2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Pļaujot reizi sezonā, zāli var nopļaut arī īsi pirms pirmā sniegputeņa

Pļaujot reizi sezonā, zāli var nopļaut arī īsi pirms pirmā sniegputeņa

Ar Radio1.lv sazinājās Jēkabpils Zvejnieku ielas iedzīvotāji, kas vēlējās noskaidrot, kad šajā ielā un skvēriņā, kas te atrodas tiks pļauta zāle. Iedzīvotāji stāstīja, ka paši regulāri pļauj zāli ielas malā pretim saviem īpašumiem, lai teritorija būtu sakopta.

Saskaņā ar Jēkabpils domes publicēto grafiku, zāles pļaušana pilsētā notiek atšķirīgi – nomaļākās ielās, laukumos un skvēros – reizi gadā, tuvāk centram divas reizes gadā, centrā trīs reizes, bet Vecpilsētas laukumā – četras reizes sezonā. Zvejnieku zāli nopļaut paredzēts vienu reizi sezonā, taču līdz šim brīdim neviens SIA “Hagberg”, ar kuru pašvaldībai noslēgts līgums par šiem darbiem, zāles pļāvējs ieliņā nav manīts. Ja ceļmalas, pateicoties iedzīvotāju iniciatīvai, ir appļautas, tad skvēriņs jeb bērzu birztala ir ieaugusi garā zālē. Tādas arī vietām ir Zvejnieku ielas ceļmalas, kur iedzīvotāji nav pļāvuši zāli pie saviem īpašumiem.

Jēkabpils domes ainavu tehniķe Mārīte Breimane sarunā ar žurnālistiem sacīja, ka Zvejnieku ielā zales pļaušana notikusi jūnija sākumā. Ielas iedzīvotāji gan neatceras, ka būtu redzējuši strādājam zāles pļāvējus. M.Breimane solīja, ja nepieciešams var noorganizēt iedzīvotāju un SIA “Hagberg” pārstāvju tikšanos. Tāpat arī piebilda, ja zāles pļaušanas grafikā ir atzīmēts, ka zāli kādā no pilsētas teritorijām pļauj tikai reizi gadā, tad pļaušana var notikt arī oktobrī. Noslēgtais līgums neparedz, ka vienreizējās pļaušanas vietās, darbi būtu jāpaveic pavasarī vai vasaras pirmajā pusē, tie var notikt arī vēlu rudenī līdz pat 1.novembrim, īsi pirms pirmā sniegputeņa.

Jau ziņots, ka Jēkabpilī zāles pļaušana notiek no 1.maija līdz 1.novembrim. Ar SIA “Hagberg” pašvaldība noslēgusi divu gadu līgumu, kas paredz, ka zāles pļaušana tiek veikta no 2016.gada 1.maija līdz 2018.gada 1.novembrim. Līgumcena (bez PVN) ir 101 702,47 eiro.

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs pauda neizpratni par šādu iedzīvotāju jautājumu, jo šogad zāles pļaušana pilsētā notiekot raiti. Viņš arī sacīja, ka Eiropas attīstīto valstu pilsētās tik lielu vērību, kā Jēkabpilī, zāles pļaušanai nepievērš. Viņš šovasar Amsterdamā novērojis, ka zāli pļauj strēmelēm, starp nopļauto joslu, atstājot neskartas joslas, lai pilsētniekiem būtu iespēja vērot neskartu dzīvo dabu. Viņš piebilda, ka, iespējams, šādu tradīciju vajadzētu ieviest arī Jēkabpilī.

Atstājiet komentāru