2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Agrobiznesa koledžā noslēdzies pirmais Erasmus projekts

Jēkabpils Agrobiznesa koledžā noslēdzies pirmais Erasmus projekts

No šī gada 14. marta līdz 3. aprīlim Jēkabpils Agrobiznesa koledžas 10 topošie datorsistēmu tehniķi audzēkņi praktizēja IT uzņēmumos Maltas Republikā. Prakses laikā audzēkņi testēja sistēmplates, konfigurēja jaunatvestos datorus, izdzēsa lieko programmatūru, uzlika pamata programmas, veica vieglus datoru remontdarbus u.c. No prakšu vadītājiem ieguva lielu uzticību un uzslavas par labu profesionālo sagatavošanu. Viens audzēknis pat saņēma patstāvīga darba piedāvājumu. Par saviem iespaidiem un pieredzi dalās audzēkņi.

Kādi ir iespaidi par brauciena norisi?

Artūrs Paklins: “Iespaidu ieguvu ļoti daudz, galvenokārt, visi bija pozitīvi. Nevienu reizi nenožēloju par lēmumu, piedalīties mobilitātes programma.” Anna Ozoliņa: “Brauciens organizēts augstā līmenī, par studentiem bija padomāts, taču prakses laiks, manuprāt, bija nepietiekams – varētu norosināties vismaz mēnesi. Arī brauciens varēja tikt noorganizēts siltākā gadalaika brīdī, jo dzīvokļos tik tiešām bija auksti. Labu iespaidu atstāja noorganizētā ekskursija uz Gozo salu. Pozitīvi bija tas, ka projekta ietvaros mums bija sagatavotas brošūras un Maltas pilsētu kartes, kā arī transporta kustības kartes, kas atviegloja pārvietošanos pa salu.

Kādu pieredzi guvi prakltizējot Maltas uzņēmumos?

Raivis Rasnačs: „Iepazinos ar IT nozares tendencēm, izmantotajiem darba paņēmieniem, kā arī ar cilvēku savstarpējām attiecībām, izturēšanās manierēm(etiķeti) un klientu apkalpošanas kultūru. Priecēja sakārtotā darba vide, neformālā, draudzīgā gaisotne un nepiespiestība. Pārsteidza izteiktā darbinieku uzticēšanās mums kā praktikantiem no ārzemēm.”

Kādi ir iespaidi par Maltas Republiku? Vai vēlētos tur atgriezties?

Anna Ozoliņa “Malta gan ir ļoti skaista sala – ar neaprakstāma skaistuma krastiem un neiedomājama dzidruma ūdeņiem, taču tā ir netīrīga un cilvēki nemaz nedomā par šī dabas dotā skaistuma kopšanu. Akmeņaina sala, kas nozīmē, ka zaļuma tur ir maz, nemaz nerunājot par mežiem – tādu nav, vien daži zaļi parki. Pilsētas arhitektūra aprobežojas ar divstāvu dzeltenīgām akmens mājām un slīpām akmens ietvēm. Tā kā Malta ir tuva kaimiņiene Āfrikai, lietus Maltā atnāk ar smiltīm, tāpēc pēc lietus cilvēki mazgā mašīnas – gar pašām ietvēm, jo brīvu plašumu un lauku kā Latvijā tur nav. Neredzēsiet arī ezerus un upes, taču viena Zilā lagūna ir vērta visu upju un ezeru! Maltā atgriezties ir vērts vasaras sezonā, kad ir iespēja nodarboties ar daivingu, peldēt Vidusjūrā un vienkārši baudīt neaprakstāmo krastu skaistumu. Vērts atgriezties arī tamdēļ, lai no Maltas skaidrā dienā censtos ieraudzīt Sicīlijas (Itālija) maliņu.”

Raivis Rasnačs: “Maltas Republika pārsteidza ar nepārtraukto rosību, savdabīgo dabu un lielo iedzīvotāju skaitu. Labprāt kādreiz tur atgrieztos, lai satiktu prakses kolēģus, jo maltiešu dzīvesprieks un draudzīgā attieksme rosina vēlmi ar viņiem strādāt kopā un komunicēt.”

Vai biji pietiekoši sagatavots (no organizatoru puses) braucienam

Artūrs Paklins: ”Loģistika bija saplānota labi, nebija nekādu jautājumu. Pirms brauciena instruktāža arī bija noderīga.”

Raivis Rasnačs: “Skolā tiku informēts par visām niansēm, ko svarīgi ievērot brauciena laikā un pašā Maltā, tāpēc droši varu teikt, ka biju sagatavots braucienam un nepatīkamus pārsteigumus nepiedzīvoju. Lai arī bija aizķeršanās ar bagāžas aizkavēšanos, daudz neuztraucos, jo arī par tādām situācijām biju brīdināts.”

Kādi ir ieteikumi nākamajiem mobilitātes dalībniekiem?

Anna Ozoliņa: „Nebaidīties it ne no kā! Ticēt savos spēkos un noteikti izmēģināt dalību mobilitātē! Viennozīmīgi - jūs būsiet ieguvējs! Tā ir nenovērtējama pieredze! Un nemaz nešaubieties par savām valodas zināšanām. Cilvēki citur pasaulē ir atsaucīgi un saprotoši un iejūtīgi, tāpēc saziņa ar viņiem ir brīva un patīkama. “

Artūrs Paklins: ”Nebaidīties sarunāties ar cilvēkiem, un izmantot iespējas. Kā arī saplānot logistiku līdz prakses vietai, jau iepriekšējā dienā. Un galvenokārt – nesēdēt mājās, bet iet un pētīt pasauli.”

Projektu līdzfinansē Eiropas Savienība.

Agrita Landzāne

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Jēkabpils Agrobiznesa koledža

 

Komentāri (0-1/1)

  • ne studenti
    02.07.2018 18:23
    Vispār tie kuri devā pieredzes apmaiņā nebija studenti, bet gan audzēkņi.

Atstājiet komentāru