2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Aculieciniece ziņo par kārtējo ieslēgto mazuli automašīnā

Aculieciniece ziņo par kārtējo ieslēgto mazuli automašīnā

Kāda jēkabpiliete Radio1.lv vēsta par kārtējo atstāto mazuli slēgtā automašīnā. Sestdien, kad gaisa temperatūra vietām, tostarp Jēkabpilī, pārsniedza 30 grādu atzīmi, vecāki automašīnā pie veikala bija atstājuši aptuveni trīs mēnešus vecu zīdaini.

"Mazulis raudāja, logi aizvērti, vecāki veikalā. Nezinu, cik ilgi viņi bija prom un veikalā laika izjūta bieži vien pazūd," stāsta aculieciniece. Sieviete sagaidījusi vecākus un aizrādījusi, cik bīstama ir šāda situācija, kas šajā gadījumā beigusies laimīgi.

Karstajā laikā pietiek uz 15-20 minūtēm atstāt bērnu vai dzīvnieku automašīnā, lai iestātos pārkaršana. Zīdaiņiem 20 minūtes bezgaisā un karstumā var beigties arī letāli, un tāpat ir arī dzīvniekiem. Tieši suņi un kaķi ik vasaru regulāri nonāk veterinārārstu rokās, jo ir pārkarsuši un gandrīz nosmakuši īpašnieku automobiļos. Mediķi un veterinārārsti aicina cilvēkus būt atbildīgiem gan par saviem bērniem, gan ģimenes mīluļiem.

Visbiežāk cilvēki savus mājdzīvniekus un arī bērnus atstāj automašīnās, kad dodas iepirkties, iepriekš nezinot, cik garās rindās nāksies stāvēt.

Pie lielveikaliem arī darba dienā liela drūzma, cilvēki atbrauc, iepērkas un dodas prom. Visi tur satiktie iedzīvotāji gan stāsta, ka savus bērnus un dzīvniekus mašīnās neatstāj, šādu rīcību sauc par bezatbildīgu.

Mediķi stāsta, ka šovasar vēl nav nācies sniegt neatliekamo palīdzību bērniem, kas automašīnā pārkarsuši, un karstums tikai tagad sākas. Parasti šādi gadījumi beidzas bēdīgi.

''Tas maziem bērniņiem, īpaši zīdaiņiem, var ļoti traģiski beigties, ar samaņas zudumu, ar krampjiem un diemžēl var beigties arī ar nāvi, jo bērniem termoregulācija vēl nav tik stabila un nostabilizējusies,'' stāsta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Pagājušā gadā ar ātro palīdzību slimnīcā nogādāti vairāki dažus mēnešus veci zīdaiņi. Mediķi atgādina, ka vasarā temperatūra automašīnā ir krietni vien augstāka, nekā tā ir ārā, tāpēc, atstājot auto kaut uz desmit vai piecpadsmit minūtēm, bērns vai mājdzīvnieks ir jāņem sev līdzi vai ar to kopā jāpaliek arī kādam pieaugušajam.

Komentāri (0-2/2)

  • Vispār
    02.07.2018 18:23
    Arī šitādos gadījumos noderētu pašvaldības policija. lai pabrauc pačeko, kas zin, izglābj kādu bezatbildīgu vecāku bērnu...
  • Uzy
    02.07.2018 18:23
    Tādi pati situācija bija sestdien pie Gaļas Nama, tikai bērniņš vecāks bija.

Atstājiet komentāru