2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Brīvdienās Zemgalē dzēsts 41 kūlas ugunsgrēks, visvairāk darba bijis Jēkabpils ugunsdzēsējiem

Brīvdienās Zemgalē dzēsts 41 kūlas ugunsgrēks, visvairāk darba bijis Jēkabpils ugunsdzēsējiem

Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 22.marta plkst. 6.30 līdz 25.martam plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 70 izsaukumus – 54 uz ugunsgrēku dzēšanu, septiņus uz glābšanas darbiem, bet vēl deviņi izsaukumi bija maldinājumi.

Sestdien, plkst. 19:22, VUGD saņēma informāciju, ka Jelgavas novadā dzīvojamā mājā deg sodrēji. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā 1m2 platībā deg sodrēji un aizdedzies ir arī starpstāvu pārsegums 2m2 platībā. Mēģinot nodzēst ugunsgrēku, pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās ugunsgrēkā cieta cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Dzēšanas darbi noslēdzās plkst. 20.38.

Naktī no piektdienas uz sestdienu, plkst. 01:07, Jelgavas ugunsdzēsēji glābēji devās uz Ozolnieku novada Cenu pagastu, kur saimniecības ēkā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienstāvu ēka jau deg ar atklātu liesmu un tai ir iebrucis jumts un sienas. Kopējā degšanas platība bija 90m2. Dzēšanas darbi noslēdzās plkst. 03:57.

Aizvadītajās trijās diennaktīs Zemgalē reģistrēts 41 kūlas ugunsgrēks. Visvairāk kūlas ugunsgrēku dzēsa Jēkabpils daļas ugunsdzēsēji glābēji, kuri devās uz 15 sausās zāles ugunsgrēkiem. 

Lielākais no kūlas ugunsgrēkiem Zemgalē norisinājās sestdien, kad Iecavas novadā dega sausā zāle 30 hektāru platībā un siena ruļļi 100m2 platībā. Iecavas, Bauskas un Vecumnieku ugunsdzēsēji glābēji vairāk nekā trīs stundas cīnījās ar liesmām, kuras vēja ietekmē strauji izplatījās un apdraudēja arī dzīvojamo māju. 

Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki reģistrēti:
12 hektāru platībā – Iecavas novada Zālītē;
6 hektāru platībā – Krustpils novada Variešu pagastā;
5 hektāru platībā – Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā;
2 hektāru platībā – Dobeles novada Auru pagastā, Tukuma novada Tumes pagastā, Kandavas novada Zantes pagastā;
1,5 hektāru platībā – Jelgavas novada Valgundes pagastā;
1 hektāra platībā – Jelgavas novada Kalnciema pagastā, Jēkabpilī Pils rajonā, Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, Jaunjelgavas novada Daudzeses pagastā, Krustpils novada Variešu pagastā;
8000m2 - Iecavā E.Virzas ielā;
5000m2 platībā – Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā;
3000m2 platībā – Jēkabpilī Dzelzceļmalas ielā un Ķieģeļu ielā, Jelgavas novada Glūdas pagastā;
2000m2 platībā – Jēkabpilī Raiņa ielā;
1000m2 platībā – Jēkabpilī Pļaviņu ielā, Krustpils novada Vīpes pagastā, Dobeles novada Dobeles pagastā.
VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un bīstama. Tā apdraud īpašumus, cilvēku veselību un dzīvību!

Viktorija Gribuste
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore

Atstājiet komentāru