2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Indulis Surkulis: Jēkabpilī mirušo dzīvnieku apbedīšana ir ne visai cienīga

Indulis Surkulis: Jēkabpilī mirušo dzīvnieku apbedīšana ir ne visai cienīga

Jēkabpils domes vadībai un speciālistiem, tiekoties ar vietējo masu mediju žurnālistiem, viens no jautājumiem, kas tika pārrunāts, bija jautājums par klaiņojošajiem dzīvniekiem pilsētā, mājdzīvnieku čipošanu un mirušo dzīvnieku apbedīšanu.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis sacīja, ka cilvēki bieži prasa, kur apglabāt mirušos dzīvniekus. Pašvaldības policijai un pilsētas komunālajiem dienestiem nav atbildes uz šo jautājumu, jo pilsētā nav dzīvnieku kapsētas, krematorija vai citādi ierādītas teritorijas, kur mirušos dzīvniekus apbedīt. Indulis Surkulis minēja, ka, iespējams, problēmu atrisinātu mirušo dzīvnieku krematorija, taču tas ir dārgs pasākums un diezin vai tuvākajā laikā realizējams. Pašvaldības policijas priekšnieks atzina, ka “mirušo dzīvnieku apbedīšana pie mums (Jēkabpilī) ir ne visai cienīga,” jo katrs šo problēmu cenšas atrisināt, kā māk un saprot. 

Jēkabpilī nereti gadās, ka auto uz ielas notriec dzīvnieku. Šādos gadījumos SIA “Jēkabpils pakalpojumi” trīs stundu laikā dzīvnieku savāc. Uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Gādmane informē, ka “SIA “Jēkabpils pakalpojumi” diennakts operatīvais dežūrdienests, vai patversmes darbinieki (atkarībā no situācijas) beigtos dzīvniekus, kuri notriekti vai atrasti uz ielas, savāc trīs stundu laikā un nogādā dzīvnieku patversmes saldētavā. Kad patversmes saldētava ir pilna, līķus savāc utilizācijas firma SIA “BALTIC TRADE”. Cenu par utilizāciju sastāda vienas transporta stundas izmaksas (atkarībā no tā, kurš uzņēmuma transporta līdzeklis aizbrauc pēc dzīvnieka un nogādā to saldētavā) plus SIA “BALTIC TRADE” brauciena izmaksas (cena par 1kg ir 0,24 eiro bez PVN). 2018. gadā no Jēkabpils ielām ir savākti 14 dzīvnieki (suņi, kaķi, retāk lapsas).”

Ieva Gādmane norāda, ka gadījumu, kad iedzīvotāji savu mirušo mājdzīvnieku ir iemetuši sadzīves atkritumu konteinerā, nav bijis. Viņa arī atzīst, ka iedzīvotāji ar jautājumu par to, kur likt dzīvnieka līķi, uzņēmumā ir vērsušies, bet ļoti reti, uzsverot, ka SIA “Jēkabpils pakalpojumi” nepiedāvā pakalpojumu - savākt un utilizēt dzīvnieku līķus no pilsētas iedzīvotājiem.

Indulis Surkulis sacīja, ka pērn sadarbībā ar SIA “Jēkabpils pakalpojumi” un dzīvnieku patversmi bija pieņemti 292 klaiņojoši dzīvnieki, adopcijai nodoti 167 dzīvnieki, lielākoties kaķi. Tagad pēc ministru kabineta noteikumiem visi dzīvnieki, kas nokļūst patversmē, tiek vakcinēti un čipoti un arī reģistrēti portālā latvija.lv. Indulis Surkulis atzīst, ka ir apmēram 70 dzīvnieki, kuriem nav izdevies atrast mājas. 

Pašvaldības policijas priekšnieks norāda, ka ne vienmēr izdodas notvert klaiņojošos dzīvniekus, nereti cilvēki zvana, ziņo, kamēr uz norādīto vietu aizbrauc atbildīgais dienests, dzīvnieks sen jau devies prom. Tāpat arī nereti izrādās, ka klaiņojošo dzīvnieku saimnieki ir antisociālas personas, kas ved nekārtīgu dzīvesveidu un nav spējīgi parūpēties ne par sevi, ne saviem mājdzīvniekiem. Turklāt bieži, pārbaudot sūdzības par mājdzīvniekiem, izrādās, ka dzīvnieks ir gan čipots, gan vakcinēts, gan reģistrēts, bet neaudzināts, atstāts savā vaļā un viņa uzvedība traucē kaimiņiem. Pēc pārrunām ar šādu mājdzīvnieku saimniekiem, daudzi tos sākuši vest suņu skolā, kas ir pieejama Jēkabpilī, un, mājdzīvnieku uzvedībai mainoties, pazūd arī problēma. Vēl pastāv problēma, kad dzīvnieks ir čipots, bet dati par viņu nav ievadīti portālā latvija.lv un tā saimnieks nav nosakāms. Tajā pašā laikā Indulis Surkulis atzīst, ka situācija ar klaiņojošajiem dzīvniekiem Jēkabpilī pēdējo triju gadu laikā, kopš šai problēmai pievērsusies pašvaldības policija, ir ievērojami uzlabojusies, esot mazāk klaiņojošo dzīvnieku, piemēram, esot krietni mazāk kaķu, kas dzīvojas pa sadzīves atkritumu konteineriem. Protams, tādi esot, bet salīdzinoši krietni mazāk. Patlaban iedzīvotāji daudz vairāk sūdzoties par kaijām, kas atlido no Radžu ūdenskrātuves un izknābā, izārda atkritumu maisus konteineros, piemētājot konteinera laukumu ar sadzīves atkritumiem.

Indulis Surkulis piebilst, ka ir arī gadījumi, kad mājdzīvnieku saimniekiem nākas tos atsavināt jeb atņemt. Piemēram, bijis gadījums, kad kādai kundzei, kura mīl kaķus, dzīvoklī bijuši 13 dzīvnieki un to radītā smaka ļoti traucējusi kaimiņiem, kas sūdzējušies. Šajā gadījumā dzīvnieki atsavināti, pēc tam trīs atdoti atpakaļ saimniecei, jo dzīvokļa platība ļāvusi turēt un rūpēties tikai par trim kaķiem.

Komentāri (0-2/2)

  • B.
    25.02.2019 20:06
    Mežavairogu gadījums nav atstājis sekas. Labi, ka pašvaldības par to sāk aizdomāties.
    Labi, ja kādam izdodas vismaz civilizēti mēģināt to risināt.
  • Skat skat
    25.02.2019 18:48
    "Indulis Surkulis atzīst, ka situācija ar klaiņojošajiem dzīvniekiem Jēkabpilī pēdējo triju gadu laikā, kopš šai problēmai pievērsusies pašvaldības policija, ir ievērojami uzlabojusies, esot mazāk klaiņojošo dzīvnieku, piemēram, esot krietni mazāk kaķu, kas dzīvojas pa sadzīves atkritumu konteineriem."
    Varbūt ne pašvaldības policijai te jāpiesavinās svešs darbs, bet jāsaka paldies pašvaldībai, kas piešķir līdzekļus programmai "noķer, sterilizē, atlaid" , kādēļ klaiņojošie kaķi nevairojas? Un tiem brīprātīgajiem un dzīvnieku patversmei, kas šo darbu veic jau vairākus gadus?

Atstājiet komentāru