2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 20 kūlas un 3 meža ugunsgrēkus

Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 20 kūlas un 3 meža ugunsgrēkus

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 4.aprīļa plkst. 6.30 līdz 5.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 34 izsaukumus, 30 uz ugunsgrēku dzēšanu un vienu uz glābšanas darbiem, bet vēl trīs izsaukumi bija maldinājums.

Plkst. 11:28 Bauskas ugunsdzēsēji glābēji devās uz Bauskas novada Ceraukstes pagastu, kur dega šķūnis 50m2, tajā esošie salmi 7m3, kā arī kūla 500m2 platībā. Dzēšanas darbi noslēdzās pēc divām stundām un tajos piedalījās seši ugunsdzēsēji glābēji ar divām autocisternām. 

Plkst. 12:24 Pļaviņu un Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Pļaviņu novada Aiviekstes pagastu, kur iespējams pavasara teritorijas sakopšanas darbu laikā aizdegās koka šķūnis un tajā esošie kokmateriāli 30m2, dārza māja 10m2, pagraba griestu siltinājums 10m2 un kūla 3 hektāru platībā. Lai likvidētu ugunsgrēku, kas spēcīgā vēja ietekmē strauji izplatījās, ugunsdzēsēji glābēji strādāja trīs stundas. 

Dedzinot sauso zāli, iedzīvotāji neaizdomājas, ka ugunsgrēku nav iespējams kontrolēt un tas var nodarīt kaitējumu paša un citu cilvēku īpašumam, veselībai un pat dzīvībai. 
Kūlas dedzināšanas rezultātā vakar Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā aizdegās šķūnis. Pateicoties ugunsdzēsēju glābēju operativitātei liesmas izdevās savlaicīgi apturēt un ugunsgrēkā cieta tikai šķūņa siena 20m2 platībā. Pārējo ēkas daļu un tajā esošo malku ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās no liesmām nosargāt. Sausā zāle dega 500m2 platībā. Ugunsgrēka dzēšanas darbos piedalījās seši ugunsdzēsēji glābēji un divas autocisternas no Vecumniekiem un Baldones. 

Aizvadītajā diennaktī Zemgales ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 20 kūlas ugunsgrēkus. Vakar visā Zemgalē bija spēcīgs vējš, kas veicināja kūlas ugunsgrēku izplatīšanos lielā teritorijā, padarot dzēšanas darbus ilgākus, apdraudot cilvēku īpašumus un pašu ugunsdzēsēju glābēju dzīvību un veselību. 

Lielākie no kūlas ugunsgrēkiem reģistrēti:
4 hektāri – Tukuma novada Tumes pagastā;
3,5 hektāri – Krustpils novada Krustpils pagastā;
1,5 hektāri – Tērvetes novada Tērvetes pagastā, Jelgavā Kalnciema ceļā, Jēkabpils novada Kalna pagastā;
1 hektārs – Jelgavas novada Svētes pagastā, Bauskas novada Codes pagastā, Pļaviņās Raiņa ielā, Bauskas novada Ceraukstes pagastā.

VUGD aicina iedzīvotājus nededzināt sauso zāli!

Aizvadītajā diennaktī Zemgales ugunsdzēsēji glābēji dzēsa trīs meža ugunsgrēkus. Pirmie meža ugunsgrēki visbiežāk izceļas tieši no kūlas dedzināšanas. Jelgavas novada Platones pagastā ugunsdzēsēji glābēji dzēsa kūlu, kas dega 3 hektāru platībā, un meža zemsedzi, kas dega 1,4 hektāru platībā. Jelgavas ugunsdzēsēji glābēji kopā ar Valsts meža dienesta darbiniekiem notikuma vietā strādāja gandrīz piecas stundas. 

Plkst. 14:29 Aizkraukles un Jaunjelgavas ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jaunjelgavas novada Sērenes pagastu, kur dega meža zemsedze 2 hektāru platībā. Dzēšanas darbos iesaistījās arī Valsts meža dienesta darbinieki. 

Plkst. 20:53 Auces posteņa ugunsdzēsēji glābēji devās uz Auces novada Bēnes pagastu, kur dega meža zemsedze un kūla 1500m2 platībā. 


Plašākai informācijai:
Viktorija Gribuste
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore

Atstājiet komentāru