2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji 2019.gadā ugunsgrēkos izglāba 56 cilvēkus, Jēkabpilī -17(Grafiki)

Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji 2019.gadā ugunsgrēkos izglāba 56 cilvēkus, Jēkabpilī -17(Grafiki)

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (turpmāk – VUGD) apkopotā statistika liecina, ka 2019.gadā Zemgales reģionā nedaudz samazinājies kopējais izsaukumu skaits, tajā skaitā arī uz ugunsgrēku dzēšanu, bet palielinājies glābšanas darbu skaits, kā arī ugunsgrēkos bojā gājušo, cietušo un izglābto skaits.

„Aizvadītais 2019.gads izbraukumu jomā Zemgalē drīzāk vērtējams negatīvi, jo pieaudzis ugunsgrēkos bojā gājušo un cietušo skaits. Tajā paša laikā vairāk nekā divas reizes pieaudzis ugunsgrēkos izglābto skaits, kas apliecina dienesta operativitāti un ugunsdzēsēju glābēju augstās profesionālās iemaņas. Diemžēl izvērtējot apstākļus, kādos gājuši bojā cilvēki, jāsecina, ka visbiežāk iemesls traģiskiem ugunsgrēkiem vēl joprojām ir cilvēku neuzmanība, turklāt lielākoties šie ugunsgrēki norisinājušies nelielās platībās. Šādu nelielu ugunsgrēku traģiskās sekas varēja novērst, ja mājokļos būtu uzstādīti dūmu detektori, kas ar skaļas skaņas palīdzību brīdina par ugunsgrēka izcelšanos,” skaidro VUGD Zemgales reģiona brigādes komandiera pienākumu izpildītājs majors Raivis Pužulis.  

Zemgalē nedaudz samazinājies izsaukumu skaits

2019.gadā VUGD Zemgales reģiona brigādes ugunsdzēsēji glābēji devās uz 3210 notikumiem, no kuriem 1592 bija ugunsgrēki, 1044 glābšanas darbi, bet 476 izsaukumi bija maldinājumi. Aizvadītajā gadā dzēsti arī 98 meža ugunsgrēki, kas ir par 22 ugunsgrēkiem vairāk nekā 2018.gadā. Ugunsgrēku skaits bija mazāks nekā iepriekšējā gadā un otrs mazākais pēdējos sešos gados. Glābšanas darbu skaits nedaudz pieauga, bet maldinošo izsaukumu skaits samazinājās.


Pieaudzis ugunsgrēkos bojā gājušo, cietušo un izglābto skaits

Aizvadītajā gadā Zemgalē ugunsgrēkos gāja bojā 12 cilvēki, kas ir par pieciem cilvēkiem vairāk nekā 2018.gadā. Ugunsgrēkos cietušo skaits palielinājies vairāk nekā 2 reizes – no 21 cietušā 2018.gadā līdz 45 cietušajiem 2019.gadā. Ievērojami pieaudzis ugunsgrēkos izglābto skaits – no 23 izglābtajiem 2018.gadā līdz 56 izglābtajiem 2019.gadā, vēlreiz atkārtojot pēdējo sešu gadu augstāko rādītāju. 


Traģiskie ugunsgrēki, kuros gāja bojā cilvēki, notika Vecumnieku (2), Kokneses, Tukuma (2), Bauskas, Dobeles, Pļaviņu, Jelgavas un Kandavas novados, kā arī Jelgavas un Jēkabpils pilsētās. No bojāgājušajiem divas bija sievietes, bet desmit – vīrieši. No Valsts policijas iegūtā informācija liecina, ka vidējais bojāgājušo vecums ir 61 gads. Šo traģisko ugunsnelaimju cēloņi ir bijuši neuzmanīga rīcība ar uguni, tajā skaitā izmantojot atklātu liesmu un smēķējot, kā arī bojājums elektroierīcē, īssavienojums un nepareiza apkures ierīces ekspluatācija.

Samazinājies ugunsgrēku skaits publiskās ēkās un ražošanas objektos

Salīdzinot ar 2018.gadu, 2019.gadā par vairāk nekā pusi, no 63 līdz 27, samazinājies ugunsgrēku skaits publiskās ēkās un ražošanas objektos, kas varētu būt pozitīvas sekas sistemātiskam darbam, kas tiek veikts ugunsdrošības prevencijas un uzraudzības jomā. Ugunsgrēku skaits dzīvojamā sektorā palicis iepriekšējā gada līmenī, kas liecina par to, ka 2020.gadā jāturpina iedzīvotāju izglītošana par ugunsdrošību mājoklī. No 126 līdz 107 notikumiem samazinājies ugunsgrēku skaits transportlīdzekļos un transporta nozarē. Aizvadītā gada sausā pavasara ietekmē pieauga kūlas un meža ugunsgrēku skaits. Pozitīvi vērtējams tas, ka aizvadītajā gadā nedaudz samazinājies ugunsgrēku skaits nedzīvojamās ēkās un izgāztuvēs, atkritumu konteineros.


Kopumā Latvijā 2019.gadā samazinājies gan izsaukumu skaits uz ugunsgrēkiem, gan arī tajos bojāgājušo skaits, bet izsaukumu skaits uz glābšanas darbiem palielinājies. 2019.gadā visā Latvijā VUGD reģistrējis 20 415 izsaukumus, no tiem 8985 bija uz ugunsgrēkiem, 776 uz meža ugunsgrēkiem, 7176 uz glābšanas darbiem, savukārt 3478 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Notikumu sadalījums 2019.gadā Zemgales reģionā pa novadiem


Viktorija Gribuste
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Zemgales reģionā

Atstājiet komentāru