2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpils pašvaldība vēršas policijā par pilsētas identitātes zaimojošu attēlu izplatīšanu sociālajos tīklos

Jēkabpils pašvaldība vēršas policijā par pilsētas identitātes zaimojošu attēlu izplatīšanu sociālajos tīklos

30.aprīlī tika gāzts līdzšinējais mērs Raivis Ragainis un domes vadībā ievēlēts Aivars Kraps. Viņa ievēlēšana sociālajos tīklos izsauca milzu ažiotāžu, kur cilvēki izteica dažādus viedokļus gan atbalstot jauno pilsētas mēru, gan protestējot pret viņa ievēlēšanu.

Daudzi savu neapmierinātību pauda izplatot jeb padodot tālāk zaimojošā veidā Jēkabpils identitātes simbolus – ģerboni un logo, attēlos bija redzams, ka uz šim simboliem tiek nokārtotas dabiskās vajadzības. Viena lieta - paust neapmierinātību, sašutumu, dusmoties par kādu konkrētu amatpersonu, jo katram ir tiesības uz savu viedokli, katram ir savs redzējums, cita lieta - noķengāt pilsētas logo un ģerboni. Tie ir pilsētas identitātes simboli, ko aizsargā likums. Pašvaldība par šiem gadījumiem vērsusies valsts policijā. 

“Jēkabpils pilsēta savos saistošajos noteikumos ir definējusi, kas ir Jēkabpilssimbolika. Tas ir pilsētas ģerbonis, karogs, logotips un sauklis. Pret šiem simboliem jāizturas ar cieņu un katrs, kurš vēlas izmantot šo simboliku, tas ir jāsaskaņo ar pašvaldību. Sociālajos tīklos simbolika izmantota pretēji saistošajiem noteikumiem. Kā lai korektāk izsakās, - neievērojot cieņu pret pilsētas simboliku. Tā ir pilsētas simbolika un ja tie, kas to darīja ir jēkabpilieši, tad jāizsaka tikai nožēla, ka paši pret savas pilsētas tēlu un simboliku tā izturās. Latvijā cilvēki skatās uz citām pašvaldībām, kas tur notiek un neseko pārāk bieži līdzi visam notiekošajam, bet šādus gadījumus pamana un tas paliek atmiņā. Ja pēc tam kāds cits labs cilvēks aiziet uz pašvaldību un komunicē par savām lietām, vai tas priekšstats, kas izveidojies par pilsētu ir pareizs? Kādam varbūt šķiet asprātīgi kaut ko piezīmēt klāt pilsētas simboliem. Pašvaldība par šim gadījumiem vērsīsies valsts policijā ar lūgumu izvērtēt konkrētā satura atbilstību normatīvajiem noteikumiem un iespēju sodīt,” sacīja Guntars Gogulis. 

Izpilddirektors sarunā ar vietējiem medijiem sacīja, ka valsts policijai ir resursi, lai piekļūtu sociālo tīklu serveriem un noskaidrotu, kas ir avots šādu zaimojošu attēlu izplatīšanai un, kas saucams pie atbildības. Tāpat arī iespējams izsekot tiem, kas ar Jēkabpils identitāti zaimojošiem attēliem dalījies tālāk. Tiks vērtēts vai pie atbildības saucamas ne tikai personas, kas šādu pilsētas identitāti zaimojošu informāciju radījušas, bet arī tās, kas to izplatīja sociālajos tīklos.

Jēkabpils pilsētas mājaslapā jekabpils.lv publicētā Sabiedrisko attiecību nodaļas informācija liecina, ka atbilstoši Jēkabpils pilsētas domes 2010. gada 19. augusta saistošo noteikumu Nr. 24 "Par Jēkabpils pilsētas pašvaldības simboliku", 2.punkts nosaka, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldības simbolika ir Jēkabpils pilsētas ģerbonis, Jēkabpils pilsētas karogs, Jēkabpils pilsētas logotips (logo) un sauklis.

Noteikumu 27. punkts nosaka, ka  par Jēkabpils pilsētas pašvaldības simbolikas izmantošanas un lietošanas noteikumu pārkāpšanu, necieņas izrādīšanu vai simbolikas zaimošanu vainīgās personas saucamas pie atbildības likumā noteiktā kārtībā.

Noteikumu 5.3. apakšpunkts nosaka, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldības simboliku (izņemot Jēkabpils pilsētas logotipu un saukli), tās attēlus vai elementus drīkst izmantot gadījumos, kad simboliku atveido ierobežotā apjomā bezpeļņas nolūkos, t.i., personiskām vajadzībām, mācību nolūkos, bibliotēkās, muzejos un arhīvos, kā arī informatīviem mērķiem, piemēram, veidojot tādu aktuālo notikumu apskatu, kurā izmantota simbolika, bez saskaņošanas ar Heraldikas komisiju.

Atbilstoši Noteikumu 22.punktam, Jēkabpils pilsētas ģerboņa attēlus vai to elementus drīkst izmantot juridiskas un fiziskas personas reklāmā, preču zīmēs, suvenīru ražošanā vai citiem komerciāliem mērķiem tikai šo Noteikumu noteiktajā kārtībā un ar Heraldikas komisijas atļauju. Atbilstoši Noteikumu 8.punktam, par Jēkabpils pilsētas logotipa un saukļa izmantošanu, kā arī gadījumos, kad simboliku atveido ierobežotā apjomā bezpeļņas nolūkos, t.i., personiskām vajadzībām, mācību nolūkos, bibliotēkās, muzejos un arhīvos, kā arī informatīviem mērķiem, piemēram, veidojot tādu aktuālo notikumu apskatu, kurā izmantota simbolika, pašvaldības nodeva nav jāmaksā. Noteikumu 23.punkts nosaka, ka izmantojot Jēkabpils pilsētas ģerboni, tam jāatbilst Jēkabpils pilsētas ģerboņa heraldiskajam aprakstam.

Portāls Radio1.lv apzināti nepublicē attēlus nevienam no sociālajos tīklos zaimojošā veidā izplatītajiem Jēkabpils simboliem, jo šādā veidā izplatot pilsētas logo un ģerboni ir likuma pārkāpums.

Komentāri (0-9/9)

  • Huligāns
    03.05.2019 11:11
    Zinot, cik sdīgi strādā domes juristi, šito nevajadzēja darīt. Būs kā Leonīdam ar Spruktu.
  • RR
    03.05.2019 11:08
    Jānis:
    Super! Katram jāatbild par saviem darbiem, vismaz nākošreiz padomās, ko šēro un ko komentē. Tāda sajūta, ka daļa komentēju jau lidostā sēž un tad nu runā, kas ienāk prātā.
    Aivar, tu?!
  • Sandis
    03.05.2019 09:43
    Atvainojos par savu iepriekšējo komentāru - nekas nav dzēsts! Sajaucu rakstus.
  • Sandis
    03.05.2019 09:24
    Kabatas portāls - ne mirkli nešaubījos, ka mans komentārs tiks izdzēsts :)
  • kauns
    02.05.2019 22:17
    Andrejs:
    VOT, i būs nauda, vinnētā prāvā, lai kaut vai uz ielām miskastes izvietotu, šodien, ceturtdien, 2. maijā, divas dienas pirms parādes, Rīgas ielā no tiltaapļa līdz cukurfabrikas aplim nebij NEVIENAS urnas kas nepiederētu privātveikalam, vai pieturvietai! Jēkabpils gaida ciemiņus, par tualetēm pat nerunāsim!
    Vedīsim viesus uz dārgo tualeti Kena parkā. Un bārda par iekšā saucēju
  • Andrejs
    02.05.2019 20:36
    VOT, i būs nauda, vinnētā prāvā, lai kaut vai uz ielām miskastes izvietotu, šodien, ceturtdien, 2. maijā, divas dienas pirms parādes, Rīgas ielā no tiltaapļa līdz cukurfabrikas aplim nebij NEVIENAS urnas kas nepiederētu privātveikalam, vai pieturvietai! Jēkabpils gaida ciemiņus, par tualetēm pat nerunāsim!
  • Fenikss
    02.05.2019 19:59
    Tādā gadījumā rodas jautājums vai nevajadzētu sākt ar to kurš ir patiesais neslavas cēlājs pilsētai???Vai pēc tām kad tika Kraps atvieglojāj spēlu zālē tika sastādīts administratīvās lieta protolols par dabisko vajadzību nokārtošanu publiskā vietā?Ja nē,tad kādēl,ja jau sodīt,tad sodīt visus!
  • Jānis
    02.05.2019 19:04
    Super! Katram jāatbild par saviem darbiem, vismaz nākošreiz padomās, ko šēro un ko komentē. Tāda sajūta, ka daļa komentēju jau lidostā sēž un tad nu runā, kas ienāk prātā.
  • Juze
    02.05.2019 18:40
    Nu re-jau pirmie labie darbi un demokrātija

Atstājiet komentāru