2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Daudzās Latvijas pašvaldībās bērnudārzu pedagogiem mainīts atalgojums

Daudzās Latvijas pašvaldībās bērnudārzu pedagogiem mainīts atalgojums

No šodienas daudzās pašvaldībās pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem tiks mainīts atalgojums.


Ministru kabineta noteikumi nosaka pašvaldībām no šī gada 1.septembra palielināt pirmsskolas pedagogu algas no pašreizējiem 420 eiro par 30 stundu slodzi līdz 620 eiro par 40 stundu slodzi.


Piemēram, Ozolnieku novada domes deputāti lēmuši novirzīt 23 171 eiro pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu algu palielināšanai. Ar šodienu bērnudārzu pedagogi par 34 stundu slodzi nedēļā saņems 680 eiro atalgojumu.


Jelgavā no šodienas pašvaldības pirmsskolas pedagogu atalgojuma likme būs 620 eiro apmērā par 40 stundām nedēļā, bet katra pedagoga darba samaksa būs tieši atkarīga no viņa darba slodzes.


Rundāles novada pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi no jaunā mācību gada saņems 620 eiro atalgojumu. Pašvaldība nodrošinās 40 stundu darba slodzes apmaksu.


Ķeguma novada pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem netiks nodrošināts 40 stundu darbs nedēļā. Dome pieņēmusi lēmumu, ka novada pašvaldības pirmsskolas izglītības pedagogu atalgojums ar šodienu par likmi būs 620 eiro.


Arī Vecumnieku novada dome noteikusi, ka ar 1.septembri zemākā pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojuma likme būs 620 eiro.


No šodienas, strādājot 36 stundas nedēļā līdzšinējo 34 stundu vietā, Viesītes novada pirmsskolas iestāžu pedagogi saņems par 83 eiro lielāku atalgojumu. Līdz šim pedagogu atalgojums bija 475 eiro, bet līdz ar domes lēmumu, kas par slodzi paredz maksāt 620 eiro, pedagogi saņems 558 eiro, jo viņiem tiks nodrošināts 0,9 slodžu darbs.


Kandavas novadā deputāti lēmuši, ka pirmsskolas pedagoģiskajiem darbiniekiem turpmāk nodrošinātā darba slodze būs 0,833, algas likme būs 620 eiro, taču reāli par slodzi pedagogi saņems 516 eiro. Paredzēta arī pašvaldības piemaksa 41 eiro un piemaksa skolotāju palīgiem 20 eiro apmērā mēnesī.
Jau 2016.gada janvārī Siguldas novada pašvaldība palielināja atalgojumu visiem pirmsskolas pedagogiem, un tas sasniedza 500 eiro mēnesī par tobrīd noteikto likmi - 30 stundām nedēļā. Pie likmes 40 stundas mēnesī Siguldas novada pašvaldības atalgojums pirmsskolas pedagogiem sasniedza 666,67 eiro mēnesī.


Siguldas novada pašvaldība no septembra nolēmusi palielināt pirmsskolas pedagogiem atalgojumu par trūkstošajiem 13,33 eiro par jauno likmi. Paredzams, ka pašvaldības budžetā pirmsskolas pedagogu atalgojuma pieaugums prasīs ap 1000 eiro mēnesī.


Ventspilī bērnudārzu pedagogu algas no 1.septembra pacels līdz 680 eiro par likmi, bet, tā kā pedagogi tiks nodarbināti 0,85 slodzes, reāli viņiem tiks nodrošināts 578 eiro atalgojums. Ventspils pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksa līdz šim bija 487 eiro par likmi.


Arī Kuldīgas novada pašvaldībā, tāpat kā Ventspilī, bērnudārzu pedagogu algas no 1.septembra pacels līdz 680 eiro par likmi, bet, pedagogus nodarbinot 0,85 slodzes, reāli viņiem tiks nodrošināts 578 eiro atalgojums. Līdz šim bērnudārzu pedagogu atalgojums Kuldīgas novadā bija 480-490 eiro. Lai nodrošinātu šo algu pieliekumu, no pašvaldības budžeta šī gada četros mēnešos būs nepieciešami papildu 231 000 eiro. Šis algu pielikums neattieksies uz speciālās pirmsskolas izglītības iestādes "Bitīte" pedagogiem.


Liepājas pirmsskolas pedagogu algas tiek palielinātas līdz 620 eiro. Ņemot vērā, ka stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas līdzšinējo 30 stundu vietā vienai darba likmei kontaktstundu skaitu pirmsskolas izglītības iestādēs ir paaugstinājuši līdz 40 stundām nedēļā, pašvaldība plāno pakāpeniski palielināt arī likmi, pašlaik bērnudārza pedagoga pamatlikmi nosakot 0,912, kas ir 36,47 stundas nedēļā, un atalgojumu par šo slodzi - 620 eiro. Līdz šim lielākā daļa Liepājas pirmsskolas pedagogu strādāja 33 stundas nedēļā, kas veidoja 1,1 likmi, par to saņemot vidēji 532 eiro.


Par pirmsskolas pedagogu algu izmaiņām lēmusi arī Kārsavas novada dome. Šajā pašvaldībā pirmskolas izglītības iestāžu pedagogu darba algas reālais pieaugums būs aptuveni 100 eiro.


Līvānu novada dome noteikusi no pašvaldības budžeta finansēto pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu mēneša darba algas likmi - 620 eiro par vienu darba slodzi - 40 stundām nedēļā. Tiek lēsts, ka pašvaldībai, lai nodrošinātu darba algas pieaugumu bērnudārzu pedagogiem, līdz gada beigām būs nepieciešami aptuveni 30 000 eiro.


Kā iepriekš noskaidroja Daugavpils Izglītības pārvadē, lai arī Izglītības ministrijas deklarētais pedagogu darba algas pieaugums ir ievērojams, ņemot vērā slodzes palielinājumu un to, ka faktiski pedagogi strādā mazāku stundu skaitu, reālais pieaugums būs neliels. Ja pērn Daugavpilī par 27 darba stundām pedagogi saņēma 476 eiro, tad šogad šī summa varētu būt ap 500 eiro.


Daugavpils pilsētas dome no 1.septembra plāno palielināt pirmsskolas pedagogu algas līdz 650 eiro mēnesī par 40 stundu darba nedēļu. Likmju sadales kārtību starp pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēm noteiks Izglītības pārvalde.


Izmaiņas gaidāmas arī pedagogu darba samaksas sistēmā. Rēzeknes budžetā paredzēti papildu 53 000 eiro pirmsskolas izglītības pedagogu darba algu palielināšanai līdz 620 eiro.


Jēkabpils pilsētas domes sēdē pašvaldības deputāti pieņēmuši lēmumu no šī gada 1.septembra Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem noteikt zemāko mēneša darba algas likmi 680 eiro par 40 darba stundām nedēļā. Izvērtējot pirmsskolas izglītības iestāžu darbalaiku, veicot pārrunas ar to vadītājām un izanalizējot pilsētas budžeta iespējas, plānots arī 2016./2017.mācību gadā, tāpat kā līdz šim, tarificēt 30 stundas nedēļā.


Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir veikusi aprēķinu par nepieciešamo papildu finansējumu 2016.gada pašvaldības budžetā, lai nodrošinātu plānoto izmaiņu ieviešanu. Nepieciešamā papildu finansējuma apjoms ir aptuveni 14 000 eiro.


Atsevišķas pašvaldības vēl nav lēmušas par atalgojuma palielināšanu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem. Piemēram, Iecavas novada dome šo lēmumu plāno pieņemt 13.septembrī.


Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru