2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Skolās sākusies “Putras programma 2015”

Skolās sākusies “Putras programma 2015”

Lai izglītotu bērnus par graudaugu lomu uzturā un aicinātu tos vairāk izvēlēties ēdienreizēs, šonedēļ skolās sākusies “Putras programma 2015”, kurā savu dalību jau pieteikušas vairāk nekā 300 izglītības iestādes dažādos Latvijas reģionos.

Oktobris jau tradicionāli ir kļuvis par Putras mēnesi, kura ietvaros jau trešo gadu skolās notiek putras stundas, putras pagatavošanas meistarklases un dažādas citas par graudaugiem izglītojošas aktivitātes, turklāt aktīvākās skolas saņem putras dāvanas no “Herkuless”.

Līdz 8.novembrim skolās notiek Putras programma, kurā bērni piedalās Putras stundās un #PUTRINGS čempionātā, kas šogad veltīts putras mutvārdu mantojuma popularizēšanai un mūsdienu valodas bagātināšanai ar putras sakāmvārdiem. Kurš gan nezina folklorizējušos izteicienus “vāries kā putras katls”, “baigā putra galvā”, “nestreb karstu putru” un “kā putru nebūtu ēdis”! Jaunus sakāmvārdus var ikviens ievietot sociālajos tīklos ar #Putrings.

Putras programmas iniciators ir AS „Rīgas Dzirnavnieks” sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Tās mērķis ir popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu un radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas. Graudaugi ir viena no nozīmīgākajām produktu grupām, tāpēc ir svarīgi, lai bērni un to vecāki mainītu savus ikdienas paradumus un daudz biežāk ēstu graudaugu ēdienus, it īpaši veselīgās putras. Pēc uztura speciālistu ieteikumiem graudaugiem būtu jābūt aptuveni pusei mūsu uzturā.

Putras programmā skolās iesaistās arī skolu ēdnīcas, kuras Putras mēneša ietvaros cienā bērnus ar veselīgām putrām. Putras programma skolās notiek divās vecuma grupās – 1.- 4.klasei un 5.- 8.klasei. Programmas ietvaros skolās viesojas speciālisti, kas skolēnus iepazīstina ar graudaugu pamatīpašībām un to nepieciešamību iekļaut ikkatra skolēna ēdienkartē.

10. oktobris ir Starptautiskā Putras diena, tāpēc oktobris ir pasludināts par Putras mēnesi tiek svinēts ar dažādām aktivitātēm. Putras dienas tradicionāli ieskandina Putras nedēļa restorānos no 5.-11.oktobrim, kuras ietvaros ikviens var nogaršot interesantas un gardas graudaugu putras, kā arī citus graudaugu ēdienus. Putras diena tiek atklāta ar Putras vēstniecību restorānā Fazenda, kurā bērni māca pieaugušos putringot. Restorānu šefpavāri iesaistās sociālā projektā un māca bērnus gatavot putras. “Rīgas Dzirnavnieks” pirklasniekiem dāvina putras dāvanas.

Vairāk informācijas par projektu www.putrasprogramma.lv.

Papildus informācija:

Inese Ozoliņa

Putras programmas koordinatore

Mob. +371 26174731, putra@putrasprogramma.lv / inese.ozolina@theproof.lv

Atstājiet komentāru