2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Valsts probācijas dienesta Jēkabpils teritoriālās strūktūrvienības uzraudzībā - 80 notiesātie

Valsts probācijas dienesta Jēkabpils teritoriālās strūktūrvienības uzraudzībā - 80 notiesātie

Valsts probācijas dienesta Jēkabpils teritoriālajā struktūrvienībā šobrīd uzraudzībā atrodas 80 notiesātie. 7 personas ir nosacīti pirms termiņa atbrīvotas no ieslodzījuma vietām, 2 – ar prokuratūras lēmumu nosacīti no kriminālatbildības atbrīvotas personas un 71 nosacīti notiesāta persona, informē Valsts probācijas dienesta Jēkabpils teritoriālās struktūrvienības Vecākā referente Daiga Rubene.

Uzraudzības ietvaros piemēro tādus kontroles un atbalsta pasākumus, kas visefektīvāk veicina sociāli apbalstāmu pārmaiņu īstenošanu probācijas klienta dzīvē un kas veicina probācijas klienta atturēšanos no atkārtotu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas. VPD uzraudzības pasākumi vērsti uz novērtēšanā noteikto kriminogēno vajadzību un to nelabvēlīgās ietekmes uz probācijas klienta uzvedību novēršanu.

No šī gada 1.februāra paplašinājās VPD pilnvaras nosacīti notiesāto un nosacīti pirms termiņa atbrīvoto personu uzraudzībā. Šobrīd jautājumus par pienākumu noteikšanu izlemj VPD. Pienākumi uzraudzības laikā ievērojami sekmē soda mērķa sasniegšanu, tai skaitā padara efektīvāku cietušo interešu aizstāvību, kā arī stimulē notiesātās personas iesaistīties resocializācijas procesā. Piemēram, pienākums - ievērot aizliegumu sazināties ar noteiktiem cilvēkiem ir vērsts uz cietušo personu interešu aizsardzību, pienākums - piedalīties vienā vai vairākās probācijas programmās ir vērsts uz probācijas klienta domāšanas un uzvedības korekciju, savukārt pienākums - ievērot aizliegumu lietot alkoholu un citas apreibinošās vielas – uz notiesātā kriminogēnu uzvedību veicinošu riska faktoru samazināšanu.

Iespēja noteikt pienākumus uzliek lielāku atbildību VPD amatpersonām, taču pienākumu noteikšanas mehānisms līdz ar to ir kļuvis elastīgāks un efektīvāks. 

Latvija joprojām ir viena no retajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur vēl nav ieviesta notiesāto un nosacīti pirms termiņa atbrīvoto personu elektroniskā uzraudzība. Šī projekta īstenošana pamazām virzās uz priekšu, un paredzams, ka praksē tiks ieviesta no 2015.gada 1.jūlija.

Ieviešot elektronisko uzraudzību, tiek radīta iespēja notiesātajam ar zemu un vidēju risku sabiedrībai, ja viņš sasniedzis noteiktus resocializācijas rezultātus, tikt atbrīvotam no ieslodzījuma vietas. Jāuzsver, ka pirmstermiņa atbrīvošana arī turpmāk nenotiks automātiski, bet rūpīgi izvērtējot katra ieslodzītā panākumus resocializācijas jomā. Elektronisko uzraudzību varēs piemērot, ja notiesātais tam piekrīt, ja elektronisko uzraudzību iespējams īstenot notiesātā dzīvesvietā un ja tās piemērošana veicinās notiesātā iekļaušanos sabiedrībā.

Atstājiet komentāru