2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Latvijas dzelzceļa līnijas izveides 155.gadadienā - izdota pastmarka ar Krustpils stacijas attēlu

Latvijas dzelzceļa līnijas izveides 155.gadadienā - izdota pastmarka ar Krustpils stacijas attēlu

Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā atklās un zīmogos Latvijas teritorijā pirmās dzelzceļa līnijas izveides 155.gadadienas pastmarku

Latvijas Pasts izdevis jaunu pastmarku, atzīmējot Latvijas teritorijā pirmās dzelzceļa līnijas izveides 155.gadadienu. Pastmarkas svinīga prezentācija ar satiksmes ministra Ulda Auguļa, Latvijas Dzelzceļa un Latvijas Pasta vadītāju piedalīšanos paredzēta 2016.gada 12.septembrī plkst.13 Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā, Stacijas laukumā 2, Rīgā. Arī pastmarkas pirmās dienas zīmogošana risināsies turpat Centrālajā dzelzceļa stacijā - Rīgas 50.pasta nodaļā - no plkst.8 līdz 20.

Pastmarkas izdošana un prezentācija pieskaņota datumam, kurā pirms 155 gadiem, 1861.gada 12.septembrī, atklāja Latvijas teritorijā pirmo dzelzceļa līniju, kas savienoja Rīgu ar Daugavpili.

Jaunā pastmarka Latvijas dzelzceļa vēsture izdota 100 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 1,49, kas atbilst vienkāršas B klases vēstules nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru pasaules valsti vai ierakstītas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Uz pastmarkas attēlota Krustpils dzelzceļa stacija - lielākā līnijas Rīga-Daugavpils starpstacija, kura tika uzbūvēta līdz ar līnijas būvniecību 1861.gadā un kurai piekļaujas vēl vairākas dzelzceļa līnijas. Krustpils dzelzceļa stacijā tika izbūvēti lokomotīvju un vagonu depo, kā arī citas dzelzceļa iekārtas un ēkas.

Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1500 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes Latvijas dzelzceļa vēsture dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Latvijas Pasts savos filatēlijas izdevumos ir vairākkārt pievērsies dzelzceļa tēmai, līdz šim izdodot deviņas pastmarkas, kas saistītas gan ar Latvijas dzelzceļa vēsturi, gan dzelzceļa satiksmes infrastruktūru. Četras pastmarkas veltītas dzelzceļa vēstures tematikai un izdotas 2001., 2009., 2010. un 2011.gadā, četrās pastmarkās no sērijas Latvijas tilti attēloti dažādi dzelzceļa tilti, un dzelzceļa tilts Carnikavā izvēlēts arī pastmarku kopizdevuma Baltijas tilti Latvijas pastmarkai 2012.gadā.

Jaunāko Latvijas Pasta pastmarku un aploksni par godu pirmās dzelzceļa līnijas 155.gadadienai Latvijas teritorijā iespējams aplūkot šeit, savukārt visas Latvijas Pasta dzelzceļa tematikai veltītās pastmarkas apskatāmas te.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 15.septembrī.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām TNS Latvia, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

Papildu informācija:

Eva Puriņa

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Komentāri (0-1/1)

  • Zane
    02.07.2018 18:33
    Pusotra gadsimta laikā Krustpils stacija vizuāli tikpat kā nav mainījusies, tagad nokrāsota vienīgi citā krāsā un vairs sēta neatdala no ielas stacijas laukumu. bet tā citādi šodien gandrīz tāda pati kā pirms pusotra gadu simta. īsta vēstures liecība :)))

Atstājiet komentāru