2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpilī turpina augt hemoroidālo preparātu patēriņš

Jēkabpilī turpina augt hemoroidālo preparātu patēriņš

Jau otro nedēļu Rīgā un lielākajās Latvijas pilsētās, tajā skaitā arī Jēkabpilī, ir vērojams hemoroidālo slimību ārstējošu medikamentu pieprasījuma pieaugums.


Viņa norāda, ka farmaceiti un ārsti to skaidro ar karstuma vilni, kas piemeklēja Latviju iepriekšējā nedēļā. “Pēdējo divu nedēļu laikā šīs medikamentu grupas patēriņš divkāršojas un turpina augt. Katru dienu pasūtam attiecīgo sortimentu, lai nodrošinātu ar nepieciešamajiem līdzekļiem visus aptieku apmeklētājus” – skaidro “Mēness aptieka” Avots vadītāja, sertificēta farmaceite, Inga Borisova.


Mediķi norāda, ka ilgstošs karstums provocē ķermeņa temperatūras izmaiņas. Līdz ar to vielmaiņas procesi palēninās, skābekļa trūkuma dēļ asinis top biezākas, palielinās spiediens asinsvados, veidojas asins sastrēgums, kā rezultātā hemoroīdu mezgli palielinās un rodas tūska.


Pēc farmaceitu novērojumiem, cilvēki ar savu veselības problēmu dod priekšroku aptiekai, nevis dodas pie ārsta. “Mēs bažījamies par to, ka cilvēki ar savu medicīnas problēmu nāk uz aptieku, nevis izvēlas ārsta speciālista konsultāciju. Rezultātā šo cilvēku veselības stāvoklis ilgtermiņā ir apdraudēts, jo nenotiek slimību profilakse. Sarunā bieži vien tiek minēts fakts, ka simptomi ir akūti, bet vizīte pie ģimenes ārsta ir jāgaida kādu laiku. Turklāt ģimenes ārsta apmeklējums vēl nav garantija, ka cilvēks pēc tam dosies arī pie ārsta speciālista,” atzīst Inga Borisova.


Izvairīšanos no ārstu-speciālistu apmeklējumiem apstiprina arī ārsti. “Savā medicīnas praksē saskaros ar to, ka cilvēki kautrējas iet pie proktologa un stāstīt par savām delikātajām problēmām. Nereti viņi izvēlas konsultēties pie farmaceita, pērkot zāles. Taču tas ir īstermiņa risinājums akūtu simptomu novēršanai, kas medicīnas problēmu neatrisina. Rezultātā attīstās hemoroidālās slimības ielaistas formas 3. vai pat 4. pakāpē vai pat diagnosticējams kolorektālais vēzis,” uzskata AS “Veselības centru apvienība” ķirurgs-proktologs, Valērijs Ratobiļskis.


Ārsts norāda, ka vēl joprojām svarīga loma pirms pacienta nonākšanas ārsta kabinetā ir dzimuma faktoram. “Ļoti liela nozīme proktoloģijas pacientu vidū ir arī ārsta dzimumam. Piemērām, tīri psiholoģiski sievietei ir grūtāk stāstīt par savām delikātajām veselības problēmām ārstam vīrietim un otrādi. Pašlaik gan Latvijas ārstniecības iestādēs, t.sk. pie mums VCA, strādā labi abu dzimumu speciālisti, un tas palīdz pacientiem pārvarēt traucējošo neērtības sajūtu,” uzsver ārsts.


Pēc V. Ratobiļska domām, Veselības ministrijai būtu jāizvērtē, vai kolorektālā vēža profilakses ietvaros pacientiem pirms ārsta-proktologa vīzītes būtu obligāti nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums. “Pašreiz sievietēm, apmeklējot ginekologu, ģimenes ārsta nosūtījums vairs nav nepieciešams. Varbūt ir vērts domāt par šāda mehānisma pielietošanu arī vīzītēm pie proktologa, jo ģimenes ārsts ne vienmēr ir kompetents šo problēmu risināšanā,” pieļauj V. Ratobiļskis.


Ārsti iesaka neatlikt vizīti pie proktologa, ja rodas diskomforta sajūtas, sāpes, nieze, izdalījumi vai plaisas tūpļa rajonā.

 

Darja Cvetkova, “Mēness aptiekas” korporatīvo attiecību vadītāja

Komentāri (0-1/1)

  • Kā tad!
    02.07.2018 18:34
    Manuprāt lielākais iemesls ir tas ka vizīte pie proktologa maksā 52 € zāles vēl tik pat. Izdevīgāk mūsu valstī ir nomirt nekā ārstēties. Rakstu šo ar asarām acīs, pēc mēģinājuma pieteikties pie proktologa....līdzekļi neatļauj

Atstājiet komentāru