2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Mūžībā aizgājis sportists Valdis Alksnītis

Mūžībā aizgājis sportists Valdis Alksnītis

Valdis Alksnītis mūsu atmiņās paliks kā izcils sportists un lielisks tēvs, inteliģences, sportiska sīkstuma un sirsnības iemiesojums. Viņš bija paraugs pilsētniekiem ne tikai sportā, bet arī pilsoniskās stājas jomā, kas izpaudās kā rūpēs par savu valsti, savu pilsētu, saviem līdzpilsoņiem, sporta komandas biedriem un ģimeni – centīgi strādājot, sportojot, atbalstot un mīlot. Saudzējot un apbrīnojot dabu, kopjot un sargājot savu zemes stūrīti. “Ja dari darbu, tad izdari to kārtīgi!” – tāds bija Valda Alksnīša dzīves moto.

Valdis Alksnītis piedzima 1941. gada 11. septembrī Rīgā, bet vairāk kā 50 gadus Jēkabpili sauca par savu pilsētu un nesa tās vārdu tuvu un tālu aiz tās robežām. Viņa daudzo sportisko sasniegumu pamati tika likti jau agrā jaunībā Limbažu pusē. Viņš būvēja savu nākotni ar neatlaidīgu, mērķtiecīgu un kārtīgu darbu diendienā un nebūt ne vieglākajā laikā Latvijas vēsturē – pēckara gados. Jau pamatskolā viņš pievērsās volejbolam, vēlāk vidusskolā arī basketbolam un vieglatlētikai. Šie sporta veidi netika atstāti novārtā līdz pat sirmam vecumam, kad Latvijas čempionātos, Lauku sporta spēlēs veterāniem tika izcīnītas gan medaļas volejbolā, gan labi panākumi tika gūti lodes grūšanas un diska mešanas disciplīnās.

Bet līdzās volejbolam un vieglatlētikai vidusskolas 10. klasē tika uzsākta svarcelšana, un pavisam drīz šajā sporta veidā sekoja pirmie panākumi un medaļas vietējās sacensībās. Tie tika pamanīti arī Latvijas mērogā, un gluži likumsakarīgi vidusskolas pēdējā klasē tālajā 1958. gadā Valdis Alksnītis tika uzņemts Latvijas PSR Lauku sporta biedrības “Vārpa” jauniešu izlasē. Tā tika uzsākts panākumiem bagātais ceļš svarcelšanā.

Valda Alksnīša augstākie sasniegumi klasiskajā svarcelšanā un svarcelšanas divcīņā tika gūti 1970-to gadu sākumā, jau esot jēkabpilietim: Latvijas PSR čempiona tituls 1973.gadā, Latvijas rekords raušanā. Šie panākumi sekoja Vissavienības mēroga sporta spēļu un čempionātu sudraba un bronzas medaļām.

Savukārt pagājušā gadu simteņa 90-to gadu sākumā veiksmīgi tika realizēta ideja par savu treniņu vietu – dzīvojamās mājas pagrabā tika izveidota telpa dažādiem spēka un izturības treniņiem ar hantelēm, svarcelšanas stieni un citiem palīgrīkiem. Un arī šoreiz tas tika pamanīts, Valdi Alksnīti uzaicināja piedalīties Latvijas sacensībās pauerliftingā. Pirmie panākumi mudināja turpināt trenēties un pavēra ceļu daudzajām ne tikai Latvijas mēroga uzvarām, bet nu jau arī starptautiskajiem panākumiem Eiropas un pasaules mērogā svaru stieņa spiešanā guļus. Šajā sporta veidā Valda Alksnīša kontā ir četri pasaules čempiona tituli: 2013.gadā Čehijā, 2016.gadā Dānijā, 2017. gadā Lietuvā un 2018. gadā Somijā, neskaitāmas reizes ir laboti Latvijas, Eiropas un Pasaules rekordi.

Par sportiskajiem panākumiem Valdim Alksnītim 2013. gadā tika piešķirts Starptautiskās sporta klases meistara nosaukums. Agrā jaunībā ieliktie pamati izrādījās dziļi un pamatīgi.

2016.gadā Valdis Alksnītis - sportists, pasaules čempions svaru stieņa spiešanā guļus - par gūtajiem sasniegumiem, mūža ieguldījumu sportā un aktīva dzīvesveida popularizēšanu, saņēma apbalvojumu „Jēkabpils Goda pilsonis”.

Ar savu labo piemēru viņš ir iedvesmojis daudzus un ir pierādījis, ka sasniegt izcilus rezultātus var vienmēr un visos vecumos, vajag tikai gribēt un strādāt – strādāt kārtīgi, nežēlojoties un no sirds.

Valdis Alksnītis bija ne tikai fiziski aktīvs, bet arī pilsoniski aktīvs. Viņš juta atbildību par savu māju, savu pilsētu, savu valsti. Un atbildības sajūta nebeidzās aiz mājas sliekšņa – viņš pierādīja, ka var rūpēties un aizstāvēt savas daudzstāvu mājas kaimiņu intereses, piemēram, aktīvi iesaistoties nama apsaimniekošanas problēmu risināšanā. Bet ne tikai problēmas ir viņa rūpju lokā. Svētku reizēs viņš atrada iespēju sagatavot apsveikumus Lieldienās, Ziemassvētkos vai jāņuzāļu vijas Līgo svētkos, kuras piestiprināt kāpņu telpās.

Valdis Alksnītis bija paraugs stiprām ģimenēm. Ar dzīvesbiedri Līviju Alksnīti 2015.gadā tika nosvinēta zelta kāzu jubileja un 2019.gada 30.decembrī ģimenes lokā atzīmēti jau piecdesmit pieci kopdzīves gadi. Ar lieliska tēva, gādīga vectēva rūpēm ģimenē audzināti trīs bērni un izauklēti seši mazbērni.

Atvadīšanās no Valda Alksnīša notiks piektdien, 7. februārī plkst. 13.00 Jēkabpils pilsētas kapličā. Zemes klēpī tiks guldīts Jēkabpils pilsētas kapos.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību Valda Alksnīša ģimenei, draugiem un kolēģiem.

Jēkabpils Sporta centrs
Jēkabpils pilsētas pašvaldība

Atstājiet komentāru