2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpilī, tāpat kā Latvijā, izplatās A tipa gripas vīruss

Jēkabpilī, tāpat kā Latvijā, izplatās A tipa gripas vīruss

Pagājušajā nedēļā Latvijā tika izsludināta gripas epidēmija, jo Valmierā saslimušo skaits pārsniedza epidēmijas slieksni. Tikmēr Jēkabpilī saslimušo ar gripu pagaidām nav daudz un epidēmijas slieksnis nav pārsniegts.

Sarunā ar “Ceturtdiena” SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” ārste, infektoloģe Rita Zdūne sacīja, ka Jēkabpilī pirmie ar gripu saslimušie tika reģistrēti decembrī un arī janvārī tiek reģistrēti arvien jauni gadījumi, taču kopējais pacientu skaits pagaidām nav liels. Jēkabpilī, tāpat kā citviet valstī, cirkulē A tipa gripas vīruss ar H1N1 apakštipu, kas ir agresīvāks nekā B tipa. Proti, sākas straujāk, norit smagāk, ar daudz augstāku temperatūru un lielākām iespējamām komplikācijām. Patlaban Jēkabpils slimnīcas infekciju nodaļā ārstējas vairāki pieaugušie ar gripas izraisītajām komplikācijām, bērniem nevienā no saslimšanas gadījumiem ar gripu nav bijušas komplikācijas.
 
Rita Zdūne norāda, ka gripas epidēmijas laikā iedzīvotājiem jāievēro piesardzība, kontaktējoties ar citiem cilvēkiem, savukārt saslimšanas gadījumā primāri jāvēršas pie ģimenes ārsta. Profilakses nolūkos, dodoties ārā, jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem, bieži jāmazgā rokas, jāizvairās atrasties telpās, kur pulcējas liels skaits cilvēku. Ja zināms, ka telpā atrodas saslimušais, jāuzturas vismaz viena metra attālumā no personas ar gripas simptomiem. Ja cilvēks ir slims ar gripu, viņš vismaz piecas līdz septiņas dienas ir infekcijas avots. Tāpat arī bieža roku mazgāšana vai dezinficēšana palīdzēs izsargāties no vīrusiem. Bieži vīrusi izplatās, ja persona aizskar kaut ko, kas satur izraisītājus, un pēc tam pieskaras sava vai citas personas, piemērām, bērna acīm, degunam vai mutei. Kā ziņots, efektīvākā profilakse ir vakcinācija.

Gripas pazīmes ir ļoti akūts slimības sākums – strauji, ar drebuļiem paaugstinās ķermeņa temperatūra līdz 38C – 40C, stipras galvas sāpes, muskuļu un locītavu sāpes, kasīšanās sajūta rīklē, sauss kairinošs klepus, sāpes aiz krūšu kaula un izteikts nespēks.

Ja cilvēkam parādās gripai līdzīgie simptomi, nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu. Slimniekam jāpaliek mājās un jāizolējas atsevišķā istabā, ja tas nav iespējams, slimnieka gultu jānorobežo ar vismaz 1,5 metru augstu aizslietni. Rūpīgi jāvēdina telpas. Slimniekam jālieto atsevišķus traukus un higiēnas piederumus. Deguna šņaukšanai jāizmanto vienreizlietojams mutautiņš jeb salvetes, kas pēc lietošanas jāiznīcina. Visiem jārūpējas par roku tīrību, ja rokas nav iespējams mazgāt zem krāna ūdens, tās jātīra ar mitrām salvetēm, salvetes pēc lietošanas jāizmet. Jādzer daudz šķidruma – tējas, dabīgas sulas, minerālūdens. Medikamentu lietošanu jāsaskaņo ar ārstu.
 
Epidemiologi norāda, ka šīs nedēļas aukstums gripas cirkulāciju neietekmēs, jo vīrusam "patīk" zemas gaisa temperatūras. Tā laboratorijā audu kultūrās tas dzīvojot -96C grādos. Saslimstot ar gripu, galvenais – pēc iespējas ātrāk sākt lietot recepšu pretvīrusa zāles, kuras izraksta ģimenes ārsts.
 
 
Sandra Mikanovska,
Radio1, Ceturtdiena

Redaktora sleja

Atstājiet komentāru