2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpilī atklāj gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījuma GISTAR reģionālo centru (FOTO, VIDEO)

Jēkabpils reģionālās slimnīcas poliklīnikā piektdien, 27.septembrī svinīgi atklāja gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījuma GISTAR reģionālo centru, kurš atrodīsies ēkas otrajā stāvā.  Svinīgajā pasākumā projekta īstenotājus sveica slimnīcas valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova un Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola. Ar uzrunu uzstājās šī projekta vadošais pētnieks, Latvijas universitātes profesors, LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors, gastroentorologs, kurš strādā arī gremošanas slimību centrā “Gastro” Mārcis Leja. Tāpat arī pasākuma dalībniekus uzrunāja ārsta palīdze un projekta zinātniskā asistente Sendija Vītola. Projekts vērsts uz ļaundabīgo slimību profilaksi jeb kuņģa vēža profilaksi.

Kādi pacienti tiks izmeklēti un kā tas notiks projekta laikā intervijā ar Radio1.lv, plašāk stāsta profesors Mārcis Leja:

“Mēs nerunājam par pacientiem ar audzēju, mēs runājam par absolūti veseliem iedzīvotājiem, tiem pasākumiem, kas vērsti uz iedzīvotājiem, kuram nekas nekur nesāp un nav sūdzību, vecumā no 40 līdz 60 gadiem. Mēs piedāvājam veikt noteiktus izmeklējumus, pirmkārt, visiem tiek piedāvāts veikt testus, kas ir vērsti uz zarnu vēža skrīningu. Šobrīd mēs to veicasm tādā līmenī, kā to neveic neviena laboratorija Latvijā. Tas ko Eiropā iesaka ikdienā, Latvijā pagaidām pieejams tikai pētījuma ietvaros. Pētījuma dalībniekus dators sadala divās grupās, kur katrai atsevišķi ir diagnostiskās manipulācijas atbilstoši visiem standartiem un visiem ieteikumiem. Tas tiek piedāvāts visiem. Atkarībā no rezultātiem, vienai daļai tiek piedāvāts veikt sīkāku pētījumu, kas saistīts ar kuņģa vēža saistītām saslimšanām. Runa ir par tiem stāvokļiem, kasir ar paaugstinātu risku saslimšanai ar kuņģa vēzi. Par šo pētījumu interesējas visā pasaulē, tāpēc tajā ir iesaistīta starptautiskā vēža izpētes aģentūra. Pētījumš pacientiem ir bez maksas.

Projekts norit kopš 2013.gada un ir veikts dažādos Latvijas reģionos. Metodika ir viena, finansējuma avoti ir bijuši dažādi gan pašvaldību, gan Eiropas fondu. Jēkabpilī centra darbību finansē Eiropas reģionālais attīstības fonds. Mēs cenšamies šiem līdzekļiem piesaistīt arī vēl citus, lai rastu iespēju pētījumu turpināt nedaudz ilgāk. Darbu plāno divus gadus. Jēkabpils pētījumam finansējuma summa ir aptuveni 150 000 eiro. Viena cilvēka izmeklēšana izmaksā ap 100 līdz 300 eiro.  Mēs ceram, ka te veiktie pētījuma rezultāti atspoguļosies gan starptautiskās publikācijās, gan starptautiskās vadlīnijās, jo jautājumi, ko mēs skatamies un pētam ir plaši starptautiski interesējoši jautājumi. 

Paredzēts, ka pētījumam cilvēki tiks uzaicināti, vadoties no ģimenes ārstu pierakstu reģistriem, ievērojot datu aizsardzību. Tāpēc, lai iedzīvotājus nemulsina, ja viņiem piezvana, aicinot iesaistīties pētījumā vai viņi saņem vēstuli ar uzaicinājumu. Informēti par iespēju piedalīties pētījumā ir visi iedzīvotāji, bet daļa tiek uzaicināta konkrēti. Te pastāv zināma dzimumu nevienlīdzība, jo to noteikusi pati daba.  Vīriešiem biežāk konstatē saslimšanu ar kuņģa vēzi nekā sievietēm. Otrkārt, nosakot šī te zarnu vēža riska izmeklējumus, ir fēču izmaklējumi un arī tur, ja rezultāts ir pozitīvs, daudz lielāks efekts izmeklējumu veikšanai ir vīriešiem.  Atkal zināma nevienlīdzība. Mūsu mērķis ir vismaz pusi no pētījuma dalībniekiem iesaistīt vīriešus. Ja cilvēki paši vēršas pētījuma centrā, tiem netiks atteikts. Vēlamies, lai pētījums atspoguļo reālo situāciju Jēkabpils reģionā.”

Šobrīd Jēkabpilī pētījums tiek plānots līdz 2020. gada beigām, taču iedzīvotāju lielākas aktivitātes gadījumā tiks izvērtēta iespēja tā realizāciju turpināt ilgāk.

 

Atstājiet komentāru