2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpilī, Daugavmalā deg niedres (PAPILDINĀTS)

(Papildināts ar foto un VUGD sniegto informāciju par ugunsgrēkiem nedēļas nogalē un brīvdienās)

Radio1.lv saņēma aculiecinieka iesūtītu foto, kurā redzams, ka Rīgas ielā iepretī krustojuma apļiem ar Madonas ielu uz Daugavas pusi ceļas melnu dūmu mutulis. Sazinoties ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jēkabpils daļas komandieri Dzintaru Cvilikovski noskaidrojām, ka deg niedres Daugavas malā. Dzintars Cvilikovskis piebilda, ka šajā vietā niedres kūlas dedzinātāji aizdedzina katru gadu.

Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 29.marta plkst. 6.30 līdz 1.aprīlim plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 71 izsaukumu – 60 uz ugunsgrēku dzēšanu, septiņus uz glābšanas darbiem, bet vēl četri izsaukumi bija maldinājumi, informē VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Aizvadītajās trijās diennaktīs Zemgalē reģistrēts 53 kūlas ugunsgrēki. Visvairāk kūlas ugunsgrēku dzēsa Bauskas daļas ugunsdzēsēji glābēji, kuri devās uz 15 sausās zāles ugunsgrēkiem, savukārt – Jēkabpils daļas ugunsdzēsēji glābēji – uz 12 sausās zāles ugunsgrēkiem. 

Kūlas dedzināšana apdraud īpašumus, jo sausās zāles ugunsgrēku līdzīgi kā citus nav iespējams kontrolēt. Sestdien, plkst. 22:15, Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Madonas ielu Jēkabpilī, kur dega atkritumi neapsaimniekotā angārā 40m2 un kūla 10 hektāru platībā. Svētdien plkst. 07:27, Dobeles ugunsdzēsēji glābēji devās uz Dobeles novada Jaunbērzes pagastu, kur dega kūla 100m2 platībā un no tās bija aizdedzies elektrības balsts. Svētdien, plkst. 15:07, Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Rīgas ielu Jēkabpilī, kur dega kūla jeb sausās niedres 5 hektāru platībā un no tām aizdegās un nodega 5m2 liela dārza mājiņa.

Pirmie meža ugunsgrēki izceļas kūlas dedzināšanas rezultātā. Svētdien, plkst. 10:43, Iecavas ugunsdzēsēji glābēji devās uz Iecavas novada Dzimtmisu, kur dega kūla 10 hektāru platībā un meža zemsedze un izcirtums 10 hektāru platībā. 

Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki reģistrēti:
10 hektāru platībā – Bauskas novada Brunavas pagastā, Jēkabpilī Madonas ielā;
5 hektāru platībā – Iecavas novada Jaundedžos;
4 hektāru platībā – Jēkabpils novada Dignājas pagastā;
3 hektāru platībā – Jēkabpilī Slimnīcas ielā;
2 hektāru platībā – Jelgavā Slokas ielā, Bauskas novada Mežotnes pagastā, Tukuma novada Slampes pagastā;
1,5 hektāru platībā – Dobelē Lauku ielā, Vecumnieku novada Stelpes pagastā;
1 hektāra platībā – Bauskas novada Brunavas pagastā; Dobeles novada Jaunbērzes pagastā (2 ugunsgrēki) un Gardenē.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un bīstama. Tā apdraud īpašumus, cilvēku veselību un dzīvību!

Atstājiet komentāru