2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Kas jāzina par sniega tīrīšanu? Pieredzē dalās Jānis Hauka, Ainars Vasilis un Mārtiņš Gluhs

Kas jāzina par sniega tīrīšanu? Pieredzē dalās Jānis Hauka, Ainars Vasilis un Mārtiņš Gluhs

Šogad  ziema lutina ar sev raksturīgiem laika apstākļiem un nav iemesla sūdzēties par sniega kupenu trūkumu. Taču šis gadalaiks dod iespēju ne tikai baudīt ziemas priekus, bet nes līdzi arī darbu – sniega tīrīšanu, ko pilnā mērā izjūt tie, kuriem kupenas jātīra pie saviem īpašumiem. Jēkabpils lielākajā daļā par sniega tīrīšanu pie daudzdzīvokļu mājām, kā arī uz ietvēm pilsētas ielās, parkos un skvēros rūpējas komunālie uzņēmumi – SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, SIA “JK Namu pārvalde” un SIA “Pils rajona namu pārvalde”. Tāpēc var uzskatīt, ka šo uzņēmumu vadītāji zina visu par sniega tīrīšanu. Viņiem lūdzām dalīties pieredzē, kā viņi tīra sniegu pie saviem īpašumiem.

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka: “Man ir divu veidu sniega lāpstas. Viena no tām liela, izliekta, ar diviem rokturiem, līdzīga tām, ko piestiprina priekšā automašīnām sniega tīrīšanai. Ar šo lāpstu viegli tīrīt sausu, vieglu, nesagulušu sniegu. Man pie mājas ir 100 kvadrātmetru bruģēts laukums, ko ar šo lāpstu var ātri vien notīrīt. Savukārt, ja sniegs ir slapjš un smags, tad šī lāpsta neder. Slapja jeb smaga sniega tīrīšanai man ir otra lāpsta, ar kuru sniegu ņemu un metu malā. Jātzīst, ka pirmais prieks par sniegu ir noplacis un līdz ar to arī sniega tīrīšanas entuziasms. Ja sākumā iztīrīju sniegu visā pagalmā un pat suņa voljerā, tad tagad pamazām iztīrītā sniega platība sašaurinās līdz platībai, kas nepieciešama lietošanai ikdienā, bet suņa voljerā sniegu vairs netīru, suns pats, skraidot to piemin. Esmu novērojis, ka cilvēki, ja pie mājas jātīra lielāka platība, izmanto sniega pūtējus, bet arī tie noder sausa, viegla sniega gadījumā. Man nav noteiktas metodes, kā es gatavojos sniega tīrīšanai. Taču ejot veikt šo darbu, ģērbjos samērā plāni – džemperis, vējjaka, lai strādājot nesasvīstu un neveicinātu saaukstēšanos. Ja pagalmu no sniega tīru regulāri, tad piebraucamo ceļu mājai, kas ir apmēram 200 metru garš, es šoziem neesmu tīrījis. Tas arī nebūtu iespējams, lai tīrītu nāktos meklēt tehniku. Es cenšos uz pievedceļa sniegu piebraukt ar automašīnu, katru reizi braucot līdzās iepriekš iebrauktajām risēm. Tā izdodas izveidot gludu piebraucamo ceļu, kas, protams, man problēmas var sagādāt pavasarī atkušņa laikā. Savukārt, runājot par sniega tīrīšanu pilsētā, namīpašniekiem to darot, galvenais ir ievērot drošību.”

SIA “JK Namu pārvalde” valdes priekšsēdētājs Ainars Vasilis: “Man sniega tīrīšana baudu un prieku nesagādā. Ja jātīra, tad jātīra, bet tas nav mans sapņu darbs, tāpēc arī neko daudz par sniega tīrīšanu pastāstīt nevaru. Man ir divas sniega lāpstas, viena ķeras bruģī, otra viegli slīd. Parasti tīru sniegu ar lāpstu, kas viegli slīd, jāatzīst, ka tā jau ir samērā nolietota, bet vēl kalpo labi. Platība, kas man pie mājas jātīra ir 200 kvadrātmetri. Jāatzīst, ka turpinoties snigšanai, tā pamazām samazinās, iztīrīta platība kļūst šaurāka, jo nav entuziasma visu tīrīt. Man žēl to cilvēku, kuriem šoziem jātīra sniegs, jo darba pietiek. Nereti ietve tiek notīrīta, bet ne līdz ietves segumam, paliek sniega kārtiņa, ko staigājot samin putrā un rodas sajūta, ka ietve nav tīrīta. Sētniekiem darba pietiek, sūdzēties nevar. Bet ko darīsi – katram darbam sava garoziņa.”

SIA “Pils rajona namu pārvalde” valdes loceklis un vadītājs Mārtiņš Gluhs: “Es piederu tiem laimīgajiem, kas dzīvo dzīvoklī un man pie mājas sniegs nav jātīra. Sniegu tīru savā vasarnīcā, bet tas nav katru dienu, turp dodos periodiski, kad man ir iedvesma sniega tīrīšanai. Man ir parasta plastmasas sniega lāpsta ar koka kātu. Ar to arī iztīru vasarnīcā taciņas līdz mājai un saimniecisko piederumu šķūnītim, atmetot sniegu malā. Pils rajonā par sniega tīrīšanu rūpējas trīs sētnieki. Šoziem esam secinājuši, ka uzņēmumam jāiegādājas tehnika sniega tīrīšanai. Šai ziemai to iegādāties nepagūsim, bet uz nākamo sezonu ir plānots.”

Sniega tīrīšana ir grūta nodarbe, kuras laikā iespējams arī nopietni savainoties, tāpēc svarīgi izvēlēties ērtu lāpstu un ievērot pareizu tīrīšanas tehniku. Esam apkopojuši dažādus internetā atrodamus padomus padomus, kas jāņem vērā tīrot sniegu.

Drošība pirmajā vietā

Teritorijas atbrīvošana no sniega prasa reālu fizisku piepūli, tāpēc ir jābūt ļoti piesardzīgam, lai tās laikā sevi nesavainotu. Svarīgi ņemt vērā:

- Ja tev kaut reizi bijušas problēmas ar sirdi, sniega tīrīšana vairs oficiāli neietilpst tavos darba pienākumos un ir pat aizliegta.
- Pirms sniega tīrīšanas atbilstoši saģērbies, neaizmirstot arī par šalli, cimdiem un cepuri.
- Ik pēc 10 – 15 tīrīšanas minūtēm ņem pārtraukumu. Arī intensīvu treniņu laikā nepieciešams atpūsties.
- Sniegu tīri agri un bieži, jo vieglāk tikt galā ar plānu mīksta sniega kārtiņu, nekā centimetriem biezām kupenām.
- Sniega tīrīšana ir fizika nodarbe, tāpēc pirms tās nenāktu par ļaunu iesildīties. Kārtīgi izstaipies vai 10 minūtes veic vieglus vingrinājumus.
- Ja sniegu nepieciešams pacelt, ieliecies ceļgalos un iztaisno muguru.

Ievēro pareizo tehniku

Pie fiziskas slodzes vienmēr labāk ir stumt nevis celt. Tas pats attiecas arī uz sniega tīrīšanu. Stumjot būs vieglāk notīrīt gan piebraucamo ceļu, gan ietvi, jo sniegs tiks nostumts uz malām.
Tā kā lielie sniega stūmēji ir ļoti plati, tos nav ieteicams izmantot situācijas, kad sniegs ir ļoti dziļš vai tas jāmet vienā lielā sniega kupenā. Tāpat ņem vērā, lai sniega stūmējs nebūtu platāks par tavas mājas šaurākajiem celiņiem.

- Pirms darba sākšanas ievasko lāpstas asmeni, lai pie tā neliptu sniegs.
- Sāc darbu ar plānu, lai viens un tas pats sniega kalns nebūtu jāšķūrē divreiz. Neveido milzīgus sniega kalnus, bet vienmērīgi izkaisi sniegu vietā, kur tas netraucē pārvietošanos.
- Sniega tīrīšanas laikā ieliecies ceļos un, paceļot lāpstu, turi to pēc iespējas tuvāk sev, lai nesastieptu muguru.
- Pārvietojot sniegu, aiznes to līdz nepieciešamajai vietai, nevis centies to aizmest. Tādējādi vari ne tikai netrāpīt mērķī un sagādāt sev lieku darbu, bet arī savainoties.
- Lai vienlīdz nodarbinātu abu roku muskuļus, pēc atpūtas brīža ņem lāpstu otrā rokā. Tāpat laiku pa laikam maini arī satvērienu, turot plaukstu gan zem lāpstas kāta, gan virs tā.
- Necenties nošķūrēt biezu sniega kārtu vienā piegājienā. Vispirms notīri augšējo slāni un tikai pēc tam ķeries klāt atlikušajam sniegam. Necenties pacelt vairāk nekā tev ir pa spēkam.
- Biezu sniegu vieglāk ir celt, bet plānas sniega kārtas likvidēšanai tiksi galā ar stumšanu.

Sniega lāpstai ir nozīme

Izvēloties sniega lāpstu, parasti mūsu acis apstājas pie vislielākā un platākā eksemplāra - tā taču varēs ātrāk paveikt grūto darbu. Tomēr lielāks izmērs nozīmē arī vairāk piepūles, jo sniegs ir smags, īpaši, ja tas ir slapjš.

Vairumā gadījumu vislabāk noderēs 40 – 55 cm plata sniega lāpsta.

Materiāls

Augstas izturības plastmasas lāpsta ir stipra, viegla un ērti lietojama, turklāt sniegs pie plastmasas piesalst nelabprāt. No otras puses, pastāvīga lāpstas skrāpēšana pret asfaltu, betonu, bruģi un citiem cietiem ceļu seguma materiāliem plastmasu pamazām sabojā, tādējādi lāpstas malas var nodilt jau vienas sezonas laikā. Sniega aizmešanai tā vēl derēs, tomēr noskrāpēt ledu vairs nevarēs.

Tērauds ir ļoti izturīgs, tāpēc šāda materiāla sniega lāpsta kalpos visilgāk, tomēr lielā smaguma dēļ nāksies pielikt arī lielāku spēku un patērēt vairāk enerģijas. Tāpat šādi modeļi izmaksu ziņā ir visdārgākie, tomēr tērauda lāpsta labi kalpos kā sniega, tā ledus tīrīšanai.

Alumīnija sniega lāpsta ir izturīgāka par plastmasu, kā arī vieglāka un izturīgāka nekā tērauda modeļi. Tomēr, tā kā alumīnijs ir mīksts metāls, saskarē ar spītīgu ledus gabalu un cietāku sniegu šāda materiāla lāpsta var deformēties.

Kāts un rokturis

Nav nozīmes, no kāda materiāla izgatavota lāpsta, ja to nav ērti turēt rokā. Izvēlies lāpstu ar izturīgu tērauda, alumīnija vai koka  kātu un stiklašķiedras D – veida rokturi.

Ērtai sniega tīrīšanai svarīga ne tikai pareiza tehnika, bet arī piemēroti darbarīki.

Izvēlies apmēram 1,5 kg smagu lāpstu, lai tās celšana kopā ar sniegu neprasītu pārāk lielu piepūli.

Lāpstas kātam jābūt tik garam, lai, noliekot to uz zemes, tev būtu jāpieliecas uz priekšu ne vairāk kā 10 grādu robežās.

Ērtākai sniega tīrīšanai dod priekšroku lāpstai ar plastmasas vai koka D veida rokturi. Tas atvieglos satvērienu, jo netraucēs pa vidu pie roktura piestiprināts lāpstas kāts, savukārt izvēlētais materiāls pasargās rokas no aukstuma.

Ja mājai ir piebraucamais ceļš, noderēs plata lāpsta sniega stumšanai ar rokturi abās asmeņa pusēs, kas vidū savienojas (kā apgāzts U burts).

Definīcija: Sniegs ir cieto atmosfēras nokrišņu veids, kas veidojas, mikroskopiskiem ūdens pilieniem zemā gaisa temperatūrā kristalizējoties un augot simetriskās, starainu zvaigznīšu formās. Parasti sniegs veidojas, kad gaisa temperatūra ir tuvu 0 °C vai zem tās.

Labā pieredze:

Reiz dzīvoja divi kaimiņi. Pienāca ziema, sāka putināt sniegs. Agri no rīta viens no kaimiņiem paņēma lāpstu un devās tīrīt sniegu no taciņas, kas veda uz māju. Kamēr tīrīja, ieskatījās kaimiņa sētā. Hm, kaimiņam bija glīti notīrīta, jau iestaigāta taciņa…

Sniegs turpināja snigt. Nākamajā rītā vīrs piecēlās agrāk, ķērās pie darba, taču skatās – kaimiņam jau atkal taciņa tīra.

Turpināja snigt visu dienu, un vīrs nolēma, ka nākamrīt celsies vismaz stundu agrāk, lai iztīrītu savu celiņu pirmais. Taču viņam bija no sirds jābrīnās – kaimiņam atkal taciņa kā nogludināta.

– Paklau, kaimiņ, pa kuru laiku tu paspēj notīrīt sniegu? Tava taciņa vienmēr gluda un tīra.

– Vai, ko tu, es jau to nemaz netīru! Pie manis bieži nāk ciemos draugi, viņi šo taciņu arī iestaigā!

Ilustratīvs foto.

Komentāri (0-2/2)

  • Nu bļin
    01.02.2019 11:32
    Kas šito murgu sarakstīja? Labāk, piemēram, būtu nointervējuši piemēram Buku, kāpēc viņš nekad netīra ietvi pie savas mājas Zaļajā ielā
  • Interesents
    31.01.2019 11:22
    ....vai šie vīri kopā varētu kādu ietvi notīri pilsētā. Sanāktu laba pašreklāma viņu vadītājiem uzņemumiem. Par tīrām ietvēm!

Atstājiet komentāru