2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Ko Ziemassvētku vakarā ēda mūsu senči?

Ko Ziemassvētku vakarā ēda mūsu senči?

Ziemassvētku galdam katrs cenšas sarūpēt ko īpašu un ir jo labāk,ja tas ir pašu gatavots ēdiens. Kādreiz Latvijas lauku mājās izmeklētu saldēdienu un kūku tik daudz nebija, bet mūsu senči gatavoja maltīti no produktiem, kas bija pieejami arī ne pārāk bagātās mājās. Viens no šādiem Ziemassvētku ēdieniem ir koča, ko dažviet dēvē arī par ķūķi.

 

grūbas - 300 g

  • žāvēts speķis - 200 g
  • sīpoli - 75 g
  • ūdens - 2 l
  • sāls - pēc garšas
Grūbas uzber uz sausas pannas un maisot apgrauzdē spilgti brūnas. Tad katliņā ieber vienu kārtu grūbu, uzliek smalki sagrieztu un ar sīpoliem apceptu speķi, atkal grūbas un speķi, nobeidzot ar grūbām. Visu pārlej ar karstu ūdeni vai buljonu, kuram jau sāls ir klāt, un cep bez maisīšanas maizes krāsnī vai cepeškrāsnī, pēc vajadzības lejot šķidrumu klāt. Gatavai kočai jābūt irdenai un pilnīgi sausai. To ēd kā tradicionālo Ziemassvētku ēdienu.
Pagatavošana aizņem aptuveni 80 minūtes.
 
Pēc vecmāmiņu receptes sagatavoja Māra Grīnberga

Komentāri (0-1/1)

  • Maruzja
    02.07.2018 18:15
    Nu mūsu ģimenē joprojām šī tradīcija pastāv, ka Ziemassvētku vakarā, tas ir 24.decembrī ēdam kā mēs saucam KŪČU, tikai mēs gatavojam no kviešu graudiem. attīram no netīrumiem , uzvāram, un vai nu ar peinu kurš grib, kurš ar speķa, sīpolu gabaliņiem saceptiem.!!!!
    UN ir ļooooti garšīgi. Kopš bērnības gan pašai garšojis, gan arī māsu, brāļu un maniem bērniem!!! Tā ka ne tikai ar mūsdienu gardumiem mums pilns galds, bet arī ar sensenām tradīcijām. Tāpēc jau jātur tradīcijas augstā godā un jānodot arvien tālāk jaunākām ģimenes paaudzēm.

Atstājiet komentāru