2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpili šogad rotās krāšņa mākslīgā galvenā egle

Šajās dienās Jēkabpils pakāpeniski tērpjas Ziemassvētku rotā, lai piektdien 6.decembrī, reizē ar galvenās egles iedegšanu pilsētā iemirdzētos visi gaismas dekori.

Šogad pilsētas rotāšanā ieviesti vairāki jauninājumi. Būtiskākais no tiem – Vecpilsētas laukumu vairs nerotās, kā līdz šim bija ierasts, mežā cirsta egle, bet gan mākslīgā egle. Šīs idejas autors ir Jēkabpils mērs Aivars Kraps.

“Man bija vēlme, kaut ko mainīt, darīt savādāk, lai būtu atšķirīgi kā citus gadus. Dzīvē ir periodi, kad viss mainās un arī pilsētā šogad ir bijušas pārmaiņas. Šai idejai ir gan atbalstītāji, gan pretinieki, redzēs, kā egle patiks jēkabpiliešiem,” saka Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps.

Mākslīgo egli Jēkabpilij piegādās un uzstādīs SIA “AM noma”. Tā būs vairāk nekā desmit metrus augsta, egles garums ir deviņi metri un tās galotnē būs 1,20 metrus augsta zvaigzne. Egle priecēs jēkabpiliešus no 6.decembra līdz pat 26.janvārim. Tās noma pašvaldībai izmaksās 13 300 eiro.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības teritorijas plānošanas nodaļas vadītāja Kristīne Garde informē, ka egle izskatīsies krāšņa. Viņa piebilda, ka līdzīgas tai, kas būs Jēkabpilī, Ziemassvētku laikā var vērot galvaspilsētā Rīgā pie lielveikaliem, piemēram, Spices.

Jaunums šogad būs arī strūklakas pie Jēkabpils Tautas nama noformējums. Tur līdz šim ierasto gaismas dekoru vietā izvietots Adventes vainags, kurā saskaņā ar ieceri katrā adventes svētdienā iedegsies pa svecei līdz iemirdzēsies visas četras. Kristīne garde sacīja, ka elektroenerģijas problēmu dēļ pirmajā Adventē neizdevies iedegt pirmo sveci, taču līdz otrajai Adventei problēma būšot atrisināta.

Šogad mainīts arī Vecpilsētas laukuma Ziemassvētku izgaismojums, gaismas dekori vairs nebūs piestiprināti pie laternu stabiem, bet gan tiks izgaismoti laukumā augoši koki. Tāpat arī šogad pirmo reizi ar gaismas dekoriem tiks rotāta Pasta iela.

Savukārt Kena parkā jēkabpiliešiem tik ierasto krāsaino gaismas bumbu vietā kokos iecerēts izvietot gaismas lāstekas. Kristīne Garde sacīja, ka gaismas bumbas tehniski jau savu laiku ir nokalpojušas un vienas remonts jeb atjaunošana izmaksātu apmēram tikpat cik jauna gaismas dekora iegāde.

Kena parka estrādē tāpat kā pagājušajā gadā arī šogad tiks veidota ziemas pasaka. Estrādes centru rotā krāšņa Ziemassvētku egle, kas jau nocirsta un atvesta no meža un šajās dienās tiks rotāta, svētku noskaņu radīs arī gaismas dekori estrādes malā, bet estrādes skatuves daļā tiks uzburta Piparkūku pilsētiņa. Kena parka estrādes Ziemassvētku pasaka iemirdzēsies šīs nedēļas nogalē, piektdien 6.decembrī, kad pēc pilsētas galvenās egles iedegšanas mazie jēkabpilieši kopā ar vecākiem varēs doties uz Kena parku aplūkot Piparkūku pilsētiņu.

Uz tilta pār Daugavu arī šogad būs izvietots jau ierastais gaismas dekors – vinjete, tāpat arī ar dažādiem gaismas motīviem būs izrotāti pilsētas satiksmes apļi. Brīvības un Neretas ielas satiksmes aplī esošo sidraba ābeli jau šobrīd rotā krāšņas sniegpārslas. Gaismas dekori daudzviet jau ir izvietoti, to izvietošana turpināsies līdz piektdienai, kad reizē ar galveno egli pilsēta iemirdzēsies Ziemassvētku rotā. Gaismas dekori šogad būs Brīvības, Pasta un Rīgas ielās, kā arī atsevišķos posmos Varoņu un Ventas ielās.

Attēlos: Ilustratīvs galvenās egles foto un gaismas dekoru izvietošana Varoņu ielā.

 

Komentāri (0-10/11)

  • Dace
    06.12.2019 16:38
    Man ļoti patīk krāsainās bumbas parkā. Skumji ja tās nomainīs.
  • es
    04.12.2019 22:29
    Ļoti labi - katru gadu žēl to lielo skaistuļu, kuras nozāģē mežā. Labāk, lai ir mākslīga. Katrs pats sev mājās var īsto eglīti atnest. Nākamais solis varētu būt salūtu atcelšana. Pārāk daudz naudas izšauj gaisā.
  • Kristīne
    04.12.2019 22:12
    Anna:
    Platmasas egle, turklāt nomāta, par 13 300. Ārkārtīgi ekoloģiski ir tādu uzražot un pēc tam izmest atkritumu kalnā... Saprašana par ekoloģiskumu ir vnk apbrīnojama.
    Mākslīgā egle!!!!Jūs arī saviem bērniem uz Ziemassvētkiem liekat tādu? Man tad viņu ļoti žēl. Priekš bērniem Ziemassvētku eglītei jābūt ar skuju smaržu ,nedaudz durstīgai ,bet reizē arī maigai, kuru gribas noglāstīt. Pie Rimi katru gadu ir skaista --dabīga eglīte. Viņa dāvā prieku ,mīlestību, labestību.(Mēs taču visi cīnāmies ar plastmasu-- maisiņi, kulītes , mantiņas un daudz kas cits.Paskaidrojiet lielākajiem bērniem --- eglīte no plastmasas)
  • Sanita
    04.12.2019 18:43
    Domes darbiniece žurnālistei stāsta, ka šogad Kena parkā nebūs krāsaino bumbu, bet gan lāsteku lietus... Šovakar gāju caur Kena parku un skat deg krāsainās bumbas bet no lāsteku lietus ne ziņas ne miņas.
  • sīkdatne
    04.12.2019 12:22
    ilustrācijai, reti neveiksmīgi foto. Kā ar vecu telefonu caur maksimas maisiņu.
  • Eko
    04.12.2019 09:46
    Par šo saprātīgo ekoloģisko lĕmumu Kraps ir apsveicams pasniedzot viņam plastmasas zieduu pušķ vai pat no naftas darinatu vainagu.
  • Anna
    03.12.2019 19:22
    Platmasas egle, turklāt nomāta, par 13 300. Ārkārtīgi ekoloģiski ir tādu uzražot un pēc tam izmest atkritumu kalnā... Saprašana par ekoloģiskumu ir vnk apbrīnojama.
  • Artūrs
    03.12.2019 18:21
    Nu vissmas kautkas jauns pilsēta .
  • Ieva
    03.12.2019 17:55
    Beidzot pilsētai ir ekoloģiski domājošs mērs. Prieks par jaunām vēsmām pilsētā.
  • slaidais
    03.12.2019 16:11
    kāda vadība, tāda egle! ;)
12

Atstājiet komentāru