2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Lai kultūrvēsturiskās kapavietas nenolīdzinātu, palīgā jāsauc sabiedrība

Lai kultūrvēsturiskās kapavietas nenolīdzinātu, palīgā jāsauc sabiedrība

Biedrība Jēkabpils mantojums ir apzinājusi situāciju Jēkabpils pilsētas kapos un ir secinājusi, ka daudzas mākslas augstvērtīgas vai kultūrvēsturiskās kapavietas ir nekoptas un atzīmētas kā nolaistas, nolemjot tās nolīdzināšanai.

Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis atzīst, ka kapos ir vecas apbedījuma vietas, kurām, iespējams, esot kultūrvēsturiska nozīme, bet neesot tuvinieku, kas tās varētu kopt. Tas radot jautājumu, kas notiks ar šim kapavietām turpmāk?


J. Raščevskis norāda, ka bēdīgākā situācija esot Kapeles kapos, par piemēru minot  Korfu dzimtas kapličas un pieminekļus.

„Ko ar viņiem darīt - nojaukt vai restaurēt? Varbūt veikt kaut kādu revīziju, pieaicināt speciālistus, kas varētu izvērtētu kapa vietu, pieminekļu māksliniecisko un kultūrvēsturisko vērtību,” stāsta J.Raščevskis „Mēs labi zinām, ka kultūras pieminekļu restaurācija ir ļoti komplicēta un dārga. Pašvaldībā, praktiski mēs ar to neesam vēl nekad nodarbojušies, bet varbūt šis jautājums ir sākums tam.”

Pašvaldības līdzekļu trūkuma dēļ, visu gan izdarīt nevarēšot, bet J. Raščevskis ir pārliecināts, ka iesaistot palīgā sabiedrību, kaut kādā mērā, šī problēma varētu tikt risināta.

„Nevaru garantēt, ka ātri atradīsim līdzekļus, bet bieži vien neieguldot lielus līdzekļus, kaut ko var izdarīt,vajag tikai gribēšanu,” ir pārliecināts J.Raščevskis „ Un ja sabiedrība kaut kādā mērā ir saskatījusi šīs problēmas, tad mēģināsim lietas labā kaut ko darīt.”

Pie šīs problēmas, visdrīzāk, pašvaldība pievērsīsies pēc atvaļinājuma laika, tiekoties ar biedrības pārstāvjiem un pārrunājot radušos situāciju.

Atstājiet komentāru