodas ciemos pie mazbērniem un gripas epidēmijas laikā tā pasārgājas, lai nepārnēsātu infekciju,” sarunā ar Radio1.lv stāstīja “Euroaptieka” pārstāve.

Jēkabpils ielās cilvēki ar sejas aizsargmaskām gan nav manāmi. Aptieku darbinieki spriež, ka, iespējams, jēkabpilieši veido apsēja krājumus gadījumā, ja koronavīruss tomēr skar arī Latviju. Publikācijas interneta portālos liecina, ka sejas aizsargmaskas izķertas arī citviet Eiropā.

Tikmēr epidemiologi skaidro, ka sejas maskas jāvalkā tad, ja cilvēks ir saslimis ar kādu vīrusu slimību un grib pasargāt apkārtējos ļaudis no saslimšanas, jo vīruss izplatās no elpceļiem runājot, klepojot, šķaudot. Maskas lietošanai der tikai vienu reizi, un tās nekādā gadījumā nav paredzētas ne mazgāšanai, ne atkārtotai lietošanai. Ja maska reiz ir noņemta, tad to atpakaļ uz sejas likt nevar – jāliek atkal jauna maska. Katru reizi, kad slimnieks aizticis savu sejas masku vai to noņēmis, viņam ir ļoti rūpīgi, kārtīgi ar ziepēm jānomazgā rokas.

Pieskaroties degunam, mutei, uz rokām nonāk slimības ierosinātāji (vīrusi, arī baktērijas), un ar roku starpniecību šie mikroorganismi nonāk uz virsmām. Tāpēc svarīga ir roku mazgāšana, lai nepiesārņotu apkārtējos priekšmetus, norāda epidemiologi.

Sejas maskas veselam cilvēkam valkāt profilaktiskos nolūkos nav lietderīgi, bet, aprūpējot slimnieku ar akūtu vīrusa infekciju, tās var izmantot – skaidro epidemiologi.

Atstājiet komentāru